Aanbieding

Hond bij de dierenarts krijgt wormenkuur

Wormenkuur bij honden

© Shutterstock

Ontwormen van je hond, hoe en waarom je hond ontwormen

Door Lianne van Loon

Online sinds

Iedere hond komt ongetwijfeld in aanraking met de kleinste wezens: wormen. 

Het enige dat nodig is, is dat de hond aan de struiken snuffelt, een medehond begroet of een kadaver van een dier aanraakt. Dierenartsen raden daarom aan om honden regelmatig te ontwormen. Maar er zijn ook critici die een andere aanpak hanteren. Wat zit er achter deze verschillende meningen over het onderwerp “ontwormen van honden”?

Waarom moet je je hond ontwormen?

Allereerst is het belangrijk om duidelijk te maken waarom het hondenbaasje zijn hond moet ontwormen. Een wormbesmetting kan zeer gevaarlijk zijn, en niet alleen voor je geliefde viervoeters. Hondenbezitters worden geadviseerd uiterst voorzichtig te zijn: er zijn soorten parasieten die op mensen kunnen worden overgedragen.

Wormen bij een volwassen hond of pup

Welke invloed heeft een wormbesmetting op het organisme van de meeste honden? Wormen vallen de darmen van de hond aan. Het gevolg is dat het lichaam en andere organen worden aangetast en ernstig beschadigd kunnen raken.

Vooral puppy’s lopen een verhoogd risico op ernstige gezondheidsproblemen. Het is niet ongebruikelijk dat wormbesmettingen de groei van de puppy beïnvloeden. Een ernstige wormbesmetting kan fataal zijn. Het is ook een extreme fysieke belasting voor verzwakte, oudere honden. Hieruit blijkt duidelijk dat bij een acute wormbesmetting altijd onmiddellijke behandeling noodzakelijk is. Als wormen zichtbaar in de ontlasting te zien zijn neem dan contact op met je dierenarts.

Heb je een vraag? Of wil je een ervaring delen? Schrijf een bericht!

Welke soorten wormen zijn er?

Er zijn verschillende soorten wormen die bij huisdieren kunnen voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Spoelwormen: De meest voorkomende wormen bij honden zijn spoelwormen en leeft in de dunne darm en kan 20 centimeter lang worden. Bij pups kan een infectie zware gevolgen hebben en kunnen via de moedermelk besmet raken. 
  • Zweepwormen: leeft in de blindedarm en kan bij de hond bloederige diarree en bloedarmoede veroorzaken. Hij wordt voornamelijk gezien in onhygiënische kennels.
  • Haakworm: leeft in de dunne darm bij honden en op te merken als je hond last heeft van gewichtsverlies en bloedarmoede.
  • Lintwormen: leeft in de dunne darm van de hond en kan tot wel enkele meters lang worden. Een hond kan geïnfecteerd worden door het opeten van een vlo, knaagdieren of slachtafval.
  • Hartwormen: hij nestelt zich in het hart van de hond en kan tot wel 20 cm lang worden. Deze worm is zeer gevaarlijk, maar komen niet voor in Nederland.
  • Longworm: hij nestelt zich in de bloedvaten van de longen van je hond. De gevolgen zijn vergelijkbaar met deze van de hartworm. Honden kunnen besmet raken met longworm door het opeten van besmette slakken of kikkers.

Meest voorkomende wormbesmetting naar mensen

Als de hond besmet is met lintwormen, zoals de vossenlintworm of de hondenlintworm, betekent dit een hoog gezondheidsrisico voor de mens. De wormbesmetting kan door nauw contact met je eigen hond worden doorgegeven aan het baasje. De hond hoeft niet eerst het gezicht van de eigenaar te likken. Gewoon aaien is voldoende, omdat het speeksel ook over de vacht wordt verdeeld. In dit geval nestelen de wormen zich in de organen van mensen. In sommige gevallen kan alleen een operatie helpen de parasieten uit het menselijk lichaam te verwijderen.

Hoe werkt de wormbehandeling bij de dierenarts?

Wormenbehandelingen vereisen een recept en zijn alleen verkrijgbaar bij een dierenarts. Belangrijk om te weten: De wormkuur bij de dierenarts is geen preventieve maatregel. Het is belangrijk dat een ontwormingsmiddel praziquantel bevat als werkzame stof. Chemische middelen in de wormbehandeling hebben tot doel eventuele wormen en eitjes in de darm te doden. Dit voorkomt dat ze groeien en gevaarlijk worden voor honden en mensen. Maar dit betekent ook dat de hond al 24 uur na inname opnieuw besmet kan raken.

Hoe langdurige behandelingen met ontwormingsmiddelen de darmgezondheid beïnvloeden, is onbekend. Veel hondenbezitters en dierengeneeskundigen twijfelen steeds meer aan deze procedure.

Ontwormen volwassen hond – preventief

Volgens ESCCAP (European Scientific Council Companion Animals  Parasites) wordt voor honden met regelmatige tussenpozen een wormbehandeling aanbevolen. In de regel betekent dit dat je 4 keer per jaar een diergeneesmiddel tegen wormen gebruikt. Tijdens dit interval hebben ze geen kans om zich zo te ontwikkelen dat ze ernstige schade aan de inwendige organen kunnen veroorzaken.

Afhankelijk van het risico kan dit zelfs vaker worden gedaan. Bijvoorbeeld als de hond vaak jaagt. Maar ook als je hond geen jager is en zijn eten uit blik haalt, is er altijd een kans op besmetting.

Kosten van een wormbehandeling bij je hond of kat

Voor kleinere honden kan de tablet ongeveer 3 euro kosten. Baasjes van grotere honden kunnen tot 15 euro betalen voor de wormbehandeling. Ook de intensiteit van de wormbesmetting kan doorslaggevend zijn voor de prijs als er vooraf een test is uitgevoerd. De meeste baasjes kiezen ervoor om hun hond tegelijk te ontwormen en te ontvlooien

Alternatief: ontlasting onderzoek

Bij deze methode krijgt de hond ook een wormkuur, met één cruciaal verschil: alleen als de hond aantoonbaar besmet is.

Het is mogelijk om bij de dierenarts of in dieren laboratorium een ontlastingsmonster te laten afnemen. Het hondenbaasje haalt drie dagen achter elkaar de ontlasting van zijn hond op. Vervolgens worden de monsters gegeven en begint de analyse op parasitaire besmetting. Als er wormen in de ontlasting van de hond worden aangetroffen, moet je hem behandelen tegen wormen. Als er geen wormen, wormeitjes en larven in de uitwerpselen zitten, is medicamenteuze behandeling niet nodig. Regelmatige ontlasting onderzoeken moeten vier keer per jaar gedaan worden.

Kosten ontlasting onderzoek

De kosten voor het ontlastingsonderzoek bedragen ongeveer 15-30 euro. Als de analyse van de ontlasting positief is, worden de extra kosten voor de wormbehandeling gemaakt.

Symptomen van wormen bij je hond 

De symptomen zijn gevarieerd en niet altijd duidelijk herkenbaar. Bij een volwassen hond is het goed om te weten dat een wormbesmetting vaak niet opgemerkt en een hond niet ziek lijkt. Dit mag er echter niet toe leiden dat wormen worden onderschat. Meerdere van deze symptomen kan betekenen dat jouw hond wel last heeft van parasieten:

  • gewichtsverlies,
  • diarree (bloederig),
  • Opgeblazen maag,
  • Braaksel,
  • doffe vacht
  • verzwakte gezondheid

Conclusie: regelmatig ontwormen van je hond is van belang

Helaas bestaat er nog steeds geen preventieve maatregel, bijvoorbeeld in de vorm van een vaccinatie tegen de wormen bij honden en katten. Daarom is een wormbehandeling momenteel de beste oplossing om je hond te bevrijden van gevaarlijke parasieten. Als je daadwerkelijk merkt dat jouw hond bijwerkingen vertoont na het innemen van de medicijnen, kun je als alternatief een ontlastingsmonster nemen. Het is echter belangrijk dat het onderwerp niet wordt onderschat. Dit zou niet alleen nalatig zijn voor je eigen hond, maar ook voor andere honden, jezelf en het gezin.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen