Aanbieding

Hond eet mandarijn

Wanneer een hond teveel mandarijnen eet kan de maag oververzuurd raken

© Merrimon Crawford / Shutterstock

Mag een hond mandarijn?

Door Nelleke Pieters Country Manager

Bijgewerkt op

Vooral in de herfst en de winter zijn mandarijnen erg populair in Nederland. Maar mag jouw hond ook meegenieten van een stukje mandarijn?

Vanaf de maand september liggen ze weer met bergen in de winkel: mandarijnen. De geur die je doet denken aan Sinterklaar en de wintermaanden. Een gezond tussendoortje voor de mens, maar mag je hond ook af en toe een stukje meesnoepen?

Mogen honden mandarijn?

Honden mogen met mate mandarijnen eten. Zoals alle citrusvruchten bevat de mandarijn zuur, dat bij overmatige consumptie kan leiden tot oververzuring van de maag. Gezien het zuurgehalte van mandarijnen niet zo hoog is als dat van andere citrusvruchten zoals citroenen, is er niets mis mee om jouw hond tussen de maaltijden door een paar stukjes mandarijn te geven. Grote honden mogen zelfs een heel mandarijntje. Bij puppy's moet je voorzichtiger zijn. Deze mogen slechts een paar stukjes, omdat de maag van puppy's nog bijzonder gevoelig is.

Zijn mandarijnen gezond voor honden?

Ondanks het feit dat mandarijnen zuur zijn, zijn het gezonde vruchten die honden voorzien van veel essentiële vitaminen en mineralen. Je vindt de volgende voedingsstoffen in mandarijnen:

  • Vitamine A ondersteunt een gezonde oog- en huidfunctie.
  • Vitamine C is belangrijk voor het immuunsysteem 
  • De plantaardige stof nobiletin beschermt tegen zwaarlijvigheid en hartziekten
  • Pectine heeft een positief effect op het cholesterolgehalte van de hond
  • Het hoge watergehalte van de vrucht voorziet de hond van vocht
  • De schil bevat antioxidanten die vrije radicalen bestrijden en ontstekingen afremmen

Wat gebeurt er als een hond te veel mandarijnen eet?

Wanneer een hond teveel mandarijnen eet kan de maag oververzuurd raken. Oververzuring brengt de volgende symptomen met zich mee: 

  • Misselijkheid
  • Diarree
  • Braken (meestal wit schuim of maagzuur)

Door oververzuring wordt het slijmvlies van de maag aangetast en kan er gastritis ontstaan, wat een ontsteking van het maagslijmvlies is. Wanneer je hond last krijgt van bovengenoemde symptomen na het eten van meerdere mandarijnen is het verstandig direct je dierenarts te raadplegen. Het is belangrijk om de gastritis in een vroeg stadium vast te stellen om deze goed te kunnen behandelen.

Mandarijnen met of zonder de schil?

Mandarijnen worden, zoals de meeste citrusvruchten, na de oogst in een conserveermiddel gedompeld om ze langer houdbaar en gemakkelijker vervoerbaar te maken. Als je gewone mandarijnen in de supermarkt koopt, kun je deze daarom beter zonder schil aan jouw viervoeter voeren. Als je de schil juist wilt gebruiken om jouw hond te voorzien van de antioxidanten en vezels die deze bevat, zorg er dan voor dat je biologische mandarijnen in huis haalt. Je kunt de schil van deze biologische citrusvruchten ook drogen en vermalen tot een poeder dat je per lepel door het voer van jouw hond mengt om deze zo de gewenste voedingsstoffen binnen te laten krijgen. 

Wat mag een hond wel en niet eten? Bekijk onze andere artikelen:

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen