Overgewicht bij honden worden steeds vaker een probleem in de afgelopen jaren. Helaas zijn ze niet alleen een "cosmetisch defect", maar een ziekte die kan leiden tot ernstige aandoeningen, gezondheidscomplicaties en gewrichtsproblemen. Dus wil je weten of jouw hond te dik is, lees dan snel verder.
Wanneer is er sprake van overgewicht?
Zowel overgewicht als obesitas bij honden in Nederland kunnen worden veroorzaakt door zowel interne als externe factoren. Aangezien overtollige kilo's bijdragen aan ongunstige veranderingen in het hondenlichaam, is het de moeite waard om bij het constateren van het probleem een dierenarts te raadplegen.
Of je hond te dik of te dun is kan worden beoordeeld aan de hand van zijn gewicht en lichaamsvorm.
Het gewicht van de hond kan een indicatie zijn van overgewicht, maar het is belangrijk om te begrijpen dat dit kan variëren afhankelijk van het ras, de grootte en de lichaamsbouw van de hond. Een hond met overgewicht kan een verlies van taille hebben, een bolling van de buik en een gebrek aan definitie van de ribben. Een dierenarts kan helpen bij het vaststellen van het ideale gewicht voor jouw hond.
De meest voorkomende oorzaken dat de hond te dik is
Hier zijn de meest voorkomende oorzaken van ongecontroleerde gewichtstoename bij honden.
Kom in beweging!
Dit is een ernstig probleem waar veel honden mee te maken hebben. Vierpotigen leiden steeds meer een "zittende" levensstijl, net als hun verzorgers en zijn minder actief. Voor sommige rassen heeft dit weinig invloed op het gewicht, maar er zijn ook rassen die dagelijkse, intense lichaamsbeweging nodig hebben om hun ideale gewicht te behouden.
Voor de meeste honden is een korte wandeling niet genoeg. Regelmatige activiteit is niet alleen essentieel om een gezond gewicht te behouden, maar biedt ook een leuke manier om tijd door te brengen en opgebouwde emoties los te laten. Doe je dat niet zal je zien dat je hond te zwaar kan worden.
Verkeerd voedsel
Dit is een andere veelvoorkomende factor die werkelijk het gewicht van de hond kan beïnvloeden. Voedsel dat te veel energie levert in vergelijking met de werkelijke energiebehoefte van de hond kan gewichtstoename veroorzaken, zelfs als de hond voldoende lichaamsbeweging krijgt. Er zijn vele soorten dieetvoeding, ontdek welke soort het beste bij jouw viervoeter past.
Overvoeding
Veel honden krijgen veel te grote porties voedsel omdat hun verzorgers denken dat ze honger hebben. Ook het geven van snacks en tussendoortjes is een groot probleem, vooral met menselijk voedsel dat vaak vet en ongezond is en veel calorieën bevat.
Ziekten
Overgewicht leid vaak tot de ontwikkeling van ziekten, maar soms zijn het juist bepaalde ziekten die leiden tot gewichtstoename bij honden. Deze omvatten onder meer diabetes (suikerziekte), de ziekte van Cushing. of een schildklieraandoening zoals hypothyreoïdie.
Hypothyreoïdie treedt op wanneer de schildklier niet voldoende schildklierhormonen produceert, dit resulteert in een vertraagde stofwisseling. Deze vertraagde stofwisseling kan vervolgens leiden tot gewichtstoename, zelfs bij honden die een normale hoeveelheid voedsel krijgen.
Geneesmiddelen en gewichtstoename
De ontwikkeling van moderne diergeneeskunde betekent dat een hond comfortabel en gedurende veel langere tijd kan functioneren dan voorheen. Sommige medicijnen kunnen echter bijwerkingen hebben zoals gewichtstoename.
Het is vermeldenswaard dat sommige rassen vanwege genetische aanleg meer vatbaar zijn voor overgewicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor rassen zoals de Labrador Retriever, Cocker spaniël, Basset, Schotse terriër en Teckel. Dit betekent natuurlijk niet dat andere rassen, ondanks een grote eetlust, niet zwaarder kunnen worden.
Behandeling van obesitas - hoe een te zware hond te laten afvallen?
Zoals al eerder vermeld, is dikke honden zijn alleen een cosmetisch probleem, maar een ziekte die ernstige gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Daarom moet het absoluut worden behandeld!
Veel mensen proberen hun huisdier op eigen kracht af te laten vallen, bijvoorbeeld door hun dagelijkse voedselinname te beperken of over te stappen op "licht" voedsel om een calorietekort te creëren. Vermindering van de calorie-inname is inderdaad nodig, maar doe niets zelf, want als de overtollige kilo's en het grote vetgehalte het gevolg zijn van een ziekte, moet deze worden ontdekt en behandeld.
Als je merkt dat je hond overgewicht heeft, ga dan naar de dierenarts en bespreek samen een plan van aanpak. Wat kun je nog meer doen?
Zorg voor lichaamsbeweging voor een te zware hond om een gezond gewicht te bereiken
De activiteit hoeft helemaal niet langdurig en intensief te zijn. Het kan zelfs schadelijk zijn voor de hond als deze erg zwaarlijvig is en moeite heeft met basisbewegingen, omdat dit het risico op blessures vergroot. Matige beweging, maar vooral regelmatig, is het belangrijkst!
In plaats van je hond bijvoorbeeld gedurende een uur, drie keer per week, snel te laten rennen naast de fiets, ga je elke dag met hem wandelen in de natuurlijke omgeving. Als je ziet dat je huisdier moe is, hijgt, stopt of probeert te gaan liggen, neem dan een pauze.
En nog beter, laat je hond regelmatig pauzeren voordat hij erg moe wordt, zodat de hond niet ontmoedigd raakt. Neem altijd water mee!
Verleng de duur en intensiteit van de trainingen geleidelijk, want het gewichtsverlies van een hond is een proces. Omdat de meest effectieve sport degene is die plezier geeft, let op de behoeften, mogelijkheden en voorkeuren van de hond. Sommige honden houden van rennen, andere geven de voorkeur aan wateractiviteiten, en weer andere houden van lichaamsbeweging gecombineerd met mentale activiteit, zoals speuren, behendigheid, enz.
Ontdek samen wat jullie beiden leuk vinden, want dan is de kans groot dat je niet opgeeft en de hond de trainingen niet als een straf en een uitdaging ziet.
Zorg voor een uitgebalanceerd dieet
Een uitgebalanceerd, optimaal dieet levert de hond de noodzakelijke voedingsstoffen in de juiste verhoudingen en voorziet hem van een energiehoeveelheid die past bij zijn behoeften, niet te veel en niet te weinig.
Als je niet weet welk voedsel geschikt is voor je hond, raadpleeg dan een dierenarts en/of dieren diëtist. Verminder de hoeveelheid van het huidige voer niet zelf, want het kan zijn dat je huisdier erg hongerig wordt en nog steeds niet afvalt!
Controleer de hoeveelheid geconsumeerd voedsel
Hoe doe je dat? Heel eenvoudig! Stel een dagelijkse hoeveelheid voedsel vast (de informatie over hoeveel gram voer de hond moet krijgen afhankelijk van het streefgewicht staat op de verpakking van het voer en de website van de fabrikant), weeg het af en verdeel het in verschillende kleinere porties, bijvoorbeeld 2-3 per dag.
Dien voedsel op tijd op in een kom. Als je viervoeter niet binnen 15-20 minuten eet, haal dan de kom weg, bewaar het voedsel zodat het niet bederft.
Geef in geen geval je huisdier extra eten tussen de maaltijden door - vooral geen menselijk voedsel. Als je je hond traktaties wilt geven die speciaal voor honden zijn gemaakt, onthoud dan dat deze niet meer dan 10% van de dagelijkse caloriebehoefte van de hond mogen overschrijden.
Bij het serveren van traktaties moet je wat voer uit de voerbak halen, zodat de energiebalans niet wordt overschreden. Zorg er ook voor dat geen van de huisgenoten of gasten stiekem de hond voedt - leg uit hoe belangrijk het voor zijn gezondheid is om een goed gewicht te behouden!
Voer regelmatig controles uit bij de dierenarts om de gezondheidsrisico's te minimaliseren
Preventieve onderzoeken helpen om aandoeningen in een vroeg stadium op te sporen en daardoor effectievere behandelingen mogelijk te maken, waardoor de hond bijvoorbeeld niet langdurig hoeft te worden uitgeschakeld.
Als je huisdier lijdt aan een chronische ziekte en medicijnen krijgt die gewichtstoename veroorzaken, overleg dan met de dierenarts over mogelijke alternatieven zonder dergelijke bijwerkingen.
Als het niet mogelijk is om het medicijn te veranderen, vraag dan om extra richtlijnen over hoe je voor de hond moet zorgen om zijn gewicht onder controle te houden.
Overgewicht bij huisdieren - prognose na het ontwikkelen van overgewicht
Dikte bij honden is een ernstig probleem, maar de prognose is meestal echt goed - op voorwaarde dat je snel en effectief handelt, bij voorkeur in overleg met een dierenarts, en consistent bent.
Jouw hond zal niet zelf de koelkast openen en eten, hij zal waarschijnlijk ook geen passende activiteit weigeren. Zorg voor zijn veiligheid tijdens het wandelen. Als hij alles eet wat hij vindt, loop dan alleen met hem aan de lijn en met een muilkorf om "eten" buitenshuis te voorkomen.
Overgewicht bij honden - diagnose
Bij zeer zwaarlijvige honden is er geen twijfel mogelijk dat ze overtollige kilo's dragen. Dikte ontwikkelt zich echter, net als bij mensen, niet binnen een week. Regelmatige gewichtscontrole en visuele beoordeling van de hond zijn jouw kans om ongunstige veranderingen in een zo vroeg mogelijk stadium op te sporen.
Je kunt dit op een heel eenvoudige manier doen. Beoordeel de lichaamsbouw van je huisdier terwijl hij staat. Kijk goed naar hem van bovenaf en opzij. Weeg je hond om het gewicht van je hond in kaart te brengen.
In het geval van een normaal gewicht, zijn de ribben goed voelbaar, zie je ook een lichte taille en een duidelijke buiklijn die van de ribben naar de heupen stijgt (de buik is niet hangend). Als het dier overgewicht heeft, zullen de ribben van je hond, afhankelijk van de mate van overgewicht, licht of niet voelbaar zijn.
Als je naar de hond kijkt van bovenaf, zie je geen taille-inkrimping en als je van opzij kijkt, zie je dat zijn buik parallel loopt aan de grond. Bij een zwaarlijvige hond is er geen mogelijkheid om de ribben te voelen. Zijn lichaam is sterk afgerond en zijn buik is duidelijk hangend.
Obesitas bij honden - samenvatting
Een te zware hond is een ongelukkige hond die niet ten volle van het leven kan genieten. Bovendien loopt hij een groot risico op ernstige gezondheidsproblemen. Als je ervoor kiest om voor een hond te zorgen, moet je erop voorbereid zijn hem een hoogwaardig dieet, regelmatige lichaamsbeweging en medische zorg te bieden, omdat deze factoren in de eerste plaats een echte invloed hebben op zijn gezondheid en welzijn!
Leer meer over overgewicht bij honden
We hebben een handige video gevonden waarin je nog meer kunt leren over obesitas bij huisdieren: