Aanbieding

Diarree hond

Diarree hond

© Shutterstock.com

Diarree bij honden: oorzaken en behandelingen

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Er zijn verschillende soorten diarree, maar niet allemaal even ernstig. Het is daarom belangrijk om ze te kunnen herkennen om ze te kunnen behandelen.

Waarom heeft mijn hond diarree? Verschillende oorzaken

Diarree bij honden kan van parasitaire, virale, bacteriële of voedselgerelateerde oorsprong zijn. Raadpleeg je dierenarts om de oorzaak van de diarree van je hond vast te stellen. Het meest voorkomende geval is wanneer de hond iets vuils heeft gegeten buitenshuis. Dit type diarree gaat niet gepaard met koorts; de hond blijft levendig en eet nog steeds. Er moet een dieet worden ingesteld. Parasitaire diarreeën worden behandeld met ontwormingsmiddelen om de oorzaak te elimineren.

Maar de meest verontrustende zijn bacteriële en virale diarreeën. Bij acute diarree is de algemene toestand van de viervoeter aangetast. Het is erg lusteloos, heeft koorts en eet niet meer. De buik is opgezwollen en de hond ervaart buikpijn. Andere symptomen zijn onder meer darmgeluiden.

De oorsprong is vaak viraal, maar het kan ook een pancreasaandoening zijn. Diarree leidt tot vocht- en zoutverlies, wat uitdroging, elektrolytische onevenwichtigheden (door een daling van natrium en kalium) en verlies van in water oplosbare vitaminen veroorzaakt. Daarom is het nodig om het spijsverteringsstelsel te laten rusten door een waterdieet van 24 tot 48 uur in te stellen, gevolgd door een zeer geleidelijke en matige hervatting van de hondenvoeding.

Drie voedingsgerelateerde oorzaken kunnen diarree veroorzaken:

 • Een plotselinge verandering in het dieet, bij het spenen of bij de introductie van nieuw voer.
 • Overeten: te grote maaltijden veroorzaken maagklachten, slechte spijsvertering in de dunne darm en dismicrobisme in de dikke darm.
 • Overmatige inname van koolhydraten of eiwitten die resistent zijn tegen enzymen en onverteerbaar zijn.

Diarree door een plotselinge verandering van het dieet

Elke verandering van het dieet moet geleidelijk worden uitgevoerd. Om de "spenen-crisis" te voorkomen, moet het puppy vanaf de leeftijd van 2 tot 3 weken worden voorbereid en moet het moedermelk geleidelijk worden vervangen over een periode van 3 weken.

Later wordt de "dag-na-diaree" verklaard door het feit dat het enzymatische en microbiële systeem van het spijsverteringsstelsel alleen was bedoeld om het gebruikelijke voedsel te verteren en het nieuwe voedsel niet goed kon verwerken. Het duurt 4 tot 5 dagen voordat het spijsverteringssysteem een passend antwoord kan voorbereiden. Bij een voedingsverandering moet dus het nieuwe voer geleidelijk aan het oude worden toegevoegd door de verhoudingen van beide gedurende ongeveer tien dagen om te keren.

Te veel voer leidt tot spijsverteringsproblemen omdat de maag niet in staat is om zoveel voedsel in één keer te verwerken. Maagoverbelasting heeft drie gevolgen:

 • het maagkantelingssyndroom
 • slechte voorvertering
 • een grote leging van slecht voorbereid voedsel in de dunne darm. Zorg ervoor dat je overbelasting voorkomt door de hond niet meer te geven dan nodig is.

Chronische diarree

De hond heeft normale ontlasting en vervolgens herhalende diarree, maar de algemene toestand verandert niet. Het eet. De oorzaak is vaak een absorptieprobleem; een onderzoek van de ontlasting is noodzakelijk.

Tegelijkertijd moet het spijsverteringsstelsel een zeer geconcentreerd en verteerbaar voedsel krijgen dat voldoet aan de behoeften van de viervoeter. Wat betreft het voeren, moet de maaltijd worden opgesplitst in veel kleine maaltijden gedurende de hele dag om de spijsvertering en enzymatische vertering te reguleren. Wat betreft de kwaliteit van het voedsel, de voorkeur gaat uit naar rauw rood vlees, dat lang in de maag blijft en gemakkelijk wordt verteerd, evenals gekookte eieren en yoghurt.

Cellulose moet worden verminderd om de verteerbaarheid van de voeding te verbeteren, en de hoeveelheid rijst moet worden verhoogd, door het goed te koken. Als deze maatregelen niet voldoende zijn en voordat je medische behandeling overweegt, kun je proberen een anti-diarree dieet in te stellen; drinkwater of water gebruikt om voedsel te bevochtigen kan worden vervangen door het kookwater van rijst.

Het toevoegen van pancreasenzymen aan de voeding een half uur voor de maaltijd kan de spijsvertering vergemakkelijken.

Hoe diarree bij honden voorkomen?

Een hond met diarree vertoont tekenen van spijsverterings- en darmproblemen. Als je dierenarts je kan helpen om eventuele ernstige gezondheidsproblemen uit te sluiten, kun je samen met deze aanpak verschillende voedingssupplementen aan je huisdier geven die hem kunnen helpen deze moeilijke periode beter door te komen.

Er zijn commerciële oplossingen voor spijsverteringsproblemen, capsules om de alvleesklier te ondersteunen of tabletten voor de darmgezondheid van grote honden en zelfs puppy's. Je kunt ook speciale brokken vinden die speciaal zijn ontworpen om spijsverteringsproblemen bij gevoelige honden te bestrijden.

Wat te doen als mijn hond diarree heeft?

Er moeten verschillende maatregelen worden genomen in geval van diarree om het te behandelen:

 • Waterdieet gedurende 24 uur en toedienen van een darmbeschermer
 • De voeding heel voorzichtig hervatten
 • De dagelijkse voeding verdelen in kleine maaltijden
 • De voorkeur geven aan rauw rood vlees en goed gekookte rijst
 • Het kookwater van de rijst gebruiken als drinkwater of om het voedsel te bevochtigen
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen