Aanbieding

Hond tussen pompoenen
© Zita Ile / Shutterstock

Mag een hond pompoen?

Door Nelleke Pieters Country Manager

Bijgewerkt op

Pompoen is een van de favoriete herfst- en wintergroenten in Nederland. Een pompoensoepje of geroosterd uit de oven? Er is heel veel mogelijk. Maar mogen honden ook meesnoepen?

In stalletjes langs de kant van de weg of in de supermarkt: de pompoen is weer volop verkrijgbaar. Voor een herfstachtige pompoentaart of winterse pompoensoep. Met deze oranje kanjer kun je alle kanten op. Maar kun je jouw hond ook mee laten eten van dit lekkers? Of is pompoen gevaarlijk voor honden?

Mag een hond pompoen?

Het antwoord is ja! Je kunt jouw hond pompoen voeren, maar je moet wel voorzichtig zijn.

Geef altijd eerst een heel klein stukje om te zien hoe jouw hond hierop reageert. Als alles goed gaat, kun je jouw hond vaker een stukje pompoen geven. Je kunt de groente alleen als snack tussendoor geven. Pompoen mag nooit het gewone hondenvoer van jouw viervoeter vervangen. Neem bij twijfel altijd contact op met jouw dierenarts.

Pompoen: een gezond tussendoortje

Pompoen smaakt niet alleen heerlijk maar is ook een super ingrediënt om aan je hond te geven. Pompoenen zijn laag in calorieën maar juist rijk aan vitaminen en mineralen. De groente bevat veel vitaminen en voedingsstoffen zoals: vitamine A (betacaroteen), kalium (dat helpt bij het reguleren van de bloeddruk, verbetert de gezondheid van de spieren, helpt bij de stofwisseling). Het bevat ook vitamine C, vitamine E, ijzer, calcium, alfacaroteen en luteïne.

stuk pompoen
Pompoen is niet alleen lekker maar ook gezond! 
©LIDYACHOKE / Shutterstock

Pompoen bij kwaaltjes

Naast belangrijke vitaminen en voedingsstoffen, zitten er ook veel vezels in pompoen. Deze kunnen helpen bij verschillende gezondheidsproblemen: 

Overgewicht

Vezels helpen je hond zich sneller vol te voelen. En omdat pompoenen niet al te veel calorieën bevatten, is dit een geweldig ingrediënt om aan het dieet van jouw hond toe te voegen als deze een beetje moet afvallen. Natuurlijk is het, zoals met alle dieetplannen, van cruciaal belang dat je eerst jouw dierenarts raadpleegt.

Diarree

Omdat pompoen oplosbare vezels bevat, kan dit overtollig water in het spijsverteringskanaal van jouw hond absorberen. Dit zal de diarree van de hond verminderen en verlichten. Als je hond echter al langer dan 24 uur diarree heeft of als de diarree gepaard gaat met andere tekenen van ziektes, raadpleeg dan direct de dierenarts.

Constipatie

Het hoge vezelgehalte van een pompoen kan ook als laxeermiddel werken. En de stoelgang van jouw hond op gang brengen wanneer deze verstopt is.

Hoeveel pompoen mag ik mijn hond geven?

Als jouw hond nog nooit pompoen heeft gegeten, is het belangrijk om dit langzaam in het dieet van je hond te introduceren. Begin met het geven van een zeer kleine hoeveelheid pompoen en wacht een paar uur om te zien of hoe jouw hond hierop reageert. 

Pompoen bevat veel vezels, hierdoor kan deze ongewenste spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals: diarree, winderigheid, een opgeblazen gevoel in de buik en krampen. Om deze ongewenste effecten te voorkomen, kun je het beste langzaam beginnen met het toevoegen van pompoen aan de maaltijden van jouw hond.

Als jouw hond graag pompoen eet en er geen bijwerkingen zijn, kun je 1 a 2 eetlepels gepureerde pompoen aan het dieet van jouw hond toevoegen. Natuurlijk hangt de hoeveelheid af van de grootte van de hond. Hier is een basisrichtlijn:

  • Volwassen kleine honden: 1/2 a 1 theelepel per dag
  • Volwassen middelgrote honden: 1 eetlepel per dag
  • Volwassen grote honden: 1 1/2 a 2 eetlepels per dag

Overleg altijd met je dierenarts voordat je het dieet van jouw hond veranderd. 

Welk deel van de pompoen mag mijn hond eten?

Niet elk deel van de pompoen is veilig voor je hond. De volgende delen kun je beter niet aan jouw viervoeter geven:

  • De steel, de schil en de bladeren: deze zijn stekelig en ruw voor het spijsverteringskanaal van de hond
  • Het vruchtvlees van de pompoen (dit eet je zelf ook niet)
  • Pompoen uit blik met toegevoegde smaakstoffen en/of conserveringsmiddelen

Gebruik ook nooit oude bewerkte of uitgeholde pompoenen, die je bijvoorbeeld als lantaarn hebt gebruikt. Hier kunnen schimmels en bacteriën in groeien die ziektes veroorzaken.

Als je jouw hond veilig pompoen wilt voeren, kun je het beste voor een verse biologische pompoen gaan die goed gaar is (gebakken of gekookt). Zorg ervoor dat de pompoen goed is afgekoeld voor je deze aan je hond geeft. 

Hond eet steel pompoen
De steel is niet geschikt om op te eten voor honden
©Lazy_Bear / Shutterstock

Kunnen honden pompoenpitten eten?

Ja, honden kunnen ook pompoenpitten eten. Ze zitten vol met antioxidant fytonutriënten en zijn ook een uitstekende bron van kalium, magnesium en calcium, wat voedingsstoffen zijn die je hond nodig heeft voor een goede botvorming. Niet alleen dat, pompoenpitten produceren gezonde oliën en meervoudig onverzadigde vetzuren.

Pompoenpitten kunnen zelfs helpen om wormen te bestrijden. Ze bevatten een aminozuur, ook wel cucurbitine genoemd, dit verlamt en doodt de wormen in het spijsverteringskanaal.

Hoe kun je het beste de pompoenpitten voeren?

Wil jij je hond als gezonde traktatie pompoenpitten geven? Zorg dan dat je ongezouten, biologische pompoenpitten koopt. Haal je de pompoenpitten zelf uit de pompoen? Zorg dan dat je deze eerst droogt en/of roostert. 

Het beste maal je de pitten fijn in de keukenmachine en meng je deze door het voer. 

Net zoals bij elk ander nieuw voedingsmiddel dat je jouw hond geeft: probeer eerst een klein beetje en kijk hoe jouw hond hierop reageert voordat je grotere hoeveelheden gaat geven.

Pompoenpitten
Ook de pitten zijn erg gezond voor honden
©Tomis / Shutterstock

Kunnen honden te veel pompoen eten?

Als honden(h)ouder is het jouw verantwoordelijkheid om de juiste hoeveelheid te doseren. Pompoen is over het algemeen gezond voor honden maar zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid geeft.

Te veel pompoen is niet goed voor honden. Als de hond te veel vezels binnenkrijgt, kan dit spijsverteringsproblemen veroorzaken. Bovendien, kan teveel vitamine A giftig zijn. In het Merck Veterinary Manual staat: "De hoeveelheid vitamine A die nodig is om toxische effecten te veroorzaken is 10 tot 1.000 maal de voedingsbehoefte voor de meeste diersoorten."

Meer weten? Lees al onze artikelen over wat honden wel en niet mogen eten!

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen