Aanbieding

Giftige planten voor honden: voor dit groen moet je oppassen!

Hond ligt tussen giftige klimop

De in veel tuinen te vinden Klimop is een giftige plant voor honden

© Darwin Brandis / Shutterstock

Giftige planten voor honden; het zijn er meer dan je denkt. Wij zetten alle giftige planten voor jouw hond op een rij.

Door Marieke Ten Donkelaar

Bijgewerkt op

In de tuin, bij weide en zelfs in huis bij onze eigen potbloemen kan het leven van je hond risico lopen. Bepaalde giftige planten voor honden hebben zulke extreem sterke eigenschappen dat als de sappen of wortelstokken in het organisme van een hond terechtkomen, dat op een tragedie kan uitlopen.

Er zijn tientallen schadelijke en giftige planten voor honden die irritatie van de slijmvliezen, symptomen van het spijsverteringsstelsel (braken, diarree), de bloedsomloop (hartritmestoornissen) of het zenuwstelsel (trillen, stuiptrekkingen, verlamming) kunnen veroorzaken. Vele van deze giftige planten voor honden zijn ook schadelijk voor mensen, maar sommige treffen alleen honden op deze manier, vooral jonge honden.

©Lucian Aeris z Pixabay 

Telkens wanneer je een plant koopt, of het nu voor je huis of tuin is, moet je de lijsten schadelijke en giftige planten voor honden raadplegen om er zeker van te zijn dat een eventuele aankoop jouw hond niet zal schaden. Het is de moeite waard een medewerker van een tuinwinkel om advies te vragen, maar vergeet niet dat niet iedereen volledig op de hoogte is van welke plantensoorten schadelijk of giftig zijn voor jouw hond. Raadpleeg in geval van twijfel altijd een dierenarts

Welke delen van een plant kunnen giftig zijn voor een hond?

Afhankelijk van de soort plant kan het sap dat bij het knabbelen uit de stengels en bladeren komt, de knollen en wortelstokken, de vruchten of de bloemen giftig of schadelijk zijn. De meest voorkomende verbindingen in giftige planten voor honden die vergiftiging veroorzaken zijn:

  • Saponinen

  • Alkaloïden
  • Glycosiden
  • Oxaalzuur
  • Mierenzuur
  • Tannines

Lijst met giftige planten voor honden

Onder de giftige planten voor honden zijn er zowel planten in potten, die in het appartement worden gekweekt, als planten die in de tuin worden gekweekt.

Aan deze laatste moet bijzondere aandacht worden geschonken, omdat wij deze kunnen tegenkomen tijdens een wandeling of tijdens een bezoek met onze bij hond bij familie. Het is ook noodzakelijk de lijst te lezen van wilde planten die schadelijk zijn voor honden en die de hond kan tegenkomen tijdens een wandeling op de weide of in het bos.

Giftige planten voor honden - potplanten

Klimop - is zowel thuis als in de tuin aanwezig. Een giftige klimop kan fataal zijn voor een hond. Het veroorzaakt allergische reacties, irritatie, spijsverteringsverschijnselen (vooral diarree), spierspasmen en zelfs hallucinaties.

Cyclamen - een mooie maar zeer gevaarlijke plant. Vergiftiging treedt op als gevolg van het inslikken van de wortelstokken. Cyclamen zijn vooral gevaarlijk voor senioren en honden met een verzwakte immuniteit.

Sago - een decoratieve tropische plant. Een kleine hoeveelheid leidt slechts tot braken en diarree, maar voor een kleine hond kan het eten van een paar sagopitten leiden tot bloedingen uit het spijsverteringsstelsel.  

​​​​​©Ameya Sawant/Unsplash


Giftige planten voor honden - tuinplanten

Buxus - een van de meest populaire tuinplanten, waarmee we ook graag onze paasmandjes versieren. Hoewel het kanker bestrijdende eigenschappen heeft, bevat het alkaloïden die schadelijk zijn voor honden. Gelukkig eten honden zelden van deze giftige planten voor honden (hoewel puppies het lekker vinden vanwege de intensieve kleur, ondanks dat het schadelijk is). Pas op dat je hond niet per ongeluk de resten van de buxus opeet die als decoratie is gebruikt.

Lelietjes-van-dalen - vaak te vinden in tuinen en kunnen gevaarlijk zijn voor honden. Het bevat hartglycosiden die bij een hond hartritmestoornissen kunnen veroorzaken en daardoor de dood.

Ligustrum - ligustrumvruchten veroorzaken misselijkheid, braken, stuiptrekkingen en in extreme gevallen instorting.

Oleander - een van de gevaarlijkste giftige planten voor honden, omdat deze ademhalingsmoeilijkheden, toevallen en zelfs hartritmestoornissen met de dood tot gevolg kan hebben.

Castor boon (Recine) - dit is één van de extreem giftige planten voor honden en bevat een hoge concentratie ricine en ricinine (alkaloïde). In Nederland is het een sierplant, in zuidelijkere streken wordt het gekweekt voor olie. De zaden van deze plant zijn bijzonder giftig. De eerste symptomen van vergiftiging bij een hond treden ongeveer 18 uur na consumptie op. Na nog eens 18 uur treedt de dood in.

Giftig planten voor honden - wilde planten

Van de wilde planten die in het wild groeien, zijn de gevaarlijkste giftige planten voor honden: zwarte lichee, zevenblad (een zeer zeldzame hallucinogene plant), vingerhoedskruid en de eerder genoemde lelietje-van-dalen.

Vingerhoedjeskruid vind je vaak in de natuur en is giftig voor honden
© mountaintreks / Shutterstock

Planten die schadelijk zijn voor honden 

Naast giftige planten voor honden die tot de dood van het dier kunnen leiden, moet u ook oppassen voor planten die behoren tot de groep van schadelijk voor dieren. De consumptie ervan is niet levensbedreigend, maar kan maagirritatie, braken en diarree veroorzaken.

Veel voorkomende schadelijke planten voor honden in huis 

Aloë vera - het sap in de pulp kan braken, rillingen, diarree, gebrek aan eetlust en zelfs depressie veroorzaken. 

Diffenbachia - zelfs opsnuiven kan schadelijk zijn. Contact met de plant irriteert de slijmvliezen, leidt tot huidirritatie. 

Ster van Bethlehem - het schadelijk aan deze plant is de witte melk, die op de bladeren verschijnt. In hoge concentratie kan het permanente nierbeschadiging veroorzaken. Het is erg gevaarlijk voor honden met allergieën. 

Hortensia - veroorzaakt buikpijn en zwakte bij de hond.

Andere giftige planten voor honden die schadelijk zijn voor jouw hond en waarvoor je moet oppassen, zijn onder meer anthurium, vlierbes, azalea en rododendron. 

Mijn hond heeft gegeten van giftige planten, wat moet ik doen?

Als je denkt dat jouw hond van schadelijke of giftige planten voor honden heeft gegeten, dan moet je onmiddellijk contact opnemen met een dierenarts. Zelfs als je hond nog geen zichtbare en kenmerkende symptomen heeft.

Als je weet welke van de giftige planten voor honden jouw hond heeft gegeten, dan zal dat de dierenarts helpen. De naam van de plant die de hond heeft gegeten zal de dierenarts helpen de behandeling te bepalen. Als we zien dat een hond een deel van een plant heeft gegeten en we niet weten of die giftig is voor een hond, moet je de naam controleren op de lijst van schadelijke en giftige planten voor honden of preventief contact opnemen met een dierenarts.

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen