Aanbieding

hond met glas bier

Mogen honden bier drinken?

© Claire Lucia / Shutterstock

Bier voor honden: mag een hond bier drinken?

Door Sander Nelisse Redacteur

Bijgewerkt op

In Nederland is bier het meest populaire alcoholische drankje, maar dan wel voor mensen en niet voor honden.  In welke mate kunnen honden alcohol verdragen? 

Een kort overzicht

  • De meeste honden houden van bier
  • Een hondenlever kan de alcohol niet afbreken
  • Een overdosis is daarom erg schadelijk voor je hond
  • Met als gevolg een dronken hond en een daaropvolgende kater

Honden houden van bier …

Voor veel honden(h)ouders komt dit bekend voor: je zit 's avonds lekker aan het bier, maar zodra je even je glas onbewaakt laat staan slaat je hond toe. Je hond wilt bier! Waarom? Zelfs de beste hondenexperts zijn er niet aan uit. Ze lijken het gewoon leuk of lekker te vinden. Bovendien is het geen geheim dat sommige dieren graag dronken worden. Eendagsvliegen worden graag dronken van wijn. Bavianen raken graag dronken van gefermenteerd fruit en makaken stelen zelfs cocktails van toeristen op Thaise stranden. 

... maar ze kunnen er niet tegen

In eerste instantie klinkt het wellicht grappig, maar honden tolereren geen alcohol. Voor een hond is een beetje alcohol al te veel en er is een groot risico op een alcoholvergiftiging die bij een hond nog gevaarlijker is, aangezien de lever van een hond alcohol niet kan afbreken

Wat gebeurt er als een hond alcohol drinkt?

Bij mensen en alle andere zoogdieren is de lever normaal gesproken verantwoordelijk voor het afbreken van alcohol. De lever van een hond kan dit echter niet. De afbraak verloopt via de longen en ademhaling. Helaas is dat proces lang niet zo effectief als de afbraak van alcohol door de lever. De vergiftiging duurt bij honden daardoor veel langer dan bij mensen. Afhankelijk van hoeveel de hond gedronken heeft kan het gevaarlijk zijn. Een eventuele kater houdt ook veel langer aan, wat ook niet fijn is voor je viervoeter. 

Bier als kalmeringsmiddel?

Sommige mensen zetten bier in als kalmeringsmiddel. Een slokje of twee zo nu en dan is niet dodelijk, maar toch moet je het vermijden. Mocht de hond stress ervaren in bepaalde situaties zoals tijdens de jaarwisseling bezoek dan een dierenarts. Die kan een ander soort kalmeringsmiddel voorschrijven. 

Wat te doen wanneer de hond (te veel) alcohol gedronken heeft?

Als honden te veel gedronken hebben vertonen ze dezelfde symptomen als mensen: ze struikelen, blaffen luidt en worden misselijk. Wanneer ze braken is dat op zich goed. Het lichaam verdrijft de gifstoffen uit het lichaam waardoor er minder alcohol in de bloedbaan terecht komt. Wanneer ze niet stoppen met braken moet je een dierenarts bezoeken. Daar kunnen ze mits nodig de maag leegpompen en de hond aan het infuus leggen om de alcohol sneller af te breken. 

Wanneer het niet zo erg gesteld is en je niet naar een dierenarts hoeft zullen voedsel en water helpen. Geef ze wat te eten, bij voorkeur droogvoer. Ze zullen daarna automatisch water drinken. Beide helpen bij het neutraliseren van alcohol. Daarna kun je niet veel meer doen. Een hond zal zich net als mensen 1 of 2 dagen ellendig voelen. 

Wil je weten wat je hond nog meer wel en niet mag eten? Bekijk onze andere artikelen: 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen