Aanbieding

hoeveel kost een hond?
© shutterstock

Hoeveel kost een hond? Wamiz geeft antwoord

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Veel mensen willen graag een hond, maar hebben geen idee wat een hond kost. Wat is de aanschafprijs, en wat betaal je aan maandelijkse kosten voor een hond?

Hoeveel kost een hond eigenlijk? Dat is iets wat veel potentiële hondeneigenaren zich afvragen. Het budget dat je nodig hebt voor het hebben van een hond gaat verder dan alleen de aanschafprijs en voedingsuitgaven.

Het is belangrijk om te begrijpen hoeveel jouw hond per maand of per jaar kost, zodat je een realistisch budget kunt samenstellen. En trouwens, wist je dat een hond uit het asiel vaak een voordeligere optie is dan het kopen van een rashond?

De kosten van het hebben van een hond gedurende zijn hele leven, dat gemiddeld 15 jaar duurt, hangen af van verschillende factoren, afhankelijk van verschillende criteria. Je moet rekening houden met de aankoopprijs van de hond, dierenartskosten (of hondenverzekering), hondenvoer, vrijetijdsuitgaven en hondenbelasting (indien van toepassing in jouw gemeente).

De aanschafkosten van een puppy

Wat betreft de aanschafprijs van een hond, zijn er verschillende dingen om in gedachten te houden. Een rashond met een stamboom vaak duurder is dan een 'zonder papieren' hond. En de afkomst van de hond kan ook de prijs beïnvloeden. Als de ouders schoonheid- of werkprijzen hebben gewonnen , zal dat de prijs van de pups omhoog drijven. Ook, als de hond al prijzen heeft gewonnen op tentoonstellingen, blijft de prijs zelfs als volwassene hond hoger dan die van andere rashonden. De prijs voor een oudere hond is vaak lager dan voor puppy's. 

Sommige rassen zijn elk jaar in de schijnwerpers en dat kan de prijzen opdrijven. Een doorsnee rashond zonder bijzondere afkomst kost meestal tussen de 300 en 500 euro. Maar een trendy hond kan zomaar tussen de 700 en 900 euro kosten, terwijl zeldzame rashonden zelfs tot 2000 of zelfs 3000 euro kunnen kosten bij een fokker. Als je besluit een specifiek ras te willen kopen zorg dan dat je dit enkel bij goede fokkers doet. Er zijn ook websites waar je dieren op kunt zoeken van goede en betrouwbare fokkers.

Een hond uit een asiel adopteren

Je zou kunnen overwegen een hond te adopteren uit een asiel in plaats van een hond te kopen bij een fokker. Het is een stuk goedkoper, en tegelijkertijd help je een achtergelaten hond. Er zijn vele honden die een huis zoeken in Nederland, maar ook in het buitenland.

Hoeveel kost een hond per maand, of per jaar?

Naast de aanschafkosten van je hond, wil je ook weten hoeveel een hond kost per maand en per jaar. We hebben een overzicht gemaakt van kosten waarmee rekening gehouden moet worden.

Speeltjes en andere materialen

Jouw hond heeft aardig wat spulletjes nodig zoals zoals een hondenmand, halsband en riem, koekjes en traktaties, kauwbotten, een borstel, shampoo, muilkorf, een voerbak, speeltjes en eventueel een bench. Deze prijzen hiervan kunnen variëren, maar ze hebben allemaal invloed op jouw totale uitgaven als hondeneigenaar. Je kunt overwegen alle benodigdheden tweedehands aan te schaffen via bijvoorbeeld Marktplaats om de kosten hiervan te drukken.

Kosten van hondenvoer 

Wat betreft voeding, kun je kiezen tussen zelfbereide voeding, industrieel voer of dieetvoeding. De prijzen variëren afhankelijk van jouw keuze en het gewicht van je hond. Zo eet een kleine hond natuurlijk veel minder dan een grote hond. Het is belangrijk om te weten hoeveel voer je per maand nodig hebt waarna je het maandbedrag uit kunt rekenen. bijvoorbeeld: een hond van 20 kg eet een grote zak voer van 70 euro per maand, dan moet je 70 euro per maand x 12 = 840 euro rekenen per jaar voor voer.

Kosten van dierenarts

Dierenartskosten zijn een belangrijk onderdeel van de kosten van het hebben van een hond. Deze omvatten eenmalige kosten voor een elektronische chip, paspoort en de castratie of sterilisatie. 

Daarnaast heb je de jaarlijkse terugkerende kosten voor de gezondheid van je hond zoals: vaccins, ontwormingsmiddelen, anti-vlooienmiddelen, tandsteenverwijdering en veterinaire consulten als je hond ziek is. Houd rekening met een jaarlijkse controle bij de dierenarts en meerdere bezoeken afhankelijk van de gezondheid en de leeftijd van jouw hond

Het is verstandig om een idee te hebben van hoeveel deze medische kosten kunnen bedragen over de levensduur van je hond. Daarnaast zijn er rassen die  Je zou ook kunnen overwegen een hondenverzekering af te sluiten voor je trouwe viervoeter waarna je goed inzicht hebt over de jaarlijkse kosten aangezien je vaak een vast bedrag betaald per jaar.

Hondenbelasting

Daarnaast heb je ook nog de hondenbelasting dat in veel gemeentes jaarlijks wordt geincasseerd dit is een vastgestelde prijs per hond. Check voordat je een hond aanschaft hoeveel hondenbelasting je moet betalen in jouw gemeente.

Kosten voor vachtverzorging 

Heb je een hond gekozen die naar een trimmer moet, vergeet vooral niet rekening te houden met de kosten hiervan. Rassen zoals Poedels, Labradoodles, Bouviers en veel Terriers moeten 2 tot 4 keer per jaar naar een trimsalon om hun vacht te onderhouden. Ga hierbij uit van bedragen van tussen de €35,- tot €60,- per keer.

Vakantie of oppaskosten

Ben je veel weg of veel op vakantie? Denk er dan aan dat je hond uitgelaten moet worden. Zo zijn er hondenwandelaars die je hond uit kunnen laten. Of een honden pension voor als je voor langere tijd weg bent.  Afhankelijk van de grootte van je hond moet je rekening houden met prijzen van gemiddeld zo'n €10,- tot €14,- per 24 uur in een pension inclusief voer.

Neem jij een hond?

Wil je na het lezen van dit artikel nog steeds een hond in huis nemen? Zorg er dan voor dat je goed voor je dier zorgt, ook op zijn oude dag. Je neemt geen hond voor even, maar je neemt een hond voor het leven.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

4 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen

reactie

  • MrCally1
    MrCally1
    Nog steeds worden bij sites zoals deze als er over de kosten van een hond wordt gesproken weer geen kosten voor het trainen of opleiden van de hond erbij gerekend. Van Puppyklas tot evt. gevorderde obedience of iets anders zoals agility. Op deze manier weten de mensen dus niet dat ze net als bij kinderen kosten voor scholing zouden moeten betalen. En dan wordt het ook meestal niet gedaan, of men gaat een beetje zelf aan de slag. Vaak met dubieus resultaat. Vandaar dat er veel agressieve of ongemanierde honden zijn. Met de nodige ergernissen ten gevolge. Heel jammer! Weer een gemiste kans....
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

1 reactie op 1