Aanbieding

Obstipatie bij honden

verstopte hond

© Kittibowornphatnon / Shutterstock

Obstipatie bij honden: alles over verstopping hond

Door Lianne van Loon

Online sinds

Een verstopte hond heeft moeite met de stoelgang. Hoe weet je of je hond verstopt is? Wat moet ik doen als dit probleem zich voordoet? Lees snel verder!

De oorzaken die verstopping bij honden kunnen veroorzaken zijn divers: overgewicht, onvoldoende lichaamsbeweging, onvoldoende hydratatie, enz. 

Wat zijn de symptomen van verstopping bij je hond?

Constipatie, ook wel obstipatie genoemd bij honden uit zich als je hond niet meer of slecht kan poepen. Wanneer uw hond gezond is, poept hij gemiddeld twee keer per dag. Een verstopt dier zal zonder resultaat proberen zijn ontlasting kwijt te raken, of zal kleine, harde ontlasting uitpoepen, soms vergezeld van bloed of slijm. Het kan ook zijn dat u merkt dat hij zich abnormaal inspant door een voorovergebogen houding aan te nemen, soms kreunend (een teken van pijn).
Tijdelijke constipatie duurt minder dan 24 tot 36 uur en vormt geen noodsituatie. Je dient echter een dierenarts te raadplegen zodra de volgende klinische symptomen optreden:

 • verandering van de algemene toestand (gebrek aan energie, depressie, enz.);
 • verlies van eetlust ;
 • uitdroging;
 • braken;
 • zwelling van de buik.

Obstipatie bij de hond door vreemd voorwerp

Er zijn verschillende oorzaken van obstipatie bij honden, maar de meest voorkomende oorzaak wat kan leiden tot verstopping is het eten van een vreemd voorwerp, vooral bij puppy's. Door goed op te letten waar een pup op kauwt kun je verstopping voorkomen. 

Wat veroorzaakt obstipatie/ verstopping bij honden?

Oudere honden hebben sneller last van verstopping omdat ze minder drinken, hierdoor wordt hun ontlasting harder.  Ook hebben oudere reuen nogal eens problemen met het produceren van de ontlasting. De oorzaak van de verstopping is een hernia perinealis (breuk naast de anus). Hierbij is er een verslapping van de bekkenbodemspieren waardoor de hond de ontlasting niet meer goed kwijt kan. De ontlasting gaat dan rond de anus in de endeldarm uitpuilen. 

Hier zijn nog enkele redenen die ervoor zorgen dat je hond verstopt raakt. 

 • dieet met weinig vezels of calcium;
 • uitdroging;
 • overmatige inname van gras of haar;
 • gebrek aan lichaamsbeweging;
 • overgewicht;
 • veroudering;
 • spijsvertering tumor;
 • bijwerking van de behandeling; 
 • neurologische of somatische aandoeningen.

⚠️Bij sommige honden kan onbehandelde chronische obstipatie leiden tot coprostasis (ophoping van ontlasting in de dikke darm). 

Welke behandeling als je hond last heeft van verstopping van de darm: raadpleeg de dierenarts

Als je merkt dat je hond pijn heeft en last heeft van verstopping, zal het nodig zijn om de oorzaak hiervan vast te stellen door je dierenarts te raadplegen. Deze zal beeldvormende onderzoeken, een rectaal onderzoek, buikonderzoek of zelfs een bloedonderzoek uitvoeren. Afhankelijk van de geïdentificeerde oorzaak kan een behandeling met medicijnen of een operatie worden voorgesteld.

Hoe kun je obstipatie bij honden verhelpen?

Om het risico op constipatie bij een gezonde hond (zonder bijbehorende aandoeningen) te beperken, moeten veranderingen in de levensstijl worden aangebracht. Hier zijn enkele tips die je thuis kunt implementeren waardoor je hond minder last heeft van dit probleem:

 • Geef genoeg water: jouw hond moet onbeperkt toegang hebben tot vers, schoon water. Overweeg ook voedingsmiddelen die rijk zijn aan water, zoals fruit en groenten (pitloze watermeloen, courgette, sperziebonen).
 • Breng hem in beweging: biedt je hond spelletjes en wandelingen aan.
 • Geef de juiste voeding: door je hond geschikt voer te geven, beperkt je het optreden van verstopping. Kies een dieet met veel vezels en verdeel de maaltijden van je viervoeter om zijn spijsvertering te vergemakkelijken. Je kunt bijvoorbeeld groenten aan de brokjes toevoegen om de vezel- en wateropname te verhogen.
 • Probeer de oplossingen van oma: sommige zijn effectief bij het verlichten van constipatie. Smeermiddelen, zoals vaseline of olijfolie, zorgen ervoor dat de ontlasting zacht blijft in de darm (een kleine hoeveelheid is voldoende, anders kan jouw hond later diarree krijgen). Tenslotte minimaliseer de toediening van geschikte probiotica darmstoornissen.

Artikel geschreven door Dierenarts Léandra Blanc voor Wamiz.com

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen