Mastiff

Andere namen: Engelse Mastiff, Old English Mastiff

Mastiff
Volwassen Mastiff © Shutterstock

De Mastiff is de ideale metgezel voor liefhebbers van hele grote honden. Met een gewicht van ongeveer 100 kilo heeft deze hond een indrukwekkende, buitengewone bouw. De hond is evenwichtig en zachtaardig, met een hart dat misschien wel even groot is als de bouw van de hond! Soms lijkt de Engelse dog wat afstandelijk, maar in werkelijkheid is de Mastiff een sentimentalist die eigenlijk niet zonder de aanwezigheid van mensen kan.

Algemene informatie Mastiff

Hoe oud wordt een Mastiff? :

5

16

10

11

Karakter :

Rustig

Grootte Mastiff :

Herkomst en geschiedenis

In 55 voor Christus, toen de legioenen van Caesar de Britse eilanden binnenvielen, moesten ze het opnemen tegen twee hondenrassen. De eerste was gedrongen, met een enorm hoofd en korte, krachtige kaken. Deze hond was waarschijnlijk de voorouder van de Bulldog en daarmee ook de gedeeltelijke voorouder van de huidige Bullmastiff. De tweede hond had een uitzonderlijke grootte en leek meer op een leeuw dan op een hond! Deze hond was de directe afstammeling van de Assyro-Babylonische Mastiffs, die waarschijnlijk 500 jaar eerder naar Engeland kwamen. Voor deze grote 'leeuwenhond' leken de Molossers van Epirus, door de Romeinen beschouwd als goede oorlogshonden, op kleine gezelschapshonden. Dus brachten de Romeinen deze Engelse honden mee terug, om ze vervolgens 'Strijdlustige Britten' te noemen. Het Britse hondenras werd gebruikt in arena's, waar de hond vocht tegen woeste beesten. De huidige Mastiff is een directe afstammeling van deze 'Strijdlustige Britten'. 

Uiterlijke kenmerken Mastiff

  Grootte Mastiff

  Teef : 66 tot 75 cm

  Reu : 76 tot 85 cm

  Gewicht Mastiff

  Teef : 65 tot 80 kg

  Reu : 85 tot 100 kg

  Vachtkleur Mastiff

  Vachttype

  Oogkleur Mastiff

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Mastiff

  De Engelse Mastiff is een enorm grote hond met een karakteristiek bouw. Van welke kant je ook kijkt, het hoofd blijft er vierkant uitzien. De schedel is breed tussen de oren en vrij plat, maar vol rimpels wanneer de hond wakker is. De snuit is kort en breed onder de ogen : hij moet duidelijk afgeknot lijken. Ook moet er een grote diepte zijn tussen de punt van de neus en de lijn van de onderkaak. De oren zijn, net als de ogen, klein. Ook zijn ze hoog aangezet en strak tegen de wangen. Het enorme lichaam van de hond is krachtig en symmetrisch. Wanneer de hond rustig is, hangt de staart naar beneden. Zodra de hond opgewonden is, wordt de staart licht gebogen gedragen.

  Goed om te weten

  Dit ras is meerdere keren bijna uitgestorven vanwege afwijkingen in bepaalde fokkerijen, met name wat betreft inteelt. Helaas resulteerde dit in een genetische zwakte die nog steeds niet helemaal verdwenen is. 

  In tegendeel tot wat de meeste mensen denken, heeft de Mastiff niets te maken met de Wet inzake gevaarlijke honden, januari 1999. 

  Karakter Mastiff

  • 66%

   Aanhankelijk

   Deze imposante hond houdt ervan om erg dicht bij de verzorgers te zijn, zonder deze tot last te zijn. Achter de ietwat flegmatische houding, die voor sommigen als eng wordt gezien, schuilt een erg aardige hond. Deze hond heeft echt een groot hart en waardeert alle aandacht.

  • 66%

   Speels

   Ondanks de grootte is deze Engelse hond dol op spelen met kinderen. Het belangrijkste doel blijft voor deze hond het beschermen van de kinderen.

   Ook spelen met soortgenoten bevalt de Mastiff erg goed. Wel is het belangrijk dat de hond al op jonge leeftijd de kans krijgt om andere honden te ontmoeten.

   Verwacht niet urenlang met de hond te kunnen spelen, want de Mastiff zal snel moe worden.  

  • 100%

   Rustig

   Deze hond is kalm en vredig van aard.

  • 66%

   Intelligent

   Misschien is deze Duitse Dog nog wel grappiger dan slim. Dit komt doordat de hond soms totaal niet reageert op bepaalde gebeurtenissen of commando’s.

   De hond leert snel, maar reageert traag. Een voorbeeld : wanneer de Mastiff slaapt en een geluid hoort, duurt het even voordat de hond reageert.

  • 33%

   Jager

   De Mastiff heeft bijna geen behoefte aan jagen. Het roofzuchtige instinct is vrijwel niet aanwezig. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze grote hond is ietwat onverschillig tegenover vreemden. Een verlegen Mastiff wordt gezien als defect, hierbij zou het karakter niet voldoen aan de standaard van het ras.

   Als de Mastiff zich bedreigt voelt, zal de hond er alles aan doen om het gezin te beschermen. Alleen de aanwezigheid van deze grote hond werkt als afschrikmiddel. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Deze hond staat dichtbij de sociale groep, maar zal nooit één verzorger meer aanbidden dan anderen. Daarnaast weet de Mastiff genoeg afstand te houden wanneer dit nodig is. Het is belangrijk om deze dog niet uit te sluiten van de familie, hier kan dit ras slecht tegen. 

   Gedrag Mastiff

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Ondanks de imposante grootte is de Mastiff erg gevoelig en heeft de hond menselijk contact nodig om zich goed te voelen. Zelfs als de hond buiten kan blijven, zal de Mastiff ervoor kiezen om dicht bij de sociale groep te blijven. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De Mastiff is niet de meest volgzame hond, maar zal graag willen leren als de trainingen consistent zijn en op een positieve manier worden gegeven. Deze hond kan niet goed tegen wreedheid en zal dan ook veel meer geneigd zijn om mee te werken wanneer goed gedrag wordt beloond.

    Dit ras is zich niet altijd bewust van de enorme kracht waarmee de hond de verzorger kan meetrekken. Daarom is het belangrijk om het lopen aan de lijn goed te trainen.

    Vanwege de grootte wordt de hulp van een professionele hondentrainer bij alle gevallen aangeraden.

     

   • 33%

    Blaft graag

    Door de grootte kan deze rustige hond makkelijk indringers wegjagen. Mede hierdoor zal de Mastiff niet snel blaffen.

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Het redelijk ontwikkelde waakinstinct zorgt voor een bijzonder huiselijke hond. Op avontuur gaan is niet aantrekkelijk als dit inhoudt dat de Mastiff de sociale groep moet achterlaten.

   • 66%