Aanbieding

Hond eet wortel

Mogen honden wortel eten? En is dat wel gezond? 

© kimberly petts / Shutterstock

Mag een hond wortel?

Door Sander Nelisse Redacteur

Bijgewerkt op

Elke hond geeft de voorkeur aan een bepaald soort voeding. Desalniettemin stellen honden het op prijs wanneer hun verzorgers voor afwisseling zorgen in de voedingsbak. Onder gezonde voeding vallen ook groenten en fruit. Daarom geven we je in dit artikel antwoord op de vraag of wortels slecht zijn voor honden

Mag een hond wortel?

Honden mogen wortel eten. Zoals verschillende groentes en een lekker stuk fruit voor ons mensen goed is geldt ditzelfde voor de hond. Alleen droog of nat voer is op de lange termijn prima voor de hond, maar een gezonde afwisseling vinden ze niet erg. Groenten herbergen vitale stoffen, enzymen en sporenelementen die je niet altijd terugvindt in puur hondenvoer. Wees echter voorzichtig, want honden verdragen niet alle groentes. Verzorgers weten vaak niet precies welke groente de hond wel of niet mag eten. Wortels zijn zijn dus niet schadelijk voor honden en vormen een goede aanvulling op hun dagelijkse dieet.

Zo lang ze het lekker vinden mogen honden elke dag wortels eten © MariaZubereva / Shutterstock

Is wortel slecht voor honden?

Wortels bevatten mineralen en zijn daarom een gezonde groente voor je viervoeter. Indien je ze wortels voert, doe dit dan altijd in combinatie met een bron van vet. Biologische producten verhogen de tolerantie van de hond. Dankzij bètacaroteen, een plantaardige stof, hebben wortels een positief effect op de ogen, huid en vacht. 

Mogen puppy's wortel eten?

Ook puppy's mogen wortels eten. Sterker nog, het is erg goed voor ze. Dit komt door de vele goede eigenschappen van wortel. Bij puppy's is het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld, waardoor ze vatbaar zijn voor bacteriën en parasieten. Wortels reguleren en hebben een antibacteriële werking. Daarom zijn wortels zeer geschikt als extraatje voor de pup. 

De voordelen van je hond wortel voeren

 • Wortels leveren belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines, carotenen en mineralen
 • Rauwe wortels verbeteren de gezondheid van tanden en tandvlees
 • Door het kauwen verminderen ze zowel angst als stress 
 • Vitamine A en bètacaroteen zorgen voor een beter zicht, gezondere huid en vacht. 
 • Wortels helpen drachtige teefjes om moedermelk te produceren. 
 • Wortels werken uitstekend tegen overgewicht. Ze nemen minder vet op en de wortels vullen nogal. 
 • Wortels hebben een helende werking op de maag en darmen. Wanneer ze bijvoorbeeld diarree hebben kun je ze wortels geven. Daarnaast hebben wortels een preventie werking op wormen.

Hoe voer ik het beste wortel aan mijn hond?

Wortels kunnen zowel rauw als gekookt gegeven worden. Beide hebben hun eigen voordelen voor de viervoeter. 

 • Mogen honden gekookte wortels eten? – Ja  dat mogen ze, ongeacht of het nu gepureerd of in kleine hapjes wordt geserveerd. De wortels zijn gekookt licht verteerbaar, maar bevatten wel minder voedingsstoffen. 
 • Mogen honden wortels en doperwten eten? – In principe kan het geen kwaad om je hond een paar gekookte erwten te geven. Echter bevatten erwten veel eiwitten waardoor je hond vrij snel een opgeblazen gevoel krijgt. Voer ze dus sporadisch erwten, of enkel wortels.
 • Mogen honden ongeschilde wortels eten? – Ja dat kan prima, zo lang de groente goed wordt gewassen en onbespoten is. Anders kun je ze beter schillen. 
 • Mogen honden verse wortels eten? – Ja, dit is eigenlijk het beste voor honden. Wanneer ze rauw en vers zijn dragen ze het meest bij aan de gezondheid van het gebit. Bovendien zitten ze boordevol voedingsstoffen. 
Je kunt wortel toevoegen aan de dagelijkse voeding van jouw hond ©Patryk Kosmider / Shutterstock

Als er één groente is die gezond is voor je hond dan is het wortel. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of je hond misschien te veel wortels eet. Integendeel, het is zelfs zinvol om wortels op te nemen in het dagelijkse dieet van de hond. Dat kun je op onderstaande manieren doen: 

 • Als je hond graag wortels eet kun je de beloningssnoepjes omruilen voor wortels.
 • Als tussendoortje zijn miniwortels een goede optie. Deze zijn wat kleiner en verkleinen de kans op verstikking tijdens het eten. Dit is vooral aan te raden wanneer je hond een gulzige eter is. 
 • Honden vinden geraspte wortelen ook erg lekker. Op deze manier kun je de wortels ook goed mengen met het dagelijkse voer. 
 • In combinatie met een bron van vetten of als wortelsoep zullen de wortels licht verteerbaar zijn. 

Meer informatie over wat honden wel en niet mogen eten:

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen