Aanbieding

Kleine poedelkruising

Poedelkruisingen zijn er in alle soorten en maten.

© Shutterstock

Van Schnoodle tot Siberpoo: Onze top 10 Poedel kruising soorten

De redactie

Online sinds

Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een poedelkruising. Lees hier wat deze kruisingen onderscheidt en welke combinaties het populairst zijn!

Wat is een Poedelkruising? 

Een poedelkruising is een kruising van een Poedel en een ander hondenras. Deze donzige viervoeters worden onder andere Schnoodles, Maltipoos en Cockapoos genoemd. De grappig klinkende namen geven een indicatie van beide ouders. Waarom lopen poedels ver vooruit bij designerhonden? Dit kan worden verklaard door de volgende eigenschappen:

  • Antiallergeen: Poedels verharen maar weinig en zijn daarom een optie voor mensen met een stofallergie of met een hondenallergie. Of iemand met een hondenallergie ook daadwerkelijk onder één dak kan leven met een poedelkruising is niet met zekerheid te zeggen.
  • Fantastisch karakter: De voormalige jachthonden staan ​​bekend om hun volgzaamheid en hun vriendelijke manier van doen. Bovendien zijn ze erg intelligent. 
  • Van Toypoedel tot grote Poedel: De viervoeter met krullende vacht is verkrijgbaar in vier maten. Poedelkruisingen kunnen dus worden gerangschikt met veel hondenrassen van verschillende gestalte.

Zo ziet een Poedelkruising eruit

Om het uiterlijk van een poedelkruising te herkennen, is het de moeite waard om de kenmerken van een raszuivere poedel te bekijken.

  • De gezelschapshond is er in vier maten (toy, dwerg, kleine en grote poedel). Zo zijn er schattige, kleine poedelkruisingen, maar ook statige honden die wel 60 cm groot kunnen worden.
  • De poedel kan de monochrome vacht, die in zwart, wit, bruin, grijs of abrikoos voorkomt, doorgeven aan de nakomelingen.
  • Of de vacht gegolfd is, hangt af van welke genen domineren. Sommige poedels van gemengde rassen hebben stugge of golvende vachten.
  • Poedelogen zijn er in donkerbruin en zwart. Als een van de ouders blauwe ogen heeft - zoals een husky - zijn puppy's met blauwe ogen of ogen van verschillende kleuren mogelijk.

Bij een kruising van een Poedel en een andere hond, weet je nooit precies hoe de nieuwe pup eruit komt te zien. Hel zal altijd een combinatie zijn van de fysieke eigenschappen van de poedel en de andere ouder. 

Het karakter van een poedelmix

De Poedel is een van de meest intelligente hondenrassen en heeft een speels en vriendelijk karakter. Juist dit aangename karakter heeft ertoe geleid dat veel poedelkruisingen de overhand hebben gekregen onder designerhonden. Deze eigenschappen zijn echter niet noodzakelijk van toepassing op het nageslacht.

Verzorgers kunnen zich goed voorbereiden op de komst van een Poedelkruising. Toch is één ding zeker: met zo'n breed scala aan mogelijke paringspartners - van Husky's tot Teckels tot Chihuahua's - is het onmogelijk om een ​​uniform karakter van de poedelmix te bepalen.

Welke hondensport past bij een poedelkruising?

Voor elke poedelkruising zijn er geschikte hondensporten. Omdat hun voorouders jagers in en rond het water actief ondersteunden, kunnen bijna alle poedelkruisingen zwemmen. Daarnaast zijn vooral de grotere vertegenwoordigers en de Doxiepoo met hun kenmerkende reukvermogen ideaal voor mantrailing.

Met een poedel-husky-mix zijn trekhondensporten zoals canicross een welkome activiteit, zelfs de behendige kleintjes willen lekker sporten. Een Bollipoo zal zeker geen bezwaar hebben tegen korte behendigheidscursussen. Hondenverzorgers kunnen de elementen aanpassen aan de grootte van hun hond.

Poedel doet agility training | Oskar SCHULER | Shutterstock

De gezondheid van Poedel mixhonden

De voorvader van de Poedel is de Barbet, een waterhond met een robuuste gezondheid. Na verloop van tijd is de Poedel een gezelschapshond geworden, maar dit ras verkeert nog steeds in goede gezondheid. De oren zijn echter vatbaar voor ontstekingen (otitis) en moeten daarom regelmatig worden gecontroleerd. Bovendien heeft de poedel een hoger risico op de volgende ziekten:

Levensverwachting van een poedelkruising

Een poedel heeft een hoge levensverwachting van 12 tot 19 jaar. Poedelkruisingen kunnen net zo goed een lang leven hebben. Het is belangrijk dat de pups uit een verantwoord ras komen. Daar paren fokkers alleen mannetjes en vrouwtjes die geen erfelijke ziekten hebben. Daarnaast kunnen - zoals bij alle honden - gezonde voeding en voldoende beweging een positief effect hebben op de levensduur.

De opvoeding van een poedelkruising?

Het is mogelijk dat een poedelkruising het karakter en het temperament van een poedel krijgt. In dit geval begrijpt de hybride hond snel wat de verzorger wil en is de hond geconcentreerd en attent tijdens de training. Het zwakke jachtinstinct maakt het ook gemakkelijker om de hond aan de lijn te laten lopen en vrij te laten rennen.

Door Poedels te kruisen met viervoetige vrienden die graag jagen, zoals Husky's of Cocker Spaniels, kan de opvoeding veeleisender worden. Er zijn ook meer trainingsuren nodig wanneer de Poedel gekruisd is met een koppige hond zoals een Teckel. Als de genen van een Teckel doorkomen in een poedel-teckel-mix, zal de trouwe viervoeter vaak commando's in twijfel trekken.

Heeft een Poedelkruising een tuin nodig? 

Een speelse hond zal zeker genieten van een tuin en daar graag in spelen. Maar de poedel heeft een buitengewoon aanpassingsvermogen. Met genoeg afwisseling  kan de hond ook wonen in een appartement. Dit geldt ook voor de meeste Poedelkruisingen. 

Top 10 Poedel kruisingen

De Maltipoo

De Maltipoo is zeer geschikt voor beginnende honden. De fokkerij is geavanceerder dan veel hybride hondenrassen. Dit betekent dat puppy's niet alleen worden gemaakt door raszuivere Poedels en Maltezers te kruisen, maar ook uit twee Maltipoos. Met een maximale grootte van 35 cm is dit ras een van de kleinere poedelmixen. De vachtkleuren van Maltipoos zijn wit, zwart, bruin en abrikoos.

De Maltipoo, een Maltezer-Poedelkruising | Irsan Ianushis | Shutterstock

Havapoo

De Poedel-Havanezerkruising is een echte charmeur, ​​vriendelijk van aard en trouw aan zijn gezin. De intelligentie en bereidheid om te leren vergemakkelijken de dagelijkse training. Bij het fokken paart een Havanezer met een toy, dwerg of zelfs een standaardpoedel. Deze combinatie resulteert in pups die op volwassen leeftijd een grootte van 20 tot 38 cm kunnen bereiken.

De Havapoo | Bianca Grueneberg | Shutterstock

Bollipoo

Deze vrolijke mix is ​​een van de kleinste onder de poedelkruisingen. De hond bereikt een maximale schouderhoogte van 28 cm. Desalniettemin is de Bollipoo een actieve en ondernemende viervoeter die veel beweging nodig heeft. Als sociale hond van gemengd ras kan een Poedel-Bolonkakruising worden gesocialiseerd met veel andere dieren, zoals katten. Met een goede socialisatie is de kleine hond ook aangenaam en liefdevol voor medehonden.

De Bollipoo | Anselm Baumgart | Shutterstock

Doxiepoo

Een Poedel-Teckelkruising, ook wel een doxiepoo genoemd, is een kleine tot middelgrote charmeur op vier poten. Het trainen van deze hond kan eenvoudig zijn als de genen van de poedel de overhand hebben. Met een eigenwijs Teckelkarakter hebben mensen vaak geduld nodig bij het trainen. Waarom is deze hond alsnog een geweldig hybride hondenras? Heel eenvoudig: de Doxiepoo is robuust en volhardend tijdens wandelingen en thuis zeer aanhankelijk.

Bich Poo

Veel Bich Poos charmeren hun verzorgers met hun witte of abrikooskleurige vacht en hun donkerbruine ogen. In tegenstelling tot veel poedelkruisingen, is de vacht van deze designerhond altijd gekruld. Omdat poedels en Bichon Frisés tot de hondenrassen behoren die niet veel haar hebben, zijn hun puppy's uitermate geschikt voor mensen met een allergie. Dit hybride hondenras is geschikt als gezinshond en gezelschapshond voor zowel singles als senioren.

De  Bichon-Frisé-Poedel-kruising: de Bich Poo | Spiky and I | Shutterstock

Ttoodle

In de VS gaven fans van dit ras deze designerhond de lieve naam "Ttoodle". De Ttoodle is een middelgrote viervoeter met een groot familiegevoel en een levendig temperament. De Tibetaanse Terriër heeft een dikke en lange vacht. Nakomelingen kunnen ook deze prachtige vacht hebben. Daarom staan ​​borstelen en bezoeken aan de hondenkapper regelmatig op het programma voor deze fluffy mix.

De Ttoodle een Tibet Terrier-Poedel mix | Madhuka Mihiranga | Shutterstock

Chipoo

Met een Poedel-Chihuahua-mix trekt een 20 tot 30 cm kleine en levendige viervoeter het huis in. Deze hond kan de moed en het vertrouwen van een chihuahua hebben en perfect zijn om alarm te slaan. Maar in tegenstelling tot hoe de hond reageert op vreemden is de relatie met dierbare verzorgers vol loyaliteit, liefde en vertrouwen. De Chipoo, zoals de hond genoemd wordt door fans, is daarom alleen in goede handen bij mensen met veel tijd.

De Chihuahua-Poedel-kruising, ook wel Chipoo genoemd | Shutterstock

Cockapoo

Pluizige vacht, lange slappe oren en een lief karakter - dat en nog veel meer onderscheidt de Cockapoo! Deze designhond is door het sociale en prettige karakter ook geschikt als therapiehond. Goed om te weten: Poedel-Cocker-Spaniel-kruisingen zijn er in vier maten. De kleinste honden zijn ongeveer 30 cm klein en de grootste Cockapoos meten tot 45 cm schouderhoogte.

De Cockapoo: een Cocker-Spaniel-Poedel-Mix | mountaintreks | Shutterstock

Schnoodle 

De Schnoodle is alert, intelligent en levendig. Met deze geweldige eigenschappen is het geen wonder dat de kruising tussen de Poedel en Schnauzer een populaire hybride hond is. Aangezien er beide hondenrassen in verschillende maten zijn, komt een Schnoodle in de variant "Toy", "Standard" of "Giant". De hond past erg goed bij actieve gezinnen en houdt van verschillende hondensporten.

De Schnoodle| Nicole Klein | Shutterstock

Siberpoo

Prachtige blauwe ogen, een atletisch lichaam en  een dikke vacht- zo zou een Poedel-Husky-kruising eruit kunnen zien! Deze hond van gemengd ras heeft niet alleen een interessant uiterlijk, maar ook een sterk karakter. De Siberpoo - zoals de hond wordt genoemd- is het meest geschikt voor verzorgers met hondenervaring die veel activiteiten aanbieden.​

De Siberpoo: een Husky-Poedel-Mix - TanyaCPhotography / Shutterstock
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen