Aanbieding

Grijze kat die op de vloer ligt

Katten hebben regelmatig wormbehandelingen nodig.

© Shutterstock

Moet ik mijn kat ontwormen?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Hoe kom ik van de wormen van mijn kat af? Kan ik mijn kat zelf ontwormen? Ga direct naar de oplossingen van dit probleem met dit artikel.

Wormen bij katten zijn inwendige parasieten. Het zijn altijd ongewenste bezoekers en kunnen een scala aan symptomen en ziekten veroorzaken.

Meestal worden katten besmet met rondwormen of lintwormen in de maag en darmen.

Wat zijn de symptomen van een kat met wormen?

Er zijn verschillende symptomen die het vermoeden kunnen wekken dat je kat wormen heeft. Deze omvatten gewichtsverlies, braken, diarree, constipatie, hoesten, opgeblazen buik en een jeukende billen. Je kunt ook wormen op het achterwerk van je kat of in de poep (uitwerpselen) zien, of je kat vertoont helemaal geen symptomen.

Hoe kom ik van de wormen van mijn kat af?

Je dient jouw kat regelmatig een door de dierenarts voorgeschreven ontwormingskuur te geven. Voorkomen is beter dan genezen, en daarom wordt regelmatig ontwormen aanbevolen.

Kan ik wormen krijgen van mijn kat?

Sommige wormen zijn zoönotisch, wat betekent dat ze problemen kunnen veroorzaken voor de menselijke gezondheid. Deze kunnen ernstige gevolgen hebben voor de menselijke gezondheid. Daarom is het belangrijk om preventief te ontwormen en goede hygiëne toe te passen.

Kunnen katten sterven aan wormen?

Hoewel het zeldzaam is, is het mogelijk dat katten sterven aan wormen en de daarmee samenhangende ziekten. Kittens lopen meer risico dan volwassen katten. De kans is groter dat je kat symptomen vertoont en kan worden behandeld voordat hij of zij erg ziek wordt.

Wat gebeurt er als wormen bij katten onbehandeld blijven?

Indien onbehandeld, kunnen wormen bloedarmoede (laag aantal rode bloedcellen) veroorzaken, die, als het ernstig is, mogelijk levensbedreigend kan zijn. Als er een grote hoeveelheid wormen ontdekt worden, is er ook een kans op maagscheuring en darmblokkade, wat weer zeer ernstig is en mogelijk levensbedreigend kan zijn.

Hoe maak je je huis schoon nadat een kat wormen heeft?

De beste manier is om routinematige hygiënemaatregelen uit te voeren: goed, regelmatig handen wassen; reinig en desinfecteer regelmatig voerbakken, waterbakken en kattenbakken.

Hoe lang na het ontwormen van een kat zijn de wormen weg?

De behandeling zal werken op de dag dat deze wordt gegeven, maar het is belangrijk op te merken dat een deel van de levenscyclus van de worm mogelijk niet door één behandeling wordt gedood, dus zal een ontwormingsplan worden opgesteld door de dierenarts.

Kan ik mijn kat zelf ontwormen?

Je kunt de behandeling zelf thuis toedienen. Het wordt over het algemeen wel aangeraden om een door de dierenarts voorgeschreven ontwormingskuur te volgen. Deze zijn bewezen effectief. 

Hoe komt mijn binnenkat aan wormen?

Het kan zijn dat de moederkat de wormen heeft doorgegeven aan jouw kat. Bovendien, iedere keer wanneer je een nieuwe kat introduceert, bestaat het risico dat ze wormen en andere parasieten met zich meedragen. 

Af en toe kun je wormen op je schoenen krijgen door in de uitwerpselen van andere katten te gaan staan. Als je viervoeter rauw voedsel eet, kunnen ook op deze manier wormen worden overgebracht.

Kun je ontwormingskuur zonder recept kopen?

Er zijn veel ontwormingsmiddelen die je zonder recept kunt kopen, maar het is altijd het beste om advies en een recept in te winnen bij een dierenarts, zodat je de juiste medicatie voor jouw huisdier kunt krijgen. Geef een kat nooit een behandeling voor een hond.

Wat gebruiken dierenartsen om katten te ontwormen?

Er zijn vele medicijnen op recept te verkrijgen die enkel de dierenarts kan voorschrijven. Dat kan in de vorm van tabletten, vloeistof, korrels of een pasta die je oraal toedient. Tenslotte zijn er ook nog spot-ons, dat je op de huid van de kat aanbrengt. 

Hoe kan ik mijn kat thuis ontwormen?

Als je kat wormen heeft, kun je een tablet toedienen. Sommige orale behandelingen zijn smakelijk en kunnen zo door het eten van de kat. De Spot-on behandeling is ook eenvoudig toe te dienen. Wat je doet, is op de vacht bij de nek aanbrengen, zodat de kat er zelf niet bij kan. Het beste draag je handschoenen bij het aanbrengen ervan. 

Wat is het beste ontwormingsmiddel voor katten?

De beste ontwormingskuur is diegene die geschikt is voor jouw kat. Soms zal een dierenarts een ontlastingsonderzoek doen, zodat specifieke wormen met specifieke medcijnen kunnen worden behandeld. Anderzijds kan het ook voorkomen dat een algememe preventieve kuur wordt voorgeschreven. 

Wanneer moet ik naar een dierenarts?

Je moet naar een dierenarts op het moment dat je kat zich niet goed voelt en symptomen vertoont. Aangezien ontwormingskuren op recept verkrijgbaar zijn, dien je om de 6 maanden routinematig een ontwormingskuur op te halen. De dierenarts kan dan controleren of de kuur aanslaat en de juiste medicatie voorschrijven. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

2 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen