Aanbieding

Hondenbrok met een strikje

Start een dieetvoeding alleen op advies van een dierenarts!

© Katerina Morozova

Welke soorten dieetvoer zijn er voor honden?

Door Mae White

Online sinds

Net als mensen, kan niet iedere hond hetzelfde eten als alle andere honden. Voor de gezondheid van jouw viervoeter kan dieetvoer voorgeschreven worden.

Hoewel de naam dieetvoeding voor de hond misschien doet denken aan voeding die bedoeld is voor een hond die moet afvallen, wordt de naam dieetvoeding vaak in bredere context gebruikt. Als er gesproken wordt over dieetvoer, wordt hiermee de verzamelnaam voor voedingen bedoeld, die geschikt zijn voor honden met gezondheidsproblemen dit kunnen honden van elke leeftijd zijn (puppy, volwassen en senior honden). Bij deze gezondheidsproblemen kun je inderdaad denken aan overgewicht, maar ook aan totaal andere problemen, zoals maag-darmproblemen, nierproblemen, gewrichtsproblemen, allergieën en blaasgruis. De voedingen geven daarbij ondersteuning bij het betreffende probleem.

Verschillende producenten hebben een lijn met dieetvoedingen op de markt. Deze worden veelal voorgeschreven via een dierenarts, maar tegenwoordig zijn enkele ook via dierenspeciaalzaken te verkrijgen. Start een dieetvoeding alleen op advies van een dierenarts.

Dieetvoedingen zijn meestal te verkrijgen in de vorm van brok of natvoer. Tegenwoordig is er ook een lijn met diepvries vers vlees. Dit vlees is echter op een bepaalde manier bewerkt, waardoor het geen ziekteverwekkende bacteriën meer kan bevatten.

In onderstaand artikel lees je meer over van de meest gebruikte dieetvoedingen.

Voedselovergevoeligheid: hondenbrokken voor een gevoelige maag

Eén van de meest gebruikte voedingen is hypoallergene voeding. Dit is hondenvoer dat geschikt is voor honden met huid- en darmproblemen die te wijten zijn aan een voedselallergie of voedselintolerantie. Meestal bevat de voeding een beperkt aantal eiwitbronnen en de eiwitten zijn veelal gehydrolyseerd. Dit betekent dat de eiwitten dusdanig verkleind zijn, dat de kans klein is dat het lichaam van de hond hierop reageert.

Het vaststellen van een voedselovergevoeligheid is erg lastig. De hond dient, nadat andere oorzaken uitgesloten zijn, voor 6 tot 10 weken een eliminatiedieet te volgen. Indien de klachten van je pup dan verbeteren, moet geprovoceerd worden. Dit houdt in dat de eiwitbron, waarvan een vermoeden bestaat dat deze de klachten veroorzaakt, opnieuw gevoerd moet worden. Komen de klachten terug, dan weet men de veroorzaker van de klachten. Er kan in dat geval ook gekozen worden voor een ander dieet dan een hypoallergene voeding, waarbij de eiwitbron vermeden wordt. Er zijn dan meer mogelijkheden wat betreft voer, ook wanneer men de voorkeur heeft voor rauw, vers vlees.

Dieetvoer vanwege het overgewicht van je hond

Net als bij mensen, zien we het aantal honden met ene te hoog gewicht in Nederland toenemen. Ca. 30 tot 40% van de honden in de westerse wereld is te zwaar. Bij overgewicht zien we een toename van het vetweefsel in het lichaam, dit komt vaak door een te grote inname van calorieën.

Honden die een te hoog gewicht zijn, hebben vaak veel moeite om af te vallen. Het vergt dan ook veel discipline van het hele gezin om aan het nieuwe voedingspatroon van de hond te wennen. Daarnaast kan voeding ondersteuning bieden bij het afvallen. Dieetvoeders voor overgewicht hebben daarom vaak een andere samenstelling dan reguliere voeders, waarbij met name gekeken wordt naar de juiste verhouding tussen eiwit, vet en koolhydraten om de hond te ondersteunen bij het afvallen. Daarnaast kunnen er extra vezels aan het voer, zoals granen toegevoegd worden om de hond een meer verzadigd gevoel te geven, alhoewel de meningen over het nut hiervan verdeeld zijn. De darmflora blijkt eveneens van belang te zijn bij het ontstaan van overgewicht, dus het kan verstandig zijn hier extra aandacht aan te besteden.

Kleine mopshond met een te hoog gewicht | Chonlawut | Shutterstock

Dieetvoer voor een hond met blaasgruis

Blaasgruis en blaasstenen komen geregeld voor bij honden. Er zitten dan kleine kristalletjes in de urine van de hond. De kristalletjes worden gevormd door bepaalde mineralen die samen neerslaan. Bij blaastenen worden deze kristallen steeds groter. Je kunt blaasgruis vergelijken met kleine korreltjes zand en dit geeft dus irritatie in de urinewegen.

Bij honden komen verschillende soorten blaasgruis voor, waarbij bepaalde hondenrassen ook gevoeliger zijn voor bepaalde soorten blaasgruis. Struviet komt het meest voor en komt vrijwel altijd in combinatie met een blaasontsteking voor. De urine is vaak te basisch, waardoor bepaalde mineralen samen kunnen neerslaan. Met behulp van een dieetvoeding kan bijvoorbeeld struviet weer opgelost worden. Het dieet werkt verzurend op de urine en is arm in bepaalde mineralen. Bij struviet moet echter ook altijd gezocht worden naar de oorzaak van de blaasontsteking. Dieetvoeding geschikt ter behandeling van struviet kan ook gevoerd worden nadat blaasstenen operatief verwijderd zijn om herhaling van het probleem te voorkomen.

Bij urinewegklachten kan rauw, vers vlees ondersteunend zijn, omdat dit veel vocht bevat. Doe dit echter alleen onder begeleiding van iemand met verstand van zaken.

Gewrichtsproblemen: welk honden dieetvoer?

Gewrichtsproblemen komen veel voor bij honden. Een gewricht, de verbinding tussen twee of meerdere botdelen, hoort soepel te lopen. In de gewrichten kan, om verschillende reden, slijtage plaatsvinden, waarbij het kraakbeen op de botuiteinden dunner wordt. Dit zorgt voor een ontstekingsreactie. Uiteindelijk kan dit tot gevolg hebben dat er botuitsteeksels gevormd worden. Honden kunnen dan bijvoorbeeld stram, stijf en kreupel zijn. Naarmate de artrose toeneemt, worden de pijnklachten heftiger.

Honden met artrose kunnen ondersteunt worden met supplementen, die de ontsteking onderdrukken of de gewrichten ondersteunen. Denk hierbij aan ingrediënten zoals bijvoorbeeld omega-3 vetzuren en chondroïtine en gluscosamine, waaraan groenlipmossel bijvoorbeeld een goede bron is. Je kunt er voor kiezen om deze supplementen zelf toe te voegen aan de voeding. Een dieetvoeding voor gewrichtsproblemen bevat deze supplementen echter zelf al.

Gewrichtsproblemen kunnen samengaan met overgewicht, omdat deze honden moeilijk kunnen bewegen. Overgewicht zorgt weer voor extra belasting van de gewrichten. Het is in dat geval uiteraard belangrijk beide problemen gezamenlijk aan te pakken.

Hondje krijg dieetvoer | Prostock-studio | Shutterstock

Welke brokken voor hond met gevoelige maag en darmen?

Veel honden kampen met maag-darmproblemen in meer of mindere mate. De ontlasting is geregeld slap, de hond heeft veel ontlasting, de hond braakt regelmatig of de hond heeft bij het minste of geringste diarree. Het is altijd noodzakelijk eerst de onderliggende oorzaak van het probleem te onderzoeken. Soms wordt er voor gekozen om over te schakelen naar een dieetvoeding, die geschikt is voor een hond met maag-darmproblemen. Dit zijn vaak voedingen die licht verteerbaar zijn. Soms liggen ze qua samenstelling dichtbij een hypoallergene voeding, omdat in deze voedingen vaak ook gehydrolyseerde eiwitten gebruikt worden. Deze eiwitten zijn al kleiner, waardoor de vertering gemakkelijker is. Doordat de voeding lichter verteerbaar is, zorgt het vaak voor vastere ontlasting en op deze manier voor rust in de darmen. Belangrijk is om de onderliggende oorzaak ook te behandelen.

Overigens kan in sommige gevallen rauw, vers vlees ook positieve effecten hebben, omdat vlees een hoge verteerbaarheid heeft. Wilt u het probleem op basis van rauw, vers vlees behandelen, schakel dan de juiste hulp in.

BARF hondenvoer | kejuliso | Shutterstock

Honden dieetvoer bij chronisch nierfalen

Tot slot behandelen we de voeding voor honden met chronisch nierfalen. Bij deze aandoening is een deel van de nieren onherstelbaar beschadigd. De nieren zijn één van de belangrijkste uitscheidingsorganen van het lichaam. Vaak komt de aandoening pas aan het licht als het grootste deel van de nieren niet meer functioneert.

Als de nieren niet goed functioneren heeft dit grote gevolgen. Afvalstoffen verlaten het lichaam niet meer goed. Eén van deze afvalstoffen is ureum, wat voor problemen in het lichaam zorgt (o.a. ontstekingen). Ureum is een afbraakproduct van eiwit. Omdat de nieren niet meer gaan herstellen, is het belangrijk bij honden met chronisch nierfalen de voeding hierop aan te passen en de nieren zo min mogelijk te belasten. Er wordt daarom gekozen voor een voeding met een verlaagd eiwitgehalte. De hond moet nog wel eiwit binnen krijgen om te voorkomen dat eigen eiwitten afgebroken worden. De eiwitbron dient van een hoogwaardige kwaliteit te zijn. Hiermee bedoelen we dat de bouwstenen waaruit het eiwit is opgebouwd (de aminozuren) passen bij de bouwstenen die de hond nodig heeft. Bevat het veel aminozuren die de hond niet nodig heeft, dan vormt het eiwit een extra belasting voor de nieren. Overigens is een eiwitbron van hoogwaardige kwaliteit eigenlijk altijd belangrijk.

Daarnaast is het fosforgehalte in een nierdieet verlaagd, omdat fosfor ook minder uitgescheiden wordt. Kalium moet vaak aangevuld worden, omdat dit wel goed uitgescheiden wordt door de nieren. Vaak bevat een nierdieet ook minder zout. Echter is bij honden niet aangetoond dat zout invloed heeft op de nierziekte.  

Hond weigert te eten | Tikhonova Yana | Shutterstock

Honden met chronisch nierfalen zijn vaak misselijk en eten daarom moeizaam. Voedingen voor honden met chronisch nierfalen bevatten daarom vaak een hoog energiegehalte. Soms wordt ook gezocht naar andere manieren om de hond wel voeding binnen te laten krijgen, zonder de nieren onnodig te belasten. Bovendien is het belangrijk dat ze voldoende vocht binnen krijgen, om de nieren zoveel mogelijk te laten doorspoelen. Vlees kan daar soms aan bijdragen, echter bevat vlees vaak weer te veel eiwit. Ook hierbij is het dus belangrijk aanvullende ondersteuning te vragen.

Vaak is de prijs van speciaal dieetvoer duurder dan ander voer, maar het is belangrijk de beste hondenvoeding te geven dat jouw hond nodig heeft. Of dit nou natvoer, speciale brokken of vers vlees is. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen