Aanbieding

Kat met vlooien

Vlooien kunnen veel jeuk veroorzaken

© Newsony / Shutterstock

Vlooien bij de kat: herkennen, bestrijden en voorkomen

Door Sander Nelisse Redacteur

Bijgewerkt op

Help! Mijn kat heeft vlooien, wat nu? Vlooienpreventie voor katten is uitermate belangrijk om ze gezond te houden. Lees hier alles wat je moet weten.

Vlooien bij een kat zijn parasieten die zich voeden met het bloed van de kat. Ooit wel eens een vlo gezien? Het is opmerkelijk hoe makkelijk ze zich aanpassen aan hun omgeving en zich voeden met het bloed van hun gastheer of vrouw. Vlooien hebben bijvoorbeeld geen vleugels, maar hun achterpoten zijn krachtig genoeg om van een bankstel op een kat te springen. 

Zodra ze zich op de kat hebben gevestigd, beginnen ze zich te voeden en laten ze jeukende beetjes achter. Vlooien planten zich ook snel voort! Wanneer je kat eenmaal besmet is, heb je een echt probleem. Daarom is het vlooien bestrijden bij een kat zo belangrijk om te zorgen voor een gezonde omgeving voor iedereen. Hoe doe je dit? Lees snel verder! 

Allereerst: controleer de kat op vlooien

Voordat je aan preventie denkt of uitroeiingsmethodes moet je weten waar ze zich precies bevinden op je kat. Controleer en let daarom op de volgende zaken

  • Kijk allereerst of je de vlooien ziet bewegen. Wanneer je kleine beestjes op en in de vacht ziet lopen heeft de kat vlooien. 
  • Ten tweede zul je de kat meerdere malen per dag moeten kammen met een metalen vlooienkam, van kop tot staart. Zo kun je zien of ze vlooien en of vlooieneitjes hebben. 
  • Tot slot dompel je de kam onder in alcohol of een mengsel van water en vloeibaar afwasmiddel om de vlooien te doden. 

Nadat je dit hebt gedaan en je zeker weet dat je kat vlooien heeft moet je direct beginnen met een behandeling. Wanneer je kat geen vlooien heeft kun je voor de zekerheid beginnen met vlooienpreventie

Anti vlooien: Hoe voer je een vlooienpreventie uit?

Onderstaand een aantal zaken die je kunt doen om vlooien buiten de deur te houden:

  • Een maandelijkse vlooienbehandeling zal eventuele vlooien doden. Anti-vlooien banden zijn een alternatieve vorm, maar deze doden enkel de vlooien rond het hoofd en de nek van de kat. Vlooienspray of poeder is ook effectief als bescherming. 
  • Spoel tijdens de warmere maanden (vlooienseizoen) regelmatig delen van je tuin schoon. 
  • Stofzuig regelmatig plekken waar de kat zich graag ophoudt. Het is raadzaam om een vlooienband in de stofzuigerzak te doen om levende vlooien of eitjes te doden. 
  • Let op tekenen van "vlooienafval" of vlooieneitjes.

Deze stappen zijn belangrijk voor de juiste vlooienpreventie. De effectiviteit van de genoemde stappen valt of staat bij hoeveel werk je erin stopt. 

Vlooien bestrijden bij een kat

Soms zal een vlooiencontrole uitwijzen dat je kat inderdaad vlooien heeft. Het bestrijden van vlooien of teken bij een kat heeft geen zin tenzij je eerst de vlooien verwijdert. Wanneer dat het geval is kun je ze op de volgende manieren bestrijden. 

  • Was je kat met vlooienshampoo. Vlooienshampoo bevat chemicaliën die vlooien gemakkelijk verwijderen. Een andere optie is een vlooiendip, iets wat je er niet zo maar afspoelt. Belangrijk: Gebruik geen vlooienshampoo of andere chemische behandeling bij kittens, omdat dit eventueel hun gezond kan schaden. 
  • Maak je huis schoon. Stofzuig je huis dagelijks en was het linnen van de kat.   
  • Gebruik een vernevelaar of insectenbom. Als de plaag aanhoudt moet je misschien overwegen om je huis te besproeien met vlooienbestrijdende middelen, of een insectenbom in te zetten. Voor beide is het raadzaam om een professional in te huren, aangezien je voorzichtig te werk moet gaan met dit soort producten. 
Kat naast stofzuiger
Om vlooien te bestrijden is het belangrijk om extra vaak te stofzuigen © Kholywood / Shutterstock

Hoe kom ik van vlooien in mijn huis af?

“Een vrouwelijke vlo kan wel 50 eitjes per dag leggen. Die kunnen van je kat afrollen en zo op je tapijt, bank of dekbed terecht komen. Geef je ze de kans om uit te komen dan heb je een ware vlooienplaag op je handen", verteld dierenarts Dr Amy Flowers aan Wamiz. Gezien het grote aantal eitjes dat ze leggen kun je er van uitgaan dat wanneer je vlooien bij je kat aantreft je ze ook in huis hebt. Wanneer je vlooien bij een kat wilt bestrijden moet je ze eerst allemaal verwijderen 

Een grondige schoonmaak van je huis is noodzakelijk om dit probleem op te lossen:

  1. Stofzuig iedere dag – Zuig de kleden, de bank en eventuele kieren in de vloer. Vergeet niet om na het stofzuigen de zak weg te gooien en de binnenkant goed schoon te maken met warm water en afwasmiddel. 
  2. Was minstens twee keer per week tijdens een vlooienbesmetting. Neem al het beddengoed, hoezen van een bank of andere stoffen die je kat heeft aangeraakt en gooi ze in de wasmachine. Zorg ervoor dat je een programma op hoge temperatuur draait. 

Mocht het een keer voorkomen, weet je nu dus wat je kunt doen. Onthoud dat vlooien gevaarlijk en vervelend zijn, dus hoe sneller je ze ziet des te beter!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen