“Mag mijn hond wel of niet een appel?”, is een vraag die velen zichzelf stellen. Honden(h)ouders blijven zich afvragen welke groenten en fruit hun hond veilig kan eten. Als het om appels gaat, is de vraag snel beantwoord. Maar met of zonder schil? En hoe zit het met het klokhuis? We zullen je alles vertellen over appels en of jouw hond deze goed kan verteren, welke voedingsstoffen er in de vrucht zitten en waar je voor op moet passen.
Mag mijn hond appel eten?
Laten we met het belangrijkste beginnen: Ja, honden mogen appels eten. Niets spreekt een stuk appel als tussendoortje tegen. Appels zijn licht verteerbaar en kunnen zonder problemen met de schil gegeten worden! Pas wel op voor de pitten, hier kunnen honden onwel van worden.
Is een appel gezond voor een hond?
Een appel bevat tal van voedingsstoffen die jouw hond helpen gezond te houden. Hoewel appels, zoals de meeste fruitsoorten, natuurlijke suikers bevatten, bevatten ze weinig calorieën en zijn ze geschikt als gezond tussendoortje. Daarnaast kunnen appels bijdragen aan een goede mondhygiëne en kan deze gezonde snack ingezet worden bij verschillende darmklachten zoals diarree en verstopping.
De voedingsstoffen: om deze reden is een appel gezond voor jouw hond
- Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem van de hond
- Kalium regelt onder meer het spijsverteringsproces en de hormoonhuishouding.
- Pectine bevordert de spijsvertering en bindt gifstoffen
- Calcium is een belangrijk bestanddeel van de botten en tanden
- Vitamine K versterkt het immuunsysteem en ondersteunt lever en nieren
Geraspte appel: een wondermiddeltje voor de darmen?
De in appels aanwezige pectine heeft een verterende werking en reinigt de darmen. Daarom is een geraspte appel een bewezen huismiddeltje tegen diarree en constipatie bij de meeste honden.
Een appeltje voor een frisse adem
Een rauwe appel heeft ook een positief effect op de mondhygiëne van de hond. Deze zorgt namelijk voor schone tanden en tandvlees en een frisse adem.
Zijn appelpitten giftig voor honden?
Appels moeten altijd vóór het voeren worden ontpit, omdat de pitten van de appel slecht door honden worden verdragen. Dit komt door het blauwzuur dat in de klokhuizen en pitten van vele fruitsoorten zit. Dit zuur kan vergiftiging en indigestie veroorzaken. Een hond zou een hele grote hoeveelheid klokhuizen moeten eten om erdoor vergiftigd te worden - maar voor het welzijn van het dier kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en ervoor zorgen dat jouw hond geen appels eet die in de tuin of tijdens een wandeling rondslingeren.