Aanbieding

Hond met een hot spot op poot

Sommige honden krijgen nooit een hotspot bij andere honden is het ieder jaar raak.

© Ashley-Belle Burns | Shutterstock

Hotspot: Wat is die rode, natte plek in de vacht van mijn hond?

Door Dr Chantal Duijn Dierenarts

Online sinds

Een hotspot is een locale ontsteking van de huid die de hond zelf veroorzaakt door bijten, krabben, likken en schuren.

Een hotspot, wat is dat?

Een hotspot wordt ook pyotraumatische dermatitis genoemd. Hotspots breiden zich heel snel uit, waardoor ze in enkele uren ontstaan. Eerst is er nog niets te zien. Je trouwe viervoeter blijft wat likken aan zijn achterhand en dan ineens zit er een hele grote plek. Heel vervelend!

Een hotspot wordt soms verward met allerlei zaken als bijvoorbeeld:

 • Allergie
 • Schaafwond
 • Schimmelinfectie

Welke locaties hebben hotspots het meest? 

Wanneer jouw hond een hotspot heeft, is dat meestal op het achterlijf of op zijn kop. Echter kunnen ze over het hele lichaam krijgen. Vermoed je dat jouw hond zo’n vervelende plek heeft opgelopen? Neem dan contact op met je dierenarts. De dierenarts kan dan direct een behandeling inzetten, waardoor jouw hond snel weer van de hotspot af zal zijn.

Wanneer heeft mijn hond meer kans op een hotspot?

Sommige honden krijgen nooit een hotspot bij andere honden is het ieder jaar raak. Bij sommige honden zelfs meermalen per jaar, meerdere hotspots. Jouw hond heeft meer kans op een hotspot wanneer:

Waardoor krijgt mijn hond een hotspot?

Alles wat de huid en daarmee jouw hond irriteert kan leiden tot een hotspot. Dat er een hotspot ontstaat komt doordat jouw hond zichzelf blijft bijten, likken, krabben of schuren. Er zijn wel zaken die je kunt voorkomen, zodat er geen irritatie van de huid optreedt. Denk daarbij aan het voorkomen van:

 • Allergie
 • Anaalzakonsteking
 • Insectenbeet
 • Oorontsteking
 • Oormijtinfectie
 • Parasieten (vlooien, teken, mijten)
 • Veel klitten / een slechte vacht

Wat zijn de symptomen van een hotspot?

Wanneer je hond een hotspot heeft zijn er verschillende symptomen te zien. Niet alle symtomen hoeven aanwezig te zijn. De symtomen zijn als volgt: 

 • Bijten, krabben, likken en/of schuren op een plek
 • Een natte plek in de vacht
 • Een rode plek in de vacht
 • Hangerig, niet lekker zijn
 • In sommige gevallen heeft je hond koorts
 • Niet willen eten
 • Soms is de natte, rode plek bedekt met een gelige etterlaag

Die natte plek is een vochtig eczeem dat binnen enkele uren na regelmatig krabben of likken van de geïrriteerde huid kan ontstaan. Het ontstaan van een hotspot gaat heel snel.

Het ontstaan van een hotspot gaat heel snel.

Hoe herken ik een beginnende hotspot?

Een beginnende hotspot is veelal te herkennen doordat je hond ergens jeuk of pijn heeft. Je hond blijft bijten, krabben, likken en/of schuren op een plek. Wanneer je zegt dat je hond dat niet moet doen, valt je de nattige, vaak vuurrode plek op.

Een hotspot op de poot van een hond - Ashley-Belle Burns - Shutterstock

Alles over de behandeling van een hotspot

Een hotspot is heel vervelend voor je hond en het wordt alleen maar groter. Dat maakt dat een hotspot moet worden behandeld. Bij de behandeling is het belangrijk dat de achterliggende oorzaak wordt weggenomen. Wanneer de onderliggende oorzaak aanwezig blijft, is er een grote kans dat er weer een nieuwe hotspot ontstaat. Dat wil je jouw hond natuurlijk niet aandoen.

Wat gebeurt er als een hotspot niet behandeld wordt?

Een onbehandelde hotspot kan geïnfecteerd raken met bacteriën. Door de infectie kan er een vieze en diepe ontsteking onstaan. Dat is erg pijnlijk voor je hond en wil je natuurlijk zien te voorkomen.  

Bij twijfel over een hotspot, bel je dierenarts

Wat te doen als je hond een hotspot heeft?

Wanneer je een hotspot ontdekt bij jouw hond, dan is het belangrijk dat je meteen actie onderneemt. In de meeste gevallen doe je er goed aan om je dierenarts te raadplegen. Een hotspot irriteert, jeukt en doet pijn. Hoe eerder je actie onderneemt, hoe beter.

Hoe wordt een hotspot behandeld?

De behandeling van een hotspot is om verdere infectie te voorkomen. Daarnaast natuurlijk ook om de huid van je hond rustig te krijgen. Wanneer de huid weer rustig is, heeft je hond geen last meer van de hotspot.

De behandeling van een hotspot is als volgt:

 • De haren op en rondom de hotspot worden weggeschoren of geknipt
 • De hotspot wordt schoongemaakt met lauw warm water en een desinfecterende zeep
 • De hotspot wordt verder behandeld met een verzachtende zalf, dat kan een honingzalf zijn
 • Er wordt gezorgt dat je hond niet meer aan de hotspot kan zitten, door een kraag of een shirt
 • De oorzaak van de hotspot moet worden weggenomen, bijvoorbeeld door een vlooienbehandeling

In geval van een ernstige hotspot kan een kan een corticosteroïdhoudende zalf of lotion gewenst zijn.

Kan ik een hotspot bij mijn hond zelf behandelen?

Het is mogelijk om een hotspot bij je hond zelf te behandelen. Houdt er rekening mee dat het scheren en schoonmaken geen fijn gevoel is voor je hond. De vraag is dan of je liever wilt dan iemand met kennis van zaken het doet en je hond jou blijft zien als lieve en blije vriend.

Hoe kan ik een hotspot voorkomen?

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Mocht jouw hond lange, dichte haren hebben of veel zwemmen. Dan is preventie helemaal belangrijk. Preventie betekent zorgen dat je hond geen vlooien of teken krijgt. Dat is belangrijk in de zomer, maar ook in de winter komen vlooien en soms teken voor.

Een hond die veel zwemt, heeft meer kans op oorontsteking. Controleer de oren van je hond regelmatig. Mocht je het niet vertrouwen door een vreemd luchtje of roodheid van het oor? Neem contact op met je dierenarts. Bij puppies kan ook oormijt een probleem zijn. Houdt ook dat in de gaten.

Wat te doen wanneer hotspots blijven terugkomen?

Wanneer jouw hond iedere keer weer nieuwe hotspots heeft, ga dan naar je dierenarts. Geef aan hoe vaak je hond wordt getijstert door hotpots. De dierenarts kan dan opzoek gaan naar de achterliggende oorzaak. Die onderliggende oorzaak moet worden voorkomen en indien nodig behandeld.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen