Aanbieding

Hond in het dierenziekenhuis.

Je hond heeft de beste zorg nodig, soms moet hij/zij daarvoor naar een dierenziekenhuis.

© Shutterstock

Hondenzorg: Specialistische Hulp in het Dierenziekenhuis of kliniek

Door Dr Chantal Duijn Dierenarts

Online sinds

Wanneer je zelf ziek bent, ga je naar de huisarts. Die verwijst je naar een specialist als het nodig is. De dierenarts doet hetzelfde voor je hond.

Specialisten in het dierenziekenhuis

De dierenarts bij jouw dierenkliniek om de hoek, biedt de dagelijkse zorg aan jouw hond. Je kunt daar met je hond terecht voor de eerste diergeneeskundige zorg. Vaak kan jouw dierenarts ook aanvullende onderzoeken doen als bloedonderzoek of urine-onderzoek. In situaties waarin de dierenarts van mening is dat de aandoening bij jouw viervoeter specifieker onderzoek nodig heeft, is het advies om met je hond naar een specialist te gaan. Voor deze aanvullende of specialistische zorg kan de dierenarts jou en je hond doorverwijzen naar een zogenoemde specialist. Deze specialist werkt in het dierenziekenhuis, ook wel het dierenhospitaal genoemd. 

Jouw hond heeft de beste zorg nodig, dan kan het zijn dat een specialist nodig is. 

Welke specialisaties zijn er in de diergeneeskunde?

Net als voor de mens zijn er in de diergeneeskunde vele specialismen. Welk specialisme je naar toe moet met jouw hond, hangt af van de aandoening waar je hond last van heeft. De dierenarts bepaalt naar welke specialist jouw hond moet en verwijst jou en je hond door. De verschillende specialismen zijn:

  • Anesthesiologie
  • Cardiologie
  • Chirurgie
  • Dermatologie
  • Diervoeding
  • Farmacologie
  • Gedrag
  • Interne geneeskunde
  • Kaakchirurgie
  • Keel-neus-oorheelkunde (KNO)
  • Neurochirurgie
  • Neurologie
  • Oncologie
  • Oogheelkunde
  • Orthopedie
  • Parasitologie
  • Radiologie
  • Toxicologie
  • Urologie
  • Voortplanting

Naar welke specialist moet ik met mijn hond? 

Het is afhankelijk van waar jouw hond last van heeft, bij welke specialist je terecht kunt. De dierenarts die jouw hond onder behandeling heeft stuurt jouw door naar de juiste specialist. 

Mocht je denken dat jouw hond een specialist nodig heeft, dan kun je altijd aan je eigen dierenarts vragen of je een doorverwijsbrief kunt krijgen. Met die verwijzing kun je terecht bij de specialist. 

Wanneer mag een dierenarts zich specialist noemen? 

Een dierenarts mag zich niet zomaar specialist noemen. De dierenarts moet zich dan na de studie diergeneeskunde verder verdiepen in een specifiek deel van de diergeneeskunde. De studie diergeneeskunde duurt in Nederland 6 jaar.

Tijdens de opleiding tot specialist moet de dierenarts extra studeren. Dat is een aanvullende opleiding. Daarnaast moeten er veel patiënten worden onderzocht en behandeld in dat speciale vakgebied. De opleiding tot specialist duurt 3 tot 4 jaar extra. 

Waar werken dierenarts-specialisten?

Dierenarts-specialisten werken in een soort dierhospitaal of dierenziekenhuis. Er zijn ook andere namen voor dergelijke dierenziekenhuizen, als specialistische dierenkliniek of diergeneeskundig specialistisch centrum. In principe zijn dat allen gelijksoortige klinieken. Je kunt altijd op de website van het dierenziekenhuis of en welke specialisten er aan de specialistische dierenkliniek zijn verbonden. 

Let op: er zijn ook dierenklinieken die zichzelf dierenziekenhuis noemen. Zij hebben dan niet per definitie diergeneeskundig specialisten aan het werk.

Het belang van gespecialiseerde zorg

Het welzijn van je huisdier is van het grootste belang, en soms vereisen gezondheidsproblemen meer dan de standaard zorg die een reguliere dierenarts kan bieden. Gespecialiseerde zorg door dierenarts-specialisten in een dierenziekenhuis is van cruciaal belang voor het vaststellen en behandelen van complexe aandoeningen. Deze specialisten hebben niet alleen uitgebreide kennis van specifieke vakgebieden zoals cardiologie, chirurgie, of neurologie, maar ze hebben ook toegang tot geavanceerde diagnostische apparatuur en behandelingsmethoden.

Wanneer moet je een specialist raadplegen?

Het is belangrijk om te weten wanneer je moet overwegen je huisdier door te verwijzen naar een specialist. Als je dierenarts een onderliggende aandoening vermoedt die gespecialiseerde zorg vereist, zal hij je doorverwijzen naar een expert op dat gebied. Dit kan het geval zijn bij complexe chirurgische ingrepen, gedragsproblemen, of aandoeningen die gespecialiseerde kennis vereisen.

Hoe kies je de juiste specialist?

Met de diverse specialisaties in de diergeneeskunde kan het overweldigend zijn om de juiste specialist te kiezen voor de gezondheid van je huisdier. Vertrouw op het advies van je dierenarts, die je zal doorverwijzen naar de meest geschikte specialist op basis van de symptomen en de medische geschiedenis van je huisdier.

De rol van dierenverzekering bij gespecialiseerde zorg

Overweeg ook het belang van een dierenverzekering, vooral wanneer gespecialiseerde zorg nodig is. Dergelijke zorg kan hoge kosten met zich meebrengen, en een verzekering kan helpen de financiële last te verlichten. Zorg ervoor dat de gekozen verzekering dekking biedt voor specialistische procedures en behandelingen.

Een team van zorgprofessionals

In een dierenziekenhuis werken specialisten vaak samen met andere zorgprofessionals, zoals gespecialiseerde verpleegkundigen en technici. Deze multidisciplinaire aanpak zorgt voor een uitgebreide en holistische benadering van de gezondheid van je huisdier.

Conclusie

Kiezen voor gespecialiseerde zorg in een dierenziekenhuis is een verstandige stap wanneer de gezondheid van je huisdier complexe aandacht vereist. Vertrouw op het team van experts om de beste zorg te bieden en de levenskwaliteit van je trouwe metgezel te verbeteren.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen