Aanbieding

Dierenarts checkt de chip van een hond

Als je hond gechipt en geregistreerd is, weet iedereen dat de hond van jou is. 

© olgagorovenko | Shutterstock

Moet ik mijn hond chippen? Alles over de registratie van hond

Door Dr Chantal Duijn Dierenarts

Online sinds

Iedere hond moet zijn gechipt en geregistreerd. Dat is verplicht in Nederland. Wanneer jouw hond gechipt is, dan heeft jouw viervoeter een eigen chipnummer.

Het chipnummer staat in de hondenchip. Met die chip kun je jouw hond op je eigen naam zetten. Zo weet iedereen dat de hond van jou is.

Iedere hond in Nederland moet gechipt zijn.

Moet ik mijn hond laten chippen en registreren?

Binnen 7 weken na de geboorte moet iedere pup in Nederland zijn gechipt en geregistreerd. Ook jouw hond dus. Ook wanneer jouw hond uit het buitenland komt, moet deze worden gechipt en geregistreerd. Het chippen moet al gebeurd zijn voordat de hond in Nederland aankomt. Tevens moet je hond binnen twee weken na aankomst in Nederland geregistreerd zijn. 

Wie mag mijn hond chippen?

Je dierenarts, mag jouw hond chippen. Er zijn ook anderen die mogen chippen, als bijvoorbeeld een asiel. Het is verboden om je hond zelf te chippen.

Wanneer je hond gechipt is, kun je jouw hond registreren.

Wat zijn de kosten voor het chippen van mijn hond?

Er zijn geen vaste prijzen voor het chippen van je hond. Chippen bij de dierenarts zal tussen de 15 en 50 euro kosten. Waarschijnlijk heeft je hond al een chip gekregen bij de fokker of degene van wie je je hond hebt gekocht of overgenomen.

Bij de aankoop van een nieuwe hond is het altijd goed om te vragen of de hond gechipt en geregistreerd is. Vervolgens kun je dat bij jouw dierenarts laten controleren. De dierenarts heeft een speciale chipreader en kan daarmee het chipnummer uitlezen.

De chip van de hond kan makkelijk worden gecontroleerd{RossHelen | Shutterstock}

Wat is het voordeel van een hondenchip?

Je kunt het je waarschijnlijk niet voorstellen, maar stel dat je hond weggelopen is. Dat is al vervelend genoeg. Doordat je hond een chip heeft met een eigen chipnummer, kan jouw hond snel worden teruggevonden. Via de chip kun jij als rechtmatige eigenaar worden opgespoord.

Het chippen van honden is verplicht om dierenleed te voorkomen. Hondenhandelaren en fokkers die kwaadwillen kunnen door de hondenchips worden opgespoord.

Niet chippen en registreren is strafbaar. Op de website van de overheid kun je daar meer over lezen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen