Aanbieding

Hond tussen fruit

Er zijn veel soorten fruit, terwijl de ene gezond is kan de andere juist gevaarlijk zijn voor de hond

© Sergey Med / Shutterstock

Welk fruit mag een hond? En wel fruit vooral niet?

Door Maya van Tol Redacteur

Bijgewerkt op

Een lekker stukje appel of een aardbei, mag een hond dit fruit? Hier lees je precies welk fruit honden mogen eten, en welke absoluut niet. 

Fruit is een belangrijk onderdeel van de voeding van iedereen die om zijn of haar gezondheid geeft. Voor mensen is fruit een bron van waardevolle vitamines, vezels, antioxidanten, evenals micro- en macro-elementen.

Om die reden wordt het in Nederland ook aangeraden om per dag twee porties fruit te eten. Maar is dat voor honden ook aan te raden? 

Mag een hond fruit eten?

Honden zijn alleseters. De basis van het dieet van een hond bestaat voornamelijk uit vlees. Vlees bevat de juiste hoeveelheid eiwitten en vetten, die de bron zijn van hun benodigde aminozuren en vetzuren.

Het voer van je hond moet ook een kleine dosis vezels bevatten - die reguleren het spijsverteringskanaal en maken een gezonde darmmicroflora mogelijk. Groente en fruit zijn een goede bron van vezels voor je hond. Daarnaast bevat het ook essentiële mineralen, vitamines en waardevolle antioxidanten.

Door honden bekend te maken met ander voedsel, verklein je hun kans op overgewicht
©Yekatseryna Netuk / Shutterstock

Als jouw viervoeter volledig gevoed wordt met nat- of droogvoer, krijgen ze alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen - inclusief plantaardige vezels, vitamines en micro- en macro-elementen. In dit geval is het daarom niet nodig om ze iets extra's te geven. 

Wat wel een reden kan zijn om je hond fruit en groentes te geven, is het diversificeren van hun dieet. Door ze bekend te maken met ander voedsel, verklein je hun kans op overgewicht en obesitas. Op die manier komen groenten en fruit alsnog ten goede van de gezondheid van jouw harige vriend. 

Houd er wel rekening mee, dat je hond last kan krijgen van diarree en indigestie als ze te veel vezels binnen krijgen. Houd daarom altijd de reactie van het lichaam van de hond in de gaten als je zijn of haar dieet wilt uitbreiden met groente en/of fruit.

Als je de maaltijd(en) van je hond zelf samenstelt, moet deze worden aangevuld met fruit en groenten. Dit voorziet je hond niet alleen van voedingsvezels, maar ook van mineralen, vitamines en antioxidanten. Het fruitgehalte van het thuisdieet moet ongeveer 5% van de totale maaltijd bedragen.

Wanneer je zelf een dieet samensteld of twijfels hebt over het dieet van jouw hond, raadpleeg altijd jouw dierenarts!

Welk fruit mogen honden eten?

Er zijn verschillende soorten fruit die door honden gegeten kunnen worden. Appels en bananen worden ze het meest geserveerd. Deze bevatten geen stoffen die schadelijk zijn voor onze geliefde viervoeters, ze zijn ook gemakkelijk verkrijgbaar én gewoon erg lekker. Maar, er is meer fruit dat honden mogen eten!

De gezondste vruchten voor honden zijn bessen, zoals:

 • bosbessen
 • aardbeien
 • kruisbessen
 • frambozen
 • en blauwe bessen
Honden mogen blauwe bessen maar verwar ze niet met vlierbessen, deze zijn gevaarlijk voor de hond! 
©Ramblin Dawgs / Shutterstock 

Ze zijn een bron van waardevolle antioxidanten (waaronder carotenoïden, anthocyanen en polyfenolen) met ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen. Ze bevatten ook vitamine C-, K- en B-vitamines, mineralen (magnesium, calcium, kalium, koper, selenium) en voedingsvezels, die de spijsvertering reguleren.

Andere soorten fruit die je hond veilig kan eten zijn:

 • watermeloen
 • galia meloenen
 • pruimen
 • nectarines
 • abrikozen
 • peren
 • mango
 • perziken
 • ananas
 • en zoals eerder genoemd appels en bananen

Houd er echter rekening mee dat fruit veel suiker bevat - als ze te veel fruit eten, kan dit overgewicht veroorzaken. En te veel vezels, kan ervoor zorgen dat ze ernstige diaree krijgen. Als je je hond fruit wilt geven, ga je daarom na wat een gezonde hoeveelheid is en ben je alert op je reactie van zijn of haar lichaam. 

Fruit kan gevaarlijk zijn voor honden

Niet al het fruit is gezond voor voor een hond - sommige kunnen zelfs ernstige vergiftiging veroorzaken. Hieronder vind je een lijst met het verboden fruit voor honden. 

Druiven

De vruchten die buitengewoon gevaarlijk zijn voor de hond, zijn in de eerste plaats druiven (en dus ook krenten en rozijnen). Die bevatten ingrediënten die giftig zijn voor honden. Wees hier alert op! Want dit kan leiden tot nierfalen en het overlijden van je hond. 

De meest voorkomende symptomen van druivenvergiftiging zijn diarree, braken, apathie en gebrek aan eetlust. Als je dit opmerkt bij een hond die druiven of rozijnen heeft gegeten, breng hem of haar dan onmiddellijk naar de dierenarts.

Avocado's

Avocado's zijn ook geen geschikt hondenvoer. Deze vrucht is rijk aan veel waardevolle voedingsstoffen, maar het bevat ook een stofje genaamd persin. Dit is niet schadelijk voor mensen, maar is giftig voor sommige dieren (waaronder katten en honden) en kan hartproblemen veroorzaken.

Citrusvruchten zijn niet aan te raden voor honden, dit kan hun maag irriteren.
© ValentinaRupasova / Shutterstock

Citrusvruchten

Daarnaast worden citruscruchten - zoals citroenen en sinaasappels - voor honden niet aangeraden. Gelukkig houden veel honden niet van hun geur en zure smaak. De zuren in deze vruchten kunnen de maag van je trouwe viervoeter irriteren en braken, diarree en apathie veroorzaken. Te veel citrus eten kan de slijmvliezen van neus en ogen irriteren en tot leverfalen leiden. Mandarijnen kunnen honden wel eten, maar in kleine hoeveelheden.

Pruimen

Geef je hond liever geen pruimen, omdat dit veel gasvorming in de darmen veroorzaakt. Dit kan je hond enorm veel buikpijn geven. 

Vlierbessen

De vlierbes is zeer giftig voor honden, en als het rauw gegeten wordt, kan het zelfs dodelijk zijn.

Fruit voor honden - hoe maak je het klaar?

De zaden uit onder andere appels, peren, pruimen en abrikozen moeten altijd verwijderd worden voor je dit fruit aan een hond geeft. De zaden van deze vruchten bevatten ingrediënten die giftig zijn voor honden en het eten ervan in grotere hoeveelheden kan maagklachten en zelfs ernstige vergiftiging veroorzaken. Deeltjes van van grotere zaden kunnen ook de darmen ernstig irriteren of verwonden en zelfs tot obstructie leiden.

Het fruit moet rauw zijn en mag geen toevoegingen bevatten zoals suiker of room. Geef je hond daarom ook geen fruit uit blik - de siroop waarin het fruit is verzonken bevat enorm veel suiker en dat kan ernstige spijsverteringsstoornissen veroorzaken. Soms met overgewicht tot gevolg.

Als je je hond fruit wilt geven, kun je deze in plakjes of stukjes snijden als tussendoortje of beloning, bijvoorbeeld na een training. Fruit voor de hond kan ook worden geraspt of gemengd tot een gladde mousse en aan de voerbak van het huisdier worden toegevoegd.

Wat mag een hond wel en niet eten? Bekijk onze andere artikelen:

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen