Aanbieding

Hond eet kaas

De meeste honden zijn dol op kaas. Maar mag een hond kaas eten?

© Sonja Rachbauer / Shutterstock

Mag een hond kaas?

Door Marieke ten Donkelaar Redacteur

Bijgewerkt op

Een blokje kaas voor de hond, mag dit nou wel of niet? Lees hier alles wat je moet weten over honden en kaas.

De meeste honden zijn dol op kaas. Maar mag een hond dit eigenlijk wel? De vraag roept veel discussies op en lijkt zelfs verdeeldheid te zaaien bij hondenverzorgers. Terwijl sommigen de tip geven, honden kaas te laten eten, zijn anderen onzeker en vertellen horrorverhalen, waarbij honden het reukvermogen kunnen verliezen of zelfs blind worden. Maar wat is nu waar? Het is duidelijk dat honden kaas mogen eten. Het schaadt hen niet, honden verliezen het reukvermogen niet en worden ook niet blind van kaas.

Mag een hond kaas eten, ja of nee?

Het antwoord is: ja, een hond mag kaas, maar met mate! Kaas maakt honden niet ziek en schaadt deze niet. Als honden lijden aan lactose-intolerantie, kunnen deze ongemak krijgen van kaas, dus let hier goed op. Honden kunnen lactosevrije kaas krijgen als deze andere kaassoorten niet verdragen. Kaas is niet geschikt als voedsel, maar er is niets mis mee om het als traktatie te geven.

5 vragen en antwoorden over honden en kaas

#1 Mag je je hond kaas te geven of is het toch beter van niet?

Honden mogen kaas eten, maar alleen bepaalde soorten. Honden kunnen kaas als traktatie krijgen, wat de meeste honden met enthousiasme aanvaarden. Zelfs honden met lactose-intolerantie kunnen kaas krijgen. Harde kaas bevat bijna geen lactose. Hoe langer de kaas rijpt, hoe lager het lactosegehalte. Het lange rijpingsproces zorgt ervoor dat de lactose volledig wordt afgebroken. Zachte kaas bevat daarentegen wel een resthoeveelheid lactose. Als de hond er gevoelig voor is, mag deze geen verse kazen krijgen. Deze bevatten de meeste lactose. Dus geen hond hoeft kaas op te geven als hij de juiste soort krijgt.

#2 Is kaas slecht voor honden?

Als de lactose wordt weggelaten, mag een hond kaas eten. Kaas is zelfs gezond voor de hond. Er zitten veel essentiële aminozuren in kaas. Dit bijzonder hoogwaardige voedsel bevat niet alleen belangrijke eiwitten, maar ook mineralen zoals calcium, kalium en magnesium. Daarnaast is er ijzer, koper, zink, vitamine A en vitaminen van de B-groep, die allemaal belangrijk zijn voor het lichaam. Let echter wel op dat je een kaas kiest die weinig zout bevat aangezien teveel zout schadelijk kan zijn voor je hond.

#3 Kunnen alle honden kaas eten?

Kaas heeft bij veel hondenverzorgers een slechte reputatie omdat kaas een zuivelproduct is. Sommige kaassoorten bevatten lactose. De lactose wordt door veel honden niet verdragen. Honden hebben niet het enzym lactase, dat de melksuiker afbreekt. Deze intolerantie voor lactose uit zich bij honden in diarree, winderigheid en kan zelfs leiden tot koliekachtige buikpijn. Honden van alle leeftijden kunnen worden aangetast. 

#4 Mag een hond kaas eten als deze een duidelijke intolerantie heeft?

Als de hond lactose-intolerant is, mag deze geen zuivelproducten krijgen. Dit geldt dan voor yoghurt, kwark en sommige kaassoorten. De honden kunnen echter lactosevrije producten krijgen.

#5 Waarop moet worden gelet bij het geven van kaas?

Honden moeten niet te veel kaas gevoerd krijgen. Afhankelijk van de soort kaas, mag een hond kaas eten. Kaas bevat veel vetten en als jouw hond gevoelig is voor overgewicht dan moet je er wel voorzichtig mee zijn. Let bij harde kaas op het zoutgehalte. Als het te hoog is, is het beter om het niet aan de hond te geven.

Onze tip:

Als je kaas wilt geven, zorg er dan voor dat het de juiste soort is en niet te veel vet of zout bevat. Kaas kan ook een echte jackpot zijn voor honden tijdens de training. De hond krijgt de gebruikelijke traktaties als beloning en als deze iets bijzonder goed doet, en dan mag een hond kaas eten in de vorm van kleine blokje kaas. Dit zal de motivatie enorm verhogen. De meeste honden zijn dol op kaas en doen er zowat alles voor. Waarom zouden mensen hier geen voordeel uit halen bij de training?

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

4 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen