Aanbieding

Artrose bij een hond

Artrose bij een hond

© el-ka / Shutterstock.com

Behandeling van artrose bij honden: symptomen en professioneel advies

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Honden met artrose: leer de symptomen kennen en ontdek of artrose met de jaren komt of door gewrichtsproblemen

Wat is artrose en wat zijn de symptomen van artrose bij honden?

Artrose bij de hond is een degeneratieve gewrichtsaandoening die wordt gekenmerkt door kraakbeenslijtage, stijfheid en verminderde beweeglijkheid. De meest voorkomende symptomen van artrose bij honden zijn moeite met opstaan, kreupelheid tijdens het bewegen en een algemene afname van activiteit. Om artrose vast te stellen bij honden, gebruiken dierenartsen verschillende diagnostische methoden, waaronder fysiek onderzoek, röntgenfoto's en soms bloedonderzoek.

De gewrichten die het meest worden getroffen door artrose bij honden zijn meestal de heupen, knieën en ellebogen. Deze gewrichten ervaren overmatige slijtage en ontsteking, wat leidt tot pijn en ongemak voor de hond.

Artrose bij jonge honden:

  1. Oorzaken: Bij jonge honden kan artrose ontstaan door aangeboren afwijkingen zoals heupdysplasie of elleboogdysplasie, waarbij de gewrichten niet goed gevormd zijn. Ook letsel door trauma, zoals botbreuken of gescheurde gewrichtsbanden, kan op latere leeftijd tot artrose leiden.
  2. Symptomen: De symptomen kunnen subtieler zijn dan bij oudere honden, maar kunnen toch kreupelheid, stijfheid na inactiviteit, moeilijkheden bij het opstaan, verminderde activiteit en onwil om te spelen omvatten.
  3. Behandeling: Behandelingsopties voor jonge honden kunnen afhangen van de ernst van de aandoening. Vroege diagnose en interventie zijn cruciaal om verdere gewrichtsschade te voorkomen. Dit kan variëren van conservatieve behandelingen zoals aangepaste lichaamsbeweging en gewichtsbeheersing tot chirurgische ingrepen zoals heupprothese of gewrichtsreconstructie.

Artrose bij oudere honden:

  1. Oorzaken: Bij oudere honden is artrose meestal het gevolg van slijtage door langdurig gebruik van de gewrichten over de tijd. Het natuurlijke verouderingsproces leidt tot afbraak van het kraakbeen, wat uiteindelijk leidt tot pijnlijke ontstekingen en gewrichtsslijtage.
  2. Symptomen: Symptomen zijn vergelijkbaar met die bij jonge honden, maar kunnen meer uitgesproken zijn vanwege de langere duur van de slijtage. Oudere honden kunnen ook meer last hebben van stijfheid na rustperiodes, moeite hebben met traplopen en een verminderde interesse in lichaamsbeweging vertonen.
  3. Behandeling: Behandeling richt zich op het verlichten van pijn, het verbeteren van de mobiliteit en het vertragen van verdere gewrichtsschade. Dit omvat vaak medicatie zoals ontstekingsremmende pijnstillers, dieet- en gewichtsbeheersing, fysiotherapie, supplementen zoals glucosamine en chondroïtine, en in sommige gevallen chirurgische opties zoals gewrichtsspoeling of protheses.

Behandeling van artrose bij honden

Voor de behandeling van artrose bij honden zijn er verschillende opties beschikbaar, waaronder pijnmedicatie, fysiotherapie, gewichtsbeheersing en chirurgie. Voedingssupplementen, zoals glucosamine en chondroïtine, kunnen ook worden gebruikt om de gewrichtsgezondheid te ondersteunen. Dieet en lichaamsbeweging spelen een cruciale rol bij het beheer van artrose bij honden, omdat een gezond gewicht en regelmatige activiteit de symptomen kunnen helpen verminderen.

Voedingssupplementen kunnen een effectieve aanvulling zijn op de behandeling van artrose bij honden, omdat ze kunnen helpen bij het verminderen van ontsteking en het bevorderen van de regeneratie van kraakbeen in de gewrichten.

Hoe ontstaat artrose?

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van artrose bij honden, waaronder genetische aanleg, overgewicht, overbelasting van de gewrichten en ontstekingsprocessen. Overgewicht is een belangrijke risicofactor omdat het extra stress en slijtage op de gewrichten legt, wat op zijn beurt de ontwikkeling van artrose kan versnellen. Ontsteking speelt ook een rol bij het verergeren van de symptomen van artrose bij honden.

Wat zijn de gevolgen van artrose?

De gevolgen van artrose bij honden kunnen aanzienlijk zijn en hebben betrekking op zowel fysieke als emotionele aspecten:

  1. Pijn en ongemak: Artrose veroorzaakt aanhoudende pijn in de aangetaste gewrichten van de hond. Dit leidt tot een verminderde kwaliteit van leven en kan bijdragen aan veranderingen in gedrag zoals prikkelbaarheid, rusteloosheid of terugtrekking.
  2. Beperkte mobiliteit: Door de progressieve schade aan de gewrichten kunnen honden moeite hebben met bewegen, springen, lopen en traplopen. Dit kan hun vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren aanzienlijk beperken.
  3. Gewichtstoename: Honden met artrose hebben vaak moeite met bewegen, wat kan leiden tot gewichtstoename. Dit kan op zijn beurt de artrose verergeren omdat extra gewicht meer druk op de gewrichten legt.
  4. Spieratrofie: Door verminderde activiteit en beweging kunnen spieren rondom de aangetaste gewrichten zwakker worden en atrofiëren, wat de mobiliteit verder kan verminderen.
  5. Gewrichtsstijfheid en verminderde flexibiliteit: Artrose veroorzaakt gewrichtsstijfheid, vooral na periodes van rust zoals 's ochtends of na een dutje. Dit kan het voor honden moeilijker maken om in beweging te komen en hun algehele activiteitenniveau beïnvloeden.
  6. Veranderingen in gedrag: Honden kunnen veranderingen vertonen in hun gedrag als reactie op pijn en ongemak veroorzaakt door artrose. Dit kan variëren van verminderde speelsheid en interesse in activiteiten tot verhoogde prikkelbaarheid of agressie, vooral wanneer pijn wordt uitgelokt.
  7. Kwaliteit van leven: Over het algemeen kan artrose een aanzienlijke impact hebben op de algehele kwaliteit van leven van honden. Ze kunnen minder enthousiast zijn om te spelen of te bewegen, wat hun emotionele welzijn kan beïnvloeden naast de fysieke beperkingen.

Hoe kan artrose preventief worden aangepakt?

Om gewrichtsproblemen bij honden te voorkomen, is het essentieel om te zorgen voor een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van overmatige stress op de gewrichten. Voeding en voedingssupplementen kunnen een preventieve rol spelen bij de ontwikkeling van artrose, omdat ze de gewrichtsgezondheid kunnen ondersteunen en ontstekingsprocessen kunnen verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging is ook van vitaal belang omdat het de spieren versterkt en de stabiliteit van de gewrichten verbetert.

Advies van dierenartsen voor verzorgers van honden met artrose

Om het welzijn van honden met artrose te verbeteren, kunnen verzorgers verschillende maatregelen nemen, waaronder het bieden van een comfortabele rustplaats, het aanpassen van de lichaamsbeweging aan de behoeften van de hond en het regelmatig controleren van de gewrichtsgezondheid. Het is belangrijk om professioneel advies in te winnen bij een dierenarts wanneer de symptomen van artrose verergeren of niet goed reageren op de behandeling.

Verzorgers spelen een cruciale rol in het beheer van artrose bij hun hond door de aanbevolen behandelingen en strategieën nauwlettend te volgen. Door samen te werken met dierenartsen kunnen baasjes de levenskwaliteit van honden met artrose aanzienlijk verbeteren.

het ideaal om ook het dieet aan te passen, over te schakelen op speciaal voedsel om artritis te behandelen. Er bestaan ook supplementen tegen artritis voor honden. Raadpleeg je dierenarts hierover.

Medicamenteuze behandelingen

De behandeling omvat in eerste instantie het verlichten van de symptomen tijdens crises met medicijnen: ontstekingsremmende en/of pijnstillende middelen.

Biologische therapieën tegen artritis bij honden

De introductie van een behandeling op basis van monoklonale antilichamen lijkt zeer veelbelovende effecten te hebben. Het helpt de honden pijn te verlichten die wordt veroorzaakt door de ziekte. Met een maandelijkse injectie (uitgevoerd door de dierenarts) remmen deze antilichamen de productie van NGF in de gewrichten en beperken ze dus de pijnoverdracht naar de hersenen.

Palliatieve behandelingen: chirurgische ingrepen

Er zijn palliatieve behandelingen (chirurgisch), voor ernstige gevallen, voor zeer pijnlijke of immobiele dieren. Bijvoorbeeld, een gewrichtsspoeling kan worden uitgevoerd om de gewrichtsdebris te verwijderen en het comfort van het dier tijdelijk te verbeteren.

Op de lange termijn is er reconstructieve chirurgie, zoals het plaatsen van een prothese (vooral bij de heup van de hond): dit vervangt het gewricht. Deze palliatieve behandeling wordt alleen toegepast als het dier jong is en andere behandelingen hebben gefaald, omdat de operatie zwaar is.

Natuurlijke zorg

Voordat je natuurlijke zorg gaat toepassen, raadpleeg je dierenarts om er zeker van te zijn dat je hond artritis heeft en geen artritis, een ernstige aandoening die niet onder de "grootmoeders remedies" valt.

Artritis bij honden behandelen met natuurlijke zorg

Hoe voorkom je het optreden van artritis bij honden?

Het beperken van het optreden ervan door een gezond gewicht en aangepaste oefeningen te handhaven is ook een advies om te onthouden! Natuurlijk zijn er rassen die er vatbaarder voor zijn; het is essentieel om het ras van je hond goed te kennen!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen