Aanbieding

Diarree hond

Diarree hond

© Shutterstock.com

Diarree bij honden: oorzaken en behandelingen

Door Sander Nelisse Redacteur

Bijgewerkt op

Er zijn verschillende soorten diarree, maar niet allemaal even ernstig. Het is daarom belangrijk om ze te kunnen herkennen om ze te kunnen behandelen.

Waarom heeft jouw hond last van diarree? Wat zijn de mogelijke oorzaken van diarree?

Diarree bij honden kan van parasitaire, virale, bacteriële of voedselgerelateerde oorsprong zijn. Raadpleeg je dierenarts om de oorzaak van de diarree van je hond vast te stellen.

Het meest voorkomende geval is wanneer de hond iets verkeerds heeft gegeten buitenshuis. Dit type diarree gaat niet gepaard met koorts; de hond blijft levendig en eet nog steeds. Er moet een tijdelijk dieet worden ingesteld. Parasitaire diarreën worden behandeld met ontwormingsmiddelen om de oorzaak te elimineren.

Bacteriële en virale acute diarree bij je hond

De meest verontrustende zijn bacteriële en virale diarreeën. Bij acute diarree is de algemene toestand van de viervoeter aangetast. Het is erg lusteloos, heeft koorts en eet niet meer. De buik is opgezwollen en de hond ervaart buikpijn. Andere symptomen zijn onder meer darmgeluiden.

De oorsprong is vaak viraal, maar het kan ook een pancreasaandoening zijn. Diarree leidt tot vocht- en zoutverlies, wat uitdroging, elektrolytische onevenwichtigheden (door een daling van natrium en kalium) en verlies van in water oplosbare vitaminen veroorzaakt. Daarom is het nodig om het spijsverteringsstelsel te laten rusten door een waterdieet van 24 tot 48 uur in te stellen, gevolgd door een zeer geleidelijke en matige hervatting van de hondenvoeding om de ontlasting van je hond weer op gang te brengen

Voedingsgerelateerde oorzaken van diarree hond

Drie voedingsgerelateerde oorzaken kunnen diarree veroorzaken:

 • Een plotselinge verandering in het dieet, bij het spenen of bij de introductie van nieuw voer.
 • Overeten: te grote maaltijden veroorzaken maagklachten, slechte spijsvertering in de dunne darm en dismicrobisme in de dikke darm.
 • Overmatige inname van koolhydraten of eiwitten die resistent zijn tegen enzymen en onverteerbaar zijn.

Diarree bij je hond door een plotselinge verandering van het dieet

Elke verandering van het dieet moet geleidelijk worden uitgevoerd. Om de "spenen-crisis" te voorkomen, moet het puppy vanaf de leeftijd van 2 tot 3 weken worden voorbereid en moet het moedermelk geleidelijk worden vervangen over een periode van 3 weken.

Later wordt de "dag-na-diarree" verklaard door het feit dat het enzymatische en microbiële systeem van het spijsverteringsstelsel alleen was bedoeld om het gebruikelijke voedsel te verteren en het nieuwe voedsel niet goed kon verwerken. Het duurt 4 tot 5 dagen voordat het spijsverteringssysteem een passend antwoord kan voorbereiden. Bij een voedingsverandering moet dus het nieuwe voer geleidelijk aan het oude worden toegevoegd door de verhoudingen van beide gedurende ongeveer tien dagen om te keren.

Diarree bij een hond door overeten

Te veel voer leidt tot spijsverteringsproblemen omdat de maag niet in staat is om zoveel voedsel in één keer te verwerken. Maagoverbelasting heeft drie gevolgen:

 • Een maagkanteling
 • Slechte voorvertering
 • Een grote leging van slecht voorbereid voedsel in de dunne darm. Zorg ervoor dat je overbelasting voorkomt door de hond niet meer te geven dan nodig is.

Wat is Chronische diarree bij honden

Bij honden spreken we van chronische diarree wanneer de diarree langer dan enkele weken duurt of een terugkerende diarree is. Het kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem. Het kan verschillende oorzaken hebben, en het is belangrijk om de juiste diagnose te krijgen om het welzijn van je hond te waarborgen.

Mogelijke onderliggende oorzaken van chronische diarree bij je hond

 • Darmontsteking of Infectie: Virale of bacteriële infecties kunnen leiden tot bloed in de ontlasting. Parvovirus is een ernstig voorbeeld dat (bloedige) diarree kan veroorzaken.
 • Parasieten: Wormen zoals haakwormen of zweepwormen kunnen bloedingen in het maagdarmkanaal veroorzaken en ook diarree veroorzaken.
 • Voedselallergieën of -intoleranties: Sommige honden kunnen reageren op voedingsmiddelen, wat kan resulteren in (bloedige) diarree.
 • Giftige stoffen: Inname van giftige stoffen zoals giftige planten, chemicaliën of medicijnen kan het maagdarmkanaal beschadigen en bloedingen en diarree veroorzaken.
 • Maagzweren of tumoren: Zweren of tumoren in het maagdarmkanaal kunnen (bloedige) diarree veroorzaken 

Bloed in ontlasting bij hond met diarree

Als er bloed bij de ontlasting zit van een hond, vooral als de hond ook dunne ontlasting of last heeft van diarree, kan zorgwekkend zijn en wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem. Er kunnen verschillende oorzaken zijn.

Ook kan het zijn dat je hond schade aan het spijsverteringskanaal heeft door een scherp voorwerp dat is ingeslikt, in geval van twijfel is het raadzaam dit aan te geven bij je DA.

Diarree door absorptieprobleem

Heeft je hond normale ontlasting en vervolgens herhalende diarree, maar de algemene toestand verandert niet. Wanneer je hond normaal eet is de oorzaak is vaak een absorptieprobleem; een onderzoek van de ontlasting is in dit geval noodzakelijk.

Het spijsverteringsstelsel moet zeer geconcentreerd en verteerbaar voedsel krijgen dat voldoet aan de behoeften van jouw viervoeter. Wat betreft het voeren, kan de maaltijd worden opgesplitst in veel kleine maaltijden gedurende de hele dag om de spijsvertering en enzymatische vertering te reguleren. Wat betreft de kwaliteit van het voedsel, de voorkeur gaat uit naar rauw rood vlees, dat lang in de maag blijft en gemakkelijk wordt verteerd, evenals gekookte eieren en yoghurt.

Cellulose moet worden verminderd om de verteerbaarheid van de voeding te verbeteren, en de hoeveelheid rijst moet worden verhoogd, door het goed te koken. Als deze maatregelen niet voldoende zijn en voordat je medische behandeling overweegt, kun je proberen een anti-diarree dieet in te stellen; drinkwater of water gebruikt om voedsel te bevochtigen kan worden vervangen door het kookwater van rijst.

Het toevoegen van pancreasenzymen aan de voeding een half uur voor de maaltijd kan de spijsvertering vergemakkelijken.

Wat Te Doen?

Het is essentieel om direct een dierenarts te raadplegen de gezondheid van je hond is het belangrijkste. Zij kunnen de oorzaak van het bloed in de ontlasting vaststellen en de juiste behandeling aanbevelen.

Let op andere symptomen zoals lethargie, braken, koorts, of verlies van eetlust, en meld deze aan de dierenarts en zorg ervoor dat je hond voldoende water drinkt, om uitdroging te voorkomen.

Hoe diarree bij de hond voorkomen?

Een hond met diarree vertoont tekenen van spijsverterings- en darmproblemen. Je dierenarts kan je helpen om eventuele ernstige gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Er zijn commerciële oplossingen voor spijsverteringsproblemen, capsules om de alvleesklier te ondersteunen of tabletten voor de darmgezondheid van grote honden en zelfs puppy's. Je kunt ook speciale brokken vinden die speciaal zijn ontworpen om spijsverteringsproblemen bij gevoelige honden te bestrijden.

Wat te doen als mijn hond diarree heeft?

Er moeten verschillende maatregelen worden genomen in geval van diarree om het te behandelen:

 • Waterdieet gedurende 24 uur je hond geen eten geven en het geven van een darmbeschermer
 • Na 24 uur voeding heel voorzichtig hervatten
 • De dagelijkse voeding verdelen in kleine maaltijden
 • De voorkeur geven aan rauw rood vlees en goed gekookte rijst
 • Het kookwater van de rijst gebruiken als drinkwater of om het voedsel te bevochtigen
Een bezoek aan de dierenarts is raadzaam als je niet weet waar de diarree vandaan komt

Artikel van Wamiz.com geschreven door dierenarts: Léandra Blanc

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen