Aanbieding

Hond eet yoghurt
© Ellina Balioz / Shutterstock

Mag een hond yoghurt?

Door Nelleke Pieters Country Manager

Bijgewerkt op

In het thema van 'Wat mag een hond wel en niet eten?' behandelen we vandaag: yoghurt. Mag een hond wel of niet yoghurt eten?

Yoghurt bevat een grote hoeveelheid voedingsstoffen: eiwitten, calcium, fosfor, jodium, zink en vitamine B12. Bovendien zijn levende bacterieculturen goed voor onze gezondheid, vooral voor de werking van de darmen. Betekent dit dat een hond yoghurt kan eten? Is yoghurt net zo gezond voor uw hond als het voor ons is?

 

Mag een hond yoghurt?

Sommige mensen raden yoghurt voor honden aan als traktatie. Desondanks is er geen wetenschappelijk bewijs dat yoghurt een positief effect heeft op hun gezondheid. Yoghurt bevat relatief veel calcium en eiwitten, maar als jouw hond kwaliteitsvoeding krijgt, zitten de benodigde calcium en eiwitten al in zijn dagelijkse portie voer. Het antwoord is daarom: In kleine hoeveelheden kan yoghurt geen kwaad voor je hond, maar het is ook niet noodzakelijk in het dieet.  

Pas op!

Geef honden nooit yoghurt die veel vet of suiker bevat. Pas ook op voor yoghurt die de zoetstof xylitol bevatten. Xylitol is giftig voor honden en kan een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel veroorzaken, met een dodelijke afloop.

© 1234zoom /Shutterstock

Hoeveel yoghurt mag een hond eten?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Een grotere, zwaardere hond zal meer yoghurt kunnen eten dan een klein schoothondje. Andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zijn de hoeveelheid geconsumeerd voedsel, de aanwezigheid van overgewicht en de hoeveelheid lichaamsbeweging van de hond. 

In alle gevallen geldt dat te veel yoghurt opdienen kan leiden tot maagirritatie en, op lange termijn, tot overgewicht. Hou het daarom altijd bij kleine beetjes en vervang nooit maaltijden met yoghurt.

Yoghurt als probioticum

Als je hond verzwakt is na een ziekte, een antibioticakuur heeft ondergaan of een andere indicatie heeft om probiotica te nemen, zal yoghurt niet de juiste hoeveelheid van deze heilzame bacteriën leveren.

Er zijn speciale probiotica voor honden op de markt. Probiotica kunnen worden geleverd in de vorm van pasta's, poeders of capsules en kunnen ook worden opgenomen als bestanddeel van voedsel. De keuze van het juiste product en de dosering moet altijd in overleg met je dierenarts gebeuren.

Wat mag een hond wel en niet eten? Bekijk onze andere artikelen:

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen