Groenten en fruit bevatten veel vitamines en voedingsstoffen. Een stuk groente kan daarom een goed tussendoortje zijn naast de dagelijkse voeding van jouw hond. Je kunt het beste verse biologische groenten kopen. Ingeblikte groenten mogen niet gegeven worden.
Houd er rekening mee dat iedere hond anders is en bepaalde producten beter verdraagt dan andere. Begin daarom altijd met kleine porties zo dat je de tolerantie kunt testen. Gaat alles goed, dan kun je ze langzaam wat meer geven. Vervang nooit volledige maaltijden met groenten.
Groenten die honden mogen eten
Groenten die honden rauw mogen eten:
- Wortel
- Spinazie
- Rode bieten
- Komkommer
- Salade of witlof
- Pastinaak
- Courgette van de markt
- Chinese kool (enige kool waarvan ze in de regel niet winderig worden)
- Snijbiet
- Verschillende kruiden waaronder basilicum, peterselie en dille (leveren veel plantaardige voedingsstoffen)
Groente die je enkel onder bepaalde voorwaarden mag geven:
- Rode, gele en oranje paprika's zijn niet schadelijk, maar groene paprika's mogen niet geserveerd worden.
- Voor tomaten geldt hetzelfde als bij paprika's. De groene gedeeltes van de tomaat zijn giftig voor honden. Tomaten mogen alleen worden geserveerd als ze echt rijp zijn.
Groenten die je moet koken voordat je deze aan je hond kunt geven:
-
geschilde aardappelen of zoete aardappelen bevatten solanine in rauwe staat, wat giftig is voor honden
- pompoen (alleen hokkaido pompoen met schil, alle andere soorten pompoen geschild)
- Verschillende soorten kool zoals koolrabi, broccoli, spruitjes en bloemkool.
Opmerking: Ondanks het koken van de zojuist genoemde groentes kan een opgeblazen gevoel ontstaan bij het eten van kool en erwten. Wees daarom voorzichtig met het voeren van deze groenten en contacteer bij twijfel altijd de dierenarts.
Groenten die honden niet mogen eten
De volgende groentes zijn giftig voor honden en mogen nooit geserveerd worden:
- rauwe aardappelen
- uien
- rauwe aubergine
- prei
- groene paprika, hete pepers
- rauwe peulvruchten zoals bonen, linzen en kikkererwten
- knoflook (je kan ze van tijd tot tijd een heel klein beetje knoflook geven, maar grotere hoeveelheden of dagelijks serveren ervan is giftig)
Soja – goed of slecht voor honden?
Sojabonen liggen steeds vaker op het bord bij mensen. Het is echter niet aan te raden om je viervoeter te laten meegenieten. Ze kunnen tofu moeilijk verteren en als gevolg hiervan onstaat winderigheid. Bovendien kunnen allergieën optreden. Het wordt daarom afgeraden je hond sojabonen te voeren.
Avocado – geen groente, maar het vermelden waard:
Wellicht wist je het nog niet, maar een avocado is geen groente. Strikt genomen is het een vrucht uit de laurierfamilie. Avocado bevat persine, wat giftig is voor honden en mag dus nooit gegeven worden aan honden.
Hoe kun je de groente het beste bereiden?
Rauw, gekookt, geraspt of gepureerd? Een ding is belangrijk om in gedachten te houden bij het bereiden van groenten voor honden: viervoeters missen het enzym wat de celwanden van planten op kan breken. Een hele wortel is bijvoorbeeld lekker om op te kauwen, maar geeft minder voedingsstoffen af. Om de hond toch de voedingstoffen binnen te laten krijgen kun je de volgende dingen doen:
Pureren
Wanneer je groenten pureert met een staafmixer wordt de celstructuur vernietigd. Op deze manier kunnen de honden de voedingsstoffen en mineralen veel beter opnemen en verwerken. Wanneer je geen staafmixer bij de hand hebt kun je de groenten ook fijnraspen met een rasp.
Koken
Het vernietigen van de celstructuur bereik je ook door groente lichtjes te koken. Voor sommige groenten is langer koken verplicht of aanbevolen. Zie eerder genoemde lijst.
Meer producten verkennen?