Aanbieding

Mag een hond pindakaas?

Hond likt pindakaas

Is pindakaas een hondvriendelijke tussendoortje?

© Dogboxstudio / Shutterstock

De meeste Nederlanders zijn gek op pindakaas en onze viervoeters ook. Maar is het ook veilig om dit lekkere broodbeleg met jouw hond te delen?

Door Nelleke Pieters

Bijgewerkt op

Iedereen heeft wel een pot in huis: pindakaas. Het populaire broodbeleg heeft voor- en nadelen. Het zit vol gezonde vetten, wat het aan de ene kant gezond maakt maar aan de andere kant ook zeer calorierijk. Daarnaast wordt aan de gemiddelde pot pindakaas veel meer toegevoegd dan alleen pinda’s. Zijn deze ingrediënten veilig voor honden en wat doet het met hun gezondheid

Mogen honden pindakaas?

Af en toe je hond een lik pindakaas geven kan geen kwaad. Als je je hond regelmatig stukken brood met pindakaas geeft of andere pindakaassnacks, zal de dierenarts minder blij zijn. Lees in alle gevallen altijd goed het etiket van de pot pindakaas!  Xylitol wordt steeds vaker gebruikt als suikervervanger in broodbeleg, en is giftig voor honden - zelfs in kleine hoeveelheden. Deze kunstmatige zoetstof is veilig voor mensen, maar veroorzaakt bij honden snel leverbeschadiging en hypoglykemie. Als dit niet behandeld wordt, kan het fataal zijn.

Hoeveel pindakaas mag een hond?

Zoals bij elk tussendoortje, moet je voorzichtig zijn met de hoeveelheid die je jouw hond geeft. Pindakaas mag geen vast onderdeel uitmaken van het dieet van een hond, en is eigenlijk alleen aan te raden om te gebruiken als traktatie tijdens het trainen of in uitzonderlijke gevallen zoals wanneer je je hond medicatie moet geven en deze wilt verstoppen in wat lekkers. Geef in alle gevallen zo weinig mogelijk. Een theelepel is al veel voor zelfs een grote hond! Er zijn veel meer geschikte traktaties met minder calorieën voor jouw hond verkrijgbaar.

Hond eet pindakaas
Een theelepel pindakaas is al te veel voor een hond!
 ©Elizabeth Foley / Shutterstock

Welke honden mogen nooit pindakaas eten?

Pindakaas is niet voor alle honden geschikt. De volgende viervoeters mogen nooit pindakaas eten:

  • Honden met overgewicht. Pindakaas bevat veel vet en calorieën, en is niet geschikt voor honden die op dieet zijn. Magerdere alternatieven kunnen worden gebruikt als trainingssnoepjes.
  • Honden met nierproblemen. Pindakaas bevat vaak veel zout en veel eiwitten, wat reeds aanwezige nierproblemen kan verergeren.
  • Honden met een voorgeschiedenis of aanleg voor pancreatitis. Als je hond ooit pancreatitis heeft gehad, weet je hoe slecht ze eraan toe kunnen zijn. Bepaalde rassen lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van pancreatitis, dus vetrijke traktaties zoals pindakaas moeten bij deze dieren worden vermeden.
  • Honden met een speciaal dieet. Als jouw hond op een speciaal dieet is gezet of als jouw viervoeter gevoelig is voor bepaalde voedingsmiddelen, kun je je het beste aan dit dieet houden en geen extra voedingsmiddelen toevoegen.

Welke pindakaas is geschikt voor honden?

Voor honden die gezond zijn en een passend gewicht hebben, zijn op zich alle pindakaasmerken die geen xylitol bevatten geschikt als kleine traktatie. Let wel op: helaas bevatten veel van onze favoriete merken conserveringsmiddelen en extra suiker, wat zorgt voor ongezonde traktaties. Zoek naar pindakaas die weinig of geen toevoegingen bevat en controleer altijd het etiket voordat je iets aan jouw hond geeft.

De veiligste optie is om hondenpindakaas bij de plaatselijke dierenwinkel of online te kopen. Deze versies bevatten minder zout, suiker en additieven en zijn zeker vrij van xylitol. Pindakaaskoekjes en zelfgemaakte traktaties zijn misschien lekker voor ons, maar niet altijd geschikt voor onze honden. In de winkel gekochte traktaties zijn altijd de beste optie maar ook hier: té veel, is nooit goed! 

Wat mag een hond wel en niet eten? Bekijk onze andere artikelen:

Meer weten? Bekijk ook onze andere artikelen:

Laat een reactie achter
0 reacties
Verwijderen bevestigd

Weet je zeker dat je deze reactie wilt verwijderen?

Log in om een reactie te plaatsen