Wat is het castreren van je hond?
Castratie betekent dat je een deel van de geslachtsdelen van de hond operatief verwijdert. In het geval van een reutje betekent dit dat je de testikels wegneemt. Zo worden er geen geslachtshormonen meer geproduceerd en wordt de hond onvruchtbaar gemaakt. Het voordeel van een gecastreerde hond is dat hij geen teeftjes meer zwanger kan maken en is waarschijnlijk de eerste reden voor deze ingreep.
Voor deze operatie gaat de reu onder narcose. Zodra de hond goed wakker geworden is van de narcose en weer op temperatuur is, mag deze doorgaans dezelfde dag weer mee naar huis. De hond krijgt pijnstilling mee. Antibiotica is in de meeste gevallen overbodig. De hond krijgt een kap op zodat hij niet aan het geopereerde gebied kan likken of bijten. Na ongeveer 10 dagen ga je op controle bij de dierenarts en eventuele hechtingen worden dan verwijderd.
Waarom zou je je hond castreren?
Je kunt je hond niet alleen castreren om hem onvruchtbaar te maken en zo een ongewenst nestje voorkomen. Ook kan het zijn dat een hond ongewenst seksueel gedrag vertoont zoals rijden op voorwerpen of andere dieren of mensen. Met castratie kan dit gedrag mogelijk verminderd worden. Sommige verzorgers zien positiever en aanhankelijker gedrag na castratie, andere merken geen verschil.
Niet alle seksueel gedrag heeft te maken met een overschot aan testosteron, soms ontstaat dit ook uit dominantie of is het aangeleerd. Reuen met een hoger testosterongehalte zien soms ook wel eens de kans om weg te lopen of te gaan zwerven. Ze zijn op zoek naar een loopse teef en worden hier onrustig van. Het dier castreren zou het weglopen ook kunnen verminderen. Naast het onvruchtbaar maken en het reguleren van het gedrag kan een castratie ook toekomstige problemen van onder andere testikels en prostaat voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tumoren van de testikels of een vergrote prostaat.
Nadelen en bijwerkingen van het castreren van reuen
Men kan het een nadeel vinden dat een castratie een operatieve ingreep is en dat de hond daarvoor onder narcose moet, het blijft altijd een risico voor een dier deze onder narcose te brengen. Gelukkig is het niet heel ingrijpend en zijn de meeste dierenartsen zeer ervaren en valt deze operatie onder een routine-ingreep. Iets verderop in dit artikel zal op chemische castratie worden ingegaan, dit is geen operatieve ingreep.
Wanneer je een hond laat castreren voor verbetering van zijn gedrag weet je niet altijd of dit zal gaan verbeteren. Overleg eerst met je dierenarts of castratie een goede optie is voor jouw hond. Wellicht kan eerst een chemische castratie overwogen worden voordat je tot opereren over gaat.
Een hond kan sneller in gewicht toenemen na castratie. Doordat de hond meestal rustiger wordt en minder bewegingsdrang heeft zal deze minder voeding nodig hebben. Het is belangrijk dat je de voeding van de hond aanpast na de castratie.
Wanneer kun je een reutje castreren?
Gemiddeld kun je een reutje vanaf 6 maanden laten castreren. Het is belangrijk dat de hond eerst de kans krijgt om te groeien voordat je hem zijn hormonen ontneemt. Officieel is een hond pas in de puberteit wanneer deze spermacellen produceert. Vanaf dit tijdstip is het een goed moment om je hond te laten castreren. In de praktijk is het echter niet voor de hand liggend om precies dit tijdstip te achterhalen. Vandaar dat er gekozen wordt om te wachten totdat de hond minstens een half jaar oud is.
De kosten van een hond castreren
Elke dierenkliniek heeft een eigen prijslijst voor een castratie. De verschillen in de kosten komen doordat iedere kliniek een eigen manier van werken heeft. Niet overal wordt dezelfde methode, dezelfde materialen of dezelfde manier van narcose en nazorg gehanteerd. De prijs is ook afhankelijk van het gewicht van de hond. Neem contact op met je dierenkliniek van keuze en zij kunnen je dan uitleggen hoe de precieze manier van de operatie in zijn werk gaat en vragen wat de operatie kost voor jouw hond.
Wat is chemisch castreren?
Bij chemisch castreren worden de testikels van de reu niet operatief weggenomen. Er wordt een implantaat onderhuids, meestal tussen de schouderbladen of eventueel in het gebied rondom de navel ingebracht. Dit gebeurt via een injectie. Dit implantaat heeft een langzame afgifte van hormonen. Deze hormonen hebben een remmende invloed op de geslachtshormonen die normaliter geproduceerd zouden worden. Dit zorgt voor tijdelijke onvruchtbaarheid, je hond is als het ware tijdelijk gecastreerd.
Implantaten werken 6 tot 12 maanden. In de periode dat de hond het implantaat heeft kan men zien wat een eventuele castratie voor invloed zou hebben op de hond. Wanneer men positieve uitkomsten ziet kan alsnog overgegaan worden tot een operatieve ingreep of indien geweest de chemische castratie herhaald worden. Je hond kan in aanmerking voor deze procedure wanneer deze de puberteit heeft doorlopen. Dit is meestal tussen de 6 en 12 maanden leeftijd.
Houd er rekening mee dat de hoeveelheid testosteron eerst toeneemt. Hierdoor kan het ongewenste gedrag eerst verergeren voordat het pas verminderd. De hond is ook vanaf 6 weken pas minder vruchtbaar. Hou de reu daarom toch minstens 6 tot 8 weken uit de buurt van loopse teefjes. Het libido van de hond en de productie van spermacellen gaan vervolgens omlaag. Ook neemt de grootte van de testikels af. Het is normaal dat ze ongeveer 30% kleiner worden. Na het uitwerken van het implantaat wordt de hond weer vruchtbaar. Dit is bijna altijd binnen 1 jaar.
Helaas is er niet in alle gevallen van implantaatplaatsing een positieve uitkomst op zijn manier van doen. Angstbijten kan ontstaan wanneer de reu zich onzeker voelt door de lage testosteronspiegel. Een bijwerking die soms wordt genoemd is dat het gebied waar het implantaat werd ingebracht tijdelijk gezwollen was. Je dierenarts zal specifiek voor jouw hond overwegen of chemisch castreren tot de mogelijkheden kan behoren.
Tot welke leeftijd kun je een reu castreren?
Er zit in principe geen leeftijdslimiet aan de leeftijd van een reu om hem te laten castreren. Het is geen probleem om je hond wanneer je deze bijvoorbeeld pas op volwassen leeftijd aanschaft te castreren. Of wanneer je een dekreu hebt die niet meer dekt te laten castreren. Het kan wel zijn dat hoe ouder de reu is hoe minder makkelijk hij zijn seksuele gedragingen afleert. Het is dan ook nog niet volledig duidelijk of alle seksuele gedragingen enkel gerelateerd zijn aan de geslachtshormonen.