Aanbieding

Hond likt pindakaas

Is pindakaas een hondvriendelijke tussendoortje?

© Dogboxstudio / Shutterstock

Mag een hond pindakaas?

Door Nelleke Pieters Country Manager

Bijgewerkt op

De meeste Nederlanders zijn gek op pindakaas en onze viervoeters ook. Maar de vraag is, is het ook veilig om dit lekkere broodbeleg met jouw hond te delen?

Iedereen heeft wel een pot in huis: pindakaas. Het populaire broodbeleg heeft voor- en nadelen. Het zit vol gezonde en goede vetten, wat het aan de ene kant gezond maakt maar aan de andere kant ook zeer calorierijk. Daarnaast wordt aan de gemiddelde pot pindakaas vaak veel meer toegevoegd dan alleen natuurlijke noten of pinda’s. Zijn deze ingrediënten veilig voor honden en wat doet het met hun gezondheid? In dit artikel lees je meer over of je hond pindakaas mag en de hoeveelheden.

Mogen honden pindakaas?

Af en toe je hond een lik pindakaas geven kan geen kwaad. Als je je hond of puppy regelmatig stukken brood met pindakaas geeft of andere pindakaassnacks, zal de dierenarts minder blij zijn. Lees in alle gevallen altijd goed het etiket van de pot pindakaas en kijk goed naar de inhoud ervan. Zitten er toegevoegde ingredienten in of alleen de noten of pinda's?  Xylitol wordt steeds vaker gebruikt als vervanger van zoetigheid in broodbeleg, en is giftig voor honden - zelfs in kleine mate. Deze kunstmatige zoetstof is veilig voor mensen, maar veroorzaakt bij honden snel leverbeschadiging en hypoglykemie. Als dit niet behandeld wordt, kan het fataal zijn.

Bekijk welke voedingsmiddelen verder schadelijk kunnen zijn

Hoeveel pindakaas mag je een hond voeren?

Zoals bij elk tussendoortje, moet je voorzichtig zijn met de hoeveelheid die je jouw hond geeft. Pindakaas mag geen vast onderdeel uitmaken van de voeding van een hond of puppy, en is eigenlijk alleen aan te raden om te gebruiken als traktatie tijdens het trainen of in uitzonderlijke gevallen zoals wanneer je je hond medicatie moet geven en deze wilt verstoppen in wat lekkers. Geef in alle gevallen zo weinig mogelijk. Een theelepel is al veel voor zelfs een grote hond! Er zijn veel meer geschikte traktaties met minder calorieën voor jouw hond verkrijgbaar die veel natuurlijker en gezonder zijn.

Pindakaas kan ook in een Kong speeltje verstopt worden om je hond bezig te houden op bijvoorbeeld een regenachtige dag
Hond eet pindakaas
Een theelepel pindakaas is al te veel voor een hond!
 ©Elizabeth Foley / Shutterstock

Welke honden mogen nooit pindakaas eten?

Pindakaas is niet voor alle honden geschikt. Het is belangrijk goed te controleren of jouw hond pindakaas mag voeren. De volgende viervoeters mogen nooit pindakaas eten:

  • Honden met overgewicht. Pindakaas bevat veel vet en calorieën, en is niet geschikt voor honden die op dieet zijn. Magerdere alternatieven kunnen worden gebruikt als trainingssnoepjes.
  • Honden met nierproblemen. Pindakaas bevat vaak veel zout en veel eiwitten, wat reeds aanwezige nierproblemen kan verergeren.
  • Honden met een voorgeschiedenis of aanleg voor pancreatitis. Als je hond ooit pancreatitis heeft gehad, weet je hoe slecht ze eraan toe kunnen zijn. Bepaalde rassen lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van pancreatitis, dus vetrijk lekkers zoals pindakaas moeten bij deze dieren worden vermeden.
  • Honden met een speciale voedingseisen. Als jouw hond op een speciaal dieet is gezet of als jouw viervoeter gevoelig is voor bepaalde voedingsmiddelen, kun je je het beste hieraan houden en geen extra voedingsmiddelen toevoegen.

Welke pindakaas is geschikt voor honden?

Voor honden die gezond zijn en een passend gewicht hebben, zijn op zich alle pindakaasmerken die geen xylitol bevatten geschikt als kleine traktatie. Let wel op: helaas bevatten veel van onze favoriete merken conserveringsmiddelen en extra suiker, wat zorgt voor ongezonde traktaties. Zoek naar een pindakaas die weinig of geen toevoegingen bevat en controleer altijd het etiket voordat je dit jouw hond aanbied. Wist je dat pindakaas zonder toegevoegde stoffen net zo lekker is?

De veiligste optie is om hondenpindakaas bij de plaatselijke dierenwinkel of online te kopen. Hondenpindakaas bevat minder zout, toegevoegde suiker en additieven en zijn zeker vrij van xylitol. Pindakaaskoekjes zijn misschien lekker voor ons, maar niet altijd geschikt voor onze honden. In de winkel gekochte hondenpindakaas is altijd de beste optie maar ook hier: té veel, is nooit goed! Lees goed op het etiket van de pot hondenpindakaas hoeveel gram je jouw hond per dag mag geven.

Wat mag een hond wel en niet eten? Bekijk onze andere artikelen:

Meer weten? Bekijk ook onze andere artikelen:

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen