Aanbieding

Hond rabiës inenting

Kleiner maltezer krijgt zijn rabiës vaccinatie

© WIRACHAIPHOTO | Shutterstock

Rabiës bij honden: gevaren, symptomen en bescherming

Door Jasmijn Vos MSc Dierenarts

Bijgewerkt op

Je hebt vast wel eens gehoord van rabiës of hondsdolheid. Dit is een dodelijke virusziekte die wereldwijd voorkomt en van dier op mens kan worden overgedragen.

Alle warmbloedige dieren, inclusief de mens, kunnen rabiës oplopen en aan elkaar doorgeven. Daarom is het een zoönose: een ziekte die van dier op mens overspringt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over rabiës bij honden; van oorzaken en symptomen, tot inentingen en behandeling. 

Wat is rabiës?

Rabiës of hondsdolheid wordt veroorzaakt door een zogenoemd Lyssavirus. Wereldwijd overlijden er elk jaar wel 50.000 mensen aan deze ziekte. In Nederland zijn in de afgelopen 40 jaar 5 mensen gestorven aan rabiës. Zij raakten allemaal besmet in het buitenland.

In 2012 kreeg voor het eerst in 20 jaar een hond in Nederland de diagnose hondsdolheid. Deze pup was uit het buitenland geïmporteerd. In meerdere landen komt het rabiësvirus veel voor, voornamelijk onder zwerfkatten en -honden. Hierdoor ontstaat ook vaak de besmetting met mensen. Andere dieren die regelmatig besmet raken met rabiës, zijn vossen en vleermuizen.

Oorzaken van hondsdolheid

Het virus wordt overgedragen via besmet speeksel, een beet of krab van een geïnfecteerd dier. In 1974 kwam hondsdolheid via vossen vanuit Duitsland ons land binnen. Door vaccinaties bij deze dieren zijn alle vossen in Nederland op het moment rabiës-vrij.

In Nederland hebben we ook twee vleermuissoorten die rabiës bij zich kunnen dragen. Dat zijn gelukkig niet de meest voorkomende soorten, zoals de gewone dwergvleermuizen, maar twee andere soorten: de laatvlieger en de meervleermuis. Vleermuizen hebben niet het ‘echte’ rabiësvirus, maar een verwant virus. Mensen kunnen hier echter ook ziek van worden. Pak daarom nooit een vleermuis vast!

Hondsdolheid komt in het buitenland vooral onder zwerfhonden en -katten voor.

Symptomen van rabiës

Het duurt een aantal weken tot maanden voordat een hond verschijnselen van hondsdolheid laat zien. Het verloop van de ziekte heeft verschillende fases.

Eerste fase

Als eerste vallen gedragsveranderingen op. De hond is onrustig, eet slecht en loopt vreemd. Binnen 3 dagen zal er een omslag plaatsvinden naar een volgende fase.

Tweede fase

In deze fase raakt de hond erg opgewonden en agressief. Vooral in deze fase loop je risico om gebeten te worden. Deze fase kan ook overgeslagen worden.

Laatste fase

In de laatste fase treden er verlammingen op en loopt het speeksel uit hun bek. In de meetse gevallen van rabiës is de hond binnen 5 dagen overleden. 

Diagnose van rabiës

De dierenarts wil als eerste wat informatie hebben over de hond. Dat gesprek wordt 'anamnese' genoemd. Heb je de hond in het buitenland gekocht? Is hij/zij gebeten door een vleermuis, een hond of een ander dier dat mogelijk rabiës heeft?

Het is niet veilig voor de dierenarts om een hond te onderzoeken die al verschijnselen heeft van hondsdolheid. Ook kan hij of zij niet heel veel zien aan de hond. Een dierenarts weet pas zeker dat een hond rabiës heeft, als hij of zij hersenmateriaal heeft laten onderzoeken. Dat kan dus alleen als de hond al dood is. Daarom wordt de diagnose vaak gesteld op basis van de symptomen en de anamnese.

Vaccinatie tegen rabiës is verplicht als je met je hond op vakantie gaat. 

Behandeling van rabiës

Een hond kan alleen behandeld worden voor hondsdolheid als deze net besmet is geraakt. Dit zou je kunnen weten als het je eigen hond is en je hebt gezien dat hij of zij gebeten is.

De behandeling bestaat uit vaccinaties. Hiermee wordt geprobeerd het virus tegen te houden en komt een afweerreactie op gang. Ook wordt de bijtwond schoongemaakt. Dit kan helaas niet altijd. Als een hond al verschijnselen heeft, weet je eigenlijk al zeker dst hij of zij komt te overlijden. Het beste is dan om de hond in te laten slapen, om onnodig lijden te voorkomen.

Als je zelf door een mogelijk besmet dier bent gebeten, moet je zo snel mogelijk behandeld worden! Je krijgt dan ook een aantal vaccinaties tegen rabiës. Daarnaast worden er ook antilichamen tegen het virus bij je toegediend. Daardoor heeft het hondsdolheidsvirus weinig kans.

Preventie van rabiës

Rabiës infecties bij honden worden het makkelijkst voorkomen door te vaccineren. Omdat rabiës onder honden niet in Nederland voorkomt, hoeft dat alleen wanneer je met je hond naar het buitenland gaat. De rabiës vaccinatie is meestal een jaar of drie jaar geldig, afhankelijk van het vaccin. Je moet deze vaccinatie op tijd halen, het kan niet een paar dagen voordat je op vakantie gaat.

Pas op met het adopteren van puppy’s of honden uit een land buiten de Benelux! Een hond uit een gebied waar hondsdolheid voorkomt, moet een rabiës inenting hebben gehad. Ook dat moet ten minste een maand geleden zijn, omdat het even duurt voor de vaccinatie werkt. Let goed op, want hierbij wordt nog wel eens gefraudeerd door de verkopers van honden! 

Lees verder:  Leishmaniasis: een tropische ziekte met forse gevolgen
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen