Aanbieding

Hond eet yoghurt
© Ellina Balioz / Shutterstock

Mag een hond yoghurt eten? Is yoghurt goed of slecht voor je hond?

Door Sander Nelisse Redacteur

Bijgewerkt op

In het thema van 'Wat mag een hond wel en niet eten?' behandelen we vandaag: yoghurt. Mag een hond wel of niet yoghurt eten?

Yoghurt bevat een grote hoeveelheid voedingsstoffen: eiwitten, calcium, fosfor, jodium, zink en vitamine B12. Bovendien zijn levende bacterieculturen goed voor onze gezondheid, vooral voor de werking van de darmen. Maar, mag een hond yoghurt? Is yoghurt net zo gezond voor jouw hond als het voor ons is?

Mogen honden yoghurt eten? Is yoghurt goed voor honden?

Sommige mensen raden het geven yoghurtaan als traktatie. Desondanks is er geen wetenschappelijk bewijs dat yoghurt een positief effect heeft op hun gezondheid. Yoghurt bevat relatief veel calcium en eiwitten, maar als je hond kwaliteitsvoeding krijgt, zitten de benodigde calcium en eiwitten al in zijn dagelijkse portie voer. Het antwoord is daarom: In kleine hoeveelheden kan yoghurt geen kwaad voor je hond, maar het is ook niet noodzakelijk in het dieet.  

De voor- en nadelen van yoghurt voor honden geven. Is yoghurt veilig voor honden?

De meeste honden zijn lactose-intolerant. Sommige honden kunnen de lactose in yoghurt verdragen, terwijl het voor anderen problemen veroorzaken zoals diarree. De hoeveelheid lactose in yoghurt varieert, maar het is over het algemeen lager dan in melk, omdat de fermentatie tijdens het yoghurtproces helpt om lactose af te breken.

Het is het beste om met je dierenarts te overleggen voordat je yoghurt geeft aan je hond. 

Geef je hond nooit yoghurt die veel vet of toegevoegde suikers bevat. Pas ook op voor yoghurt die de zoetstof xylitol bevatten, omdat Xylitol giftig is voor honden en kan een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel veroorzaken, met een dodelijke afloop.

hond eet yoghurt
© 1234zoom /Shutterstock

Hoeveel yoghurt mag een hond eten?

Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Een grotere, zwaardere hond zal meer yoghurt kunnen eten dan een klein schoothondje. Andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zijn de hoeveelheid geconsumeerd voedsel, de aanwezigheid van overgewicht en de hoeveelheid lichaamsbeweging van de hond. 

In alle gevallen geldt dat te veel yoghurt opdienen kan leiden tot maagirritatie en, op lange termijn, tot overgewicht. Hou het daarom altijd bij kleine beetjes en vervang nooit maaltijden met yoghurt.

Welke soorten yoghurt kan je geven aan jouw hond?

Je kunt verschillende soorten yoghurt aan honden geven:

  1. Gewone yoghurt: Kies een yoghurt zonder toevoegingen, dit kan een goede keuze zijn voor honden die geen lactose-intolerantie hebben. Kies het liefste een yoghurt met probiotica, omdat deze gunstig kunnen zijn voor de spijsvertering van honden.
  2. Griekse yoghurt: Griekse yoghurt is dikker en romiger dan volle yoghurt. Griekse yoghurt bevat een hoger eiwitgehalte en een lager lactosegehalte. De meeste honden kunnen Griekse yoghurt beter verdragen dan gewone yoghurt vanwege het lagere lactosegehalte.
  3. Lactosevrije yoghurt: Speciale lactosevrije yoghurtopties zijn beschikbaar voor honden die lactose-intolerant zijn. Deze yoghurt wordt vaak gemaakt met alternatieve melkbronnen zoals soja, kokosnoot of geitenmelk.
  4. Plantaardige yoghurt: Voor honden met lactose-intolerantie of allergieën voor zuivel, kunnen plantaardige yoghurtalternatieven zoals kokosyoghurt, sojayoghurt of amandelyoghurt een goede optie zijn. 

Probiotica in yoghurt

Als je hond verzwakt is na een ziekte, een antibioticakuur heeft ondergaan of een andere indicatie heeft om probiotica te nemen, zal yoghurt niet de juiste hoeveelheid van deze heilzame bacteriën leveren.

Er zijn speciale probiotica voor honden op de markt. Probiotica kunnen worden geleverd in de vorm van pasta's, poeders of capsules en kunnen ook worden opgenomen als bestanddeel van voedsel. De keuze van het juiste product en de dosering moet altijd in overleg met je dierenarts gebeuren.

Wat moet je doen als je hond teveel yoghurt heeft gegeten?

Als je hond per ongeluk te veel yoghurt heeft gegeten, kunnen er enkele mogelijke reacties optreden, vooral als je hond lactose-intolerant is. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

  1. Houd je hond goed in de gaten. Let op tekenen van ongemak, zoals braken, diarree, buikpijn, gasvorming of een opgeblazen gevoel.
  2. Zorg ervoor dat je hond geen yoghurt of andere voedingsmiddelen die lactose bevatten meer binnenkrijgt.
  3. Zorg ervoor dat je hond toegang heeft tot vers water. Het drinken van water kan helpen om de spijsvertering te ondersteunen en uitdroging te voorkomen.
  4. Als je merkt dat je hond symptomen vertoont zoals braken, ernstige diarree of andere tekenen van ongemak, neem dan contact op met je dierenarts.

Wat mag een hond wel en niet eten? Bekijk onze andere artikelen:

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen