Aanbieding

Hond ligt lusteloos naast bakje eten

De meest geziene klacht na inentingen is het opzwellen van de injectie plaats

© Zontica

Hond ziek of lusteloos na inenting of ontworming? Dit moet je weten

Geverifieerd door dierenexpert, Dr Amanda van Aalst , Dierenarts
Door Dr Amanda van Aalst Dierenarts

Bijgewerkt op

Dat een hond ziek wordt na een preventieve behandeling bij de dierenarts is zeldzaam. Mocht dit toch gebeuren dan kan je het herkennen aan een aantal symptomen.

Hond ziek na inenting

Wat zijn de meest voorkomende klachten na vaccinatie?

Als er binnen drie dagen na het inenten van je hond klachten ontstaan moet er gedacht worden aan een aantal symptomen. Van een allergische reactie (opzwellen of oedeem) en braken/diarree direct na het inenten, tot aan lusteloosheid, een klein bultje en jeuk aan toe. Deze klachten zijn zeldzaam. De meest geziene klacht is meestal het opzwellen van de injectie plaats, of het hebben van een pijnlijke plek op de plaats van injectie. Maar ook zwelling van het gezicht kan voorkomen. In hele uitzonderlijke gevallen treedt er een anafylactische shock op. Dit is te herkennen aan het acute verloop, de klachten ontstaan enkele minuten na het inenten. Hierbij zien we acute collaps (instorten) van het dier, een zwakke pols en bleke slijmvliezen optreden. Deze zeer zeldzame reactie zien we dan nog het vaakste bij pups.

Wat te doen als jouw hond ziek wordt?

Als je hond lusteloos, of zelfs ziek wordt na een inenting, is het verstandig om op de volgende punten te letten:
- Hoe snel na de inenting krijgt je hond last? 
- Is je hond sloom/lusteloos of nog wel alert en reageert hij normaal?
- Blijft je hond goed eten en drinken of krijgt je hond juist last van braken en/of diarree?
- Vormt er zich een bult op de plek van inenten of is de plek pijnlijk?

Meestal zie je de symptomen direct of uiterlijk één tot drie dagen na het behandelen of inenten.

De tijd na het inenten en het krijgen van klachten is van belang, meestal is een acuut verloop niet gunstig. Als je alleen een bult op de plek van inenting opmerkt of de plek is alleen pijnlijk en je hond gedraagt zich verder normaal, dan volstaat het om alleen de plek te koelen met een koud kompres. Is je hond wat uit zijn of haar doen, maar eet en drinkt je hond normaal en reageert hij/zij normaal dan is het advies om je hond in de gaten te houden. Dit geldt ook voor de klachten braken en diarree. Als deze klachten niet vanzelf binnen 3 dagen overgaan of als je hond stopt met eten en drinken dan is het advies om een bezoek te brengen aan je dierenarts

Is je hond sloom/lusteloos en reageert hij/zij traag dan kan je thuis de temperatuur meten. Een normale gezonde hond heeft een lichaamstemperatuur tussen de 38 en 39 graden. Zit je hond daaronder of juist daarboven dan is het advies om contact op te nemen met je dierenarts. Alle overige reacties, zoals oedeem vorming en de meeste zwellingen, zullen vanzelf binnen enkele dagen wegtrekken. Ontstaat er echter een zwelling ter hoogte van de keelregio dan is het verstandig naar de DA te gaan voor een anti-allergie prik, omdat bij druk op de luchtpijp het dier in ademnood kan komen. 

In het ergste geval kan je hond een anafylactische shock krijgen na een inenting, dit zal nog bij de dierenarts gebeuren vanwege het acute verloop van de reactie. De DA zal dan snel moeten handelen d.m.v. het geven van een anti-allergie prik. 

Hond ziek na ontworming

Mijn hond is ziek na ontworming, wat kan ik doen?

De klachten zoals braken en diarree kunnen, net als bij een inenting, ook voorkomen na het geven van een pil tegen wormen. Deze klachten houden meestal maar één tot enkele dagen aan. Wel moet er op gelet worden dat de hond goed blijft eten en vooral goed blijft drinken. Wordt je hond echter lusteloos en sloom of vertoont hij andere klachten dan bovengenoemd, dan is het altijd een goed idee om contact op te nemen met een dierenarts.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen