Hoe lang leeft een vlo op een hond?
Om elke verdere besmetting met vlooien te stoppen, moet je zorgen dat ze dood zijn voordat ze eitjes leggen. De levenscyclus van een vlo kan slechts 12 tot 14 dagen bedragen, maar kan zelfs tot 180 dagen duren. Onder normale omstandigheden ligt de levenscyclus zo tussen de 3 en 6 weken.
Een volwassen vlo kan in slechts een paar dagen honderden eitjes leggen.
- De eitjes die door de vlooien worden gelegd kunnen ook op het tapijt en meubilair vallen
- Nadat de larven uit het eitje zijn gekomen eten ze onder andere de uitwerpselen van volwassen vlooien voordat ze een cocon maken en zich vervolgens ontpoppen
- Om vlooien bij honden te bestrijden, is het belangrijk om de levenscyclus te doorbreken
Hoe weet je of je hond vlooien heeft?
Het is een veel voorkomende misvatting dat honden alleen vlooien krijgen wanneer ze buiten zijn. Wellicht heeft je dierenarts al wel eens verteld dat je hond ook binnenshuis vlooien kunnen krijgen. Het maakt dus niet uit of je hond amper buitenkomt, ze lopen dan nog steeds gevaar.
Vlooien kunnen veel gezondheidsrisico's voor je hond hebben, dus je moet altijd alert blijven op tekenen die erop wijzen dat je hond vlooien heeft, aldus Dr Judy Seltzer. “Soms betekent één vlo dat je honderd vlooien hebt, alleen in verschillende levensfasen, en soms heeft je hond maar een enkele vlo opgepikt van een andere hond”.
Preventieve zorg het hele jaar door is daarom erg belangrijk!
Met deze stappen onderzoek je de vlooien op je hond
Kijk eerst of je hond overmatig veel krabt of op zijn huid bijt. Vlooienbeten jeuken erg.
- Onderzoek de huid van je hond op kleine rode bultjes. Vlooienbeten zijn moeilijk te herkennen.
- Observeer de vacht van de hond om volwassen vlooien te vinden, Vlooien bevinden zich meestal op de basis van de staart, de buik en de oren.
- Zet je hond op een witte handdoek en borstel de vacht. Zo kun je makkelijk vlooien spotten
- Gebruik een vlooienkam om de vacht van je hond te controleren op vlooien afval. Dit zijn kleine zwarte stipjes, zoals peper, wat opgedroogd bloed is. Je kunt ze in het water leggen om te zien of ze rood kleuren.
- Controleer het tandvlees van je hond om te zien of het bleek is. Dit is een teken van bloedarmoede dat duidt op bloedverlies als gevolg van een vlooienplaag.
Als je hond inderdaad vlooien heeft, ga dan naar een dierenarts of dierenwinkel voor een vlooienmiddel voor je hond.
Vlooien bestrijden bij een hond
Voorkomen is beter dan genezen, dus probeer het hele jaar door een preventiemethode te vinden die geschikt is voor je hond. Houd er rekening mee dat vlooienmiddel per hond kan verschillen, afhankelijk van de leeftijd en grootte.
Beste middel tegen vlooien en teken bij honden
Er zijn veel verschillende behandelingen beschikbaar om vlooien te bestrijden bij een hond. Ze verschillen in de manier waarop ze aan een hond gegeven worden, de sterkte van de oplossing en hoe lang het mee gaat. Volgens Dr. Seltzer, "moet je ongeveer 3 maanden behandelen om echt te zien hoe effectief de vlooienbestrijding is.
Vlooienbanden: een vlooienband kan je hond minimaal 8 maanden vlooienvrij houden. Ze zijn heel eenvoudig te gebruiken, maar er wordt gezegd dat een vlooienband enkel vlooien dood die rondom de halsband kruipen. Het is raadzaam op je hond altijd een vlooienband om te geven. Let wel, ze zijn niet waterproof.
Topische behandeling: dit is misschien wel het beste middel tegen vlooien en teken bij honden, omdat het watervast is. Breng het simpelweg een keer per maand aan. Topicals zijn behoorlijk effectief bij vlooien bestrijding en werkt binnen 12 uur. Vervolgens roeien ze ale vlooien uit, inclusief larven, waardoor herbesmetting wordt voorkomen.
Vlooienshampoo: deze behandeling zal alle vlooien die op je hond aanwezig zijn tijdens het baden doden, maar eenmaal afgespoeld is er geen blijvend effect.
Sprays and spoelingen: meestal wordt het wekelijks aangebracht, maar met wisselend effect. Mogelijk moet het waker worden aangebracht wanneer je een ernstige vlooienplaag hebt. Een spoeling moet in de juiste concentratie worden aangebracht op een droge schone hondenvacht om het meest effectief te zijn.
Poeders: kunnen vlooien verwijderen, maar behoort waarschijnlijk niet tot de meest succesvolle behandelingen.
Anti-vlooienpillen: deze optie is alleen voor honden die lijden aan een enorme vlooienplaag. De meeste anti-vlooienpillen zijn gemaakt met imidacloprid, een insectenneurotoxine dat vlooien verlamt en doodt binnen een uur na inname. Daarom is dit een van de beste middelen tegen vlooien bij honden. Deze behandeling is echter een eenmalige oplossing. Als je langdurige effecten wilt, moet je een topische behandeling of vlooienband proberen.
Natuurlijk middel tegen vlooien bij honden
Als je liever geen medicatie gebruikt die potentieel gevaarlijke insecticiden bevat, zijn er ook natuurlijke middelen om vlooien bij honden te bestrijden. Goede insectenwerende middelen om te proberen zijn neem- of lavendelolie. Knoflook en biergist kunnen ook worden gegeven om vlooien tegen te gaan.
Wat te doen wanneer je vlooien in huis hebt?
Het is niet alleen de hond die vlooien bij zich draagt. Alles wat een hond aanraakt, zoals het bedje, overtrek, en bijvoorbeeld tapijten kunnen daarna ook vlooien herbergen. Het is vrij eenvoudig om de vlooien van je hond te krijgen, maar het wordt moeilijker om honderden eitjes uit de vacht te halen.
- Was het beddengoed van de hond op een hoge temperatuur
- Overal grondig stofzuigen, vooral in de buurt van het bed, in de hoeken van de kamer en onder meubels
- Gooi vlooienpoeder in de stofzuigerzak en gooi deze zak na ieder gebruik weg
- Ga enkele maanden door met deze grondige reiniging van het huis totdat alle sporen van vlooien verdwenen zijn
Vlooien bij honden: beter voorkomen dan genezen
Wacht niet totdat je hond daadwerkelijk besmet is met vlooien voordat je nadenkt hoe je het in het vervolg kunt voorkomen. Er is geen garantie dat je hond nooit vlooien zal hebben, maar met een goed plan kun je het risico aanzienlijk verkleinen. Als je hond dan toch vlooien heeft dien je eerst je dierenarts te raadplegen. Hij of zij kan je verder helpen bij een behandelplan voor je hond.