Mastiff

Andere namen: Engelse Mastiff, Old English Mastiff

Mastiff
Volwassen Mastiff © Shutterstock

De Mastiff is de ideale metgezel voor liefhebbers van hele grote honden. Met een gewicht van ongeveer 100 kilo heeft deze hond een indrukwekkende, buitengewone bouw. De hond is evenwichtig en zachtaardig, met een hart dat misschien wel even groot is als de bouw van de hond! Soms lijkt de Engelse dog wat afstandelijk, maar in werkelijkheid is de Mastiff een sentimentalist die eigenlijk niet zonder de aanwezigheid van mensen kan.

Algemene informatie Mastiff

Hoe oud wordt een Mastiff? :

5

16

10

11

Karakter :

Rustig

Grootte Mastiff :

Herkomst en geschiedenis

In 55 voor Christus, toen de legioenen van Caesar de Britse eilanden binnenvielen, moesten ze het opnemen tegen twee hondenrassen. De eerste was gedrongen, met een enorm hoofd en korte, krachtige kaken. Deze hond was waarschijnlijk de voorouder van de Bulldog en daarmee ook de gedeeltelijke voorouder van de huidige Bullmastiff. De tweede hond had een uitzonderlijke grootte en leek meer op een leeuw dan op een hond! Deze hond was de directe afstammeling van de Assyro-Babylonische Mastiffs, die waarschijnlijk 500 jaar eerder naar Engeland kwamen. Voor deze grote 'leeuwenhond' leken de Molossers van Epirus, door de Romeinen beschouwd als goede oorlogshonden, op kleine gezelschapshonden. Dus brachten de Romeinen deze Engelse honden mee terug, om ze vervolgens 'Strijdlustige Britten' te noemen. Het Britse hondenras werd gebruikt in arena's, waar de hond vocht tegen woeste beesten. De huidige Mastiff is een directe afstammeling van deze 'Strijdlustige Britten'. 

Uiterlijke kenmerken Mastiff

 • Mastiff
  Mastiff

  Grootte Mastiff

  Teef : 66 tot 75 cm

  Reu : 76 tot 85 cm

  Gewicht Mastiff

  Teef : 65 tot 80 kg

  Reu : 85 tot 100 kg

  Vachtkleur Mastiff

  Vachttype

  Oogkleur Mastiff

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Mastiff

  De Engelse Mastiff is een enorm grote hond met een karakteristiek bouw. Van welke kant je ook kijkt, het hoofd blijft er vierkant uitzien. De schedel is breed tussen de oren en vrij plat, maar vol rimpels wanneer de hond wakker is. De snuit is kort en breed onder de ogen : hij moet duidelijk afgeknot lijken. Ook moet er een grote diepte zijn tussen de punt van de neus en de lijn van de onderkaak. De oren zijn, net als de ogen, klein. Ook zijn ze hoog aangezet en strak tegen de wangen. Het enorme lichaam van de hond is krachtig en symmetrisch. Wanneer de hond rustig is, hangt de staart naar beneden. Zodra de hond opgewonden is, wordt de staart licht gebogen gedragen.

  Goed om te weten

  Dit ras is meerdere keren bijna uitgestorven vanwege afwijkingen in bepaalde fokkerijen, met name wat betreft inteelt. Helaas resulteerde dit in een genetische zwakte die nog steeds niet helemaal verdwenen is. 

  In tegendeel tot wat de meeste mensen denken, heeft de Mastiff niets te maken met de Wet inzake gevaarlijke honden, januari 1999. 

  Karakter Mastiff

  • 66%

   Aanhankelijk

   Deze imposante hond houdt ervan om erg dicht bij de verzorgers te zijn, zonder deze tot last te zijn. Achter de ietwat flegmatische houding, die voor sommigen als eng wordt gezien, schuilt een erg aardige hond. Deze hond heeft echt een groot hart en waardeert alle aandacht.

  • 66%

   Speels

   Ondanks de grootte is deze Engelse hond dol op spelen met kinderen. Het belangrijkste doel blijft voor deze hond het beschermen van de kinderen.

   Ook spelen met soortgenoten bevalt de Mastiff erg goed. Wel is het belangrijk dat de hond al op jonge leeftijd de kans krijgt om andere honden te ontmoeten.

   Verwacht niet urenlang met de hond te kunnen spelen, want de Mastiff zal snel moe worden.  

  • 100%

   Rustig

   Deze hond is kalm en vredig van aard.

  • 66%

   Intelligent

   Misschien is deze Duitse Dog nog wel grappiger dan slim. Dit komt doordat de hond soms totaal niet reageert op bepaalde gebeurtenissen of commando’s.

   De hond leert snel, maar reageert traag. Een voorbeeld : wanneer de Mastiff slaapt en een geluid hoort, duurt het even voordat de hond reageert.

  • 33%

   Jager

   De Mastiff heeft bijna geen behoefte aan jagen. Het roofzuchtige instinct is vrijwel niet aanwezig. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze grote hond is ietwat onverschillig tegenover vreemden. Een verlegen Mastiff wordt gezien als defect, hierbij zou het karakter niet voldoen aan de standaard van het ras.

   Als de Mastiff zich bedreigt voelt, zal de hond er alles aan doen om het gezin te beschermen. Alleen de aanwezigheid van deze grote hond werkt als afschrikmiddel. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Deze hond staat dichtbij de sociale groep, maar zal nooit één verzorger meer aanbidden dan anderen. Daarnaast weet de Mastiff genoeg afstand te houden wanneer dit nodig is. Het is belangrijk om deze dog niet uit te sluiten van de familie, hier kan dit ras slecht tegen. 

   Gedrag Mastiff

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Ondanks de imposante grootte is de Mastiff erg gevoelig en heeft de hond menselijk contact nodig om zich goed te voelen. Zelfs als de hond buiten kan blijven, zal de Mastiff ervoor kiezen om dicht bij de sociale groep te blijven. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De Mastiff is niet de meest volgzame hond, maar zal graag willen leren als de trainingen consistent zijn en op een positieve manier worden gegeven. Deze hond kan niet goed tegen wreedheid en zal dan ook veel meer geneigd zijn om mee te werken wanneer goed gedrag wordt beloond.

    Dit ras is zich niet altijd bewust van de enorme kracht waarmee de hond de verzorger kan meetrekken. Daarom is het belangrijk om het lopen aan de lijn goed te trainen.

    Vanwege de grootte wordt de hulp van een professionele hondentrainer bij alle gevallen aangeraden.

     

   • 33%

    Blaft graag

    Door de grootte kan deze rustige hond makkelijk indringers wegjagen. Mede hierdoor zal de Mastiff niet snel blaffen.

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Het redelijk ontwikkelde waakinstinct zorgt voor een bijzonder huiselijke hond. Op avontuur gaan is niet aantrekkelijk als dit inhoudt dat de Mastiff de sociale groep moet achterlaten.

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Als puppy kan de Mastiff wat destructief gedrag vertonen. Dit gebeurt vooral wanneer er niet aan de behoeften van de hond wordt voldaan of de hond te lang alleen is. 

   • 100%

    Eetlust

    Deze hond is een grote eter, maar mag tussen de maaltijden door niet te veel verwend worden. Te veel snoepjes kunnen leiden tot overgewicht. 

   • 100%

    Geschikt als waakhond

    De Mastiff is een uitstekende waakhond, alleen al door de grootte van de hond. Vaste gasten zullen zich echter geen zorgen hoeven maken: de hond zal enthousiast en beleefd zijn. 

   • 33%

    Geschikt als eerste hond

    Het lijkt een groot risico om deze hond te adopteren wanneer je nog geen eerdere ervaring met honden hebt opgedaan. De Mastiff wordt dan ook niet aanbevolen als eerste hond. 

    Hoewel deze dog over het algemeen een goed karakter heeft, blijft de Mastiff bij vlagen eigenwijs en erg krachtig. Een slechte opvoeding kan dan ook rampzalige gevolgen hebben. 

    Ervaren, niet-tolerante eigenaren zijn dan perfect voor dit hondenras. Met een zachte maar strenge opvoeding haal je het optimale uit deze mooie, bijzondere hond. 

    Mastiff adopteren

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 33%

     Kan de Mastiff in een appartement leven?

     Deze hond kan tot wel 100 kilo wegen en heeft, ondanks het vredige, relatief rustige karakter, toch ruimte nodig. Hierdoor is het niet gemakkelijk om met een Mastiff in een appartement te wonen.

     Hoewel de hond prima in de tuin kan wonen, is het belangrijk dat de Mastiff onderdeel van de groep blijft. Om zich optimaal te voelen, zoekt dit hondenras een warm plekje in de buurt van de verzorgers. 

     De tuin mag geen vervanging zijn voor dagelijkse wandelingen. Meerdere keren per dag wandelen is goed voor de fysieke en mentale gezondheid van de hond. 

    • 33%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Het grote formaat en de snelle groei maken de Mastiff geen erg sportieve hond. Juist door de groei is het bealngrijk om de hond niet intensief te laten sporten voordat de Engelse dog helemaal volgroeid is. Wel is het belangrijk dat de hond iedere dag wordt uitgelaten. 

    • 33%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Door de grootte is de Mastiff niet de gemakkelijkste reisgenoot. In ieder geval zal deze hond wel goed opvallen. 

     Gezelschap

     • 66%

      Kan een Mastiff samen met katten?

      De Mastiff kan goed overweg met andere leden uit de sociale groep: zowel mensen als andere honden en katten. De vriendschap tussen de Mastiff en andere dieren wordt versterkt wanneer de dieren samen opgroeien. 

     • 66%

      Kan een Mastiff samen met honden?

      Hoewel dit hondenras het vaak goed kan vinden met andere honden, kan de grootte van dit ras andere hondenverzorgers afschrikken. Wanneer de hond goed is opgevoed en regelmatig met soortgenoten omgaat, is er geen reden voor het ontstaan van sociaal ongewenst gedrag. 

     • 100%

      Is de Mastiff een kindvriendelijke hond?

      De Mastiff is een erg geduldige hond en kan daardoor erg goed met kinderen omgaan. Wel is het belangrijk dat de kinderen niet de grenzen van de hond opzoeken. Het opstellen van regels is belangrijk om het samenleven met de hond zo aangenaam mogelijk te maken. 

     • 33%

      Is een Mastiff geschikt voor ouderen?

      Hoewel het misschien lijkt alsof de Mastiff geschikt is voor een voornamelijk zittend leven, is dit absoluut niet het geval. Deze hond is niet erg gelukkig wanneer de Mastiff leeft met ouderen die niet iedere dag kunnen wandelen. 

      %}

      Wat kost een Mastiff?

      De prijs voor een Engelse Mastiff hangt af van verschillende factoren. Gemiddeld kost een Mastiff met een stamboom €1500.

      Voor een hond van dit formaat moet je rekening houden met een budget van meer dan €130 per maand voor voeding, verzorging en verzekering. 

      Verzorging

      Gelukkig is het verzorgen van deze enorme hond een stuk makkelijker dan het lijkt. Borstellen hoeft maar eens per week te gebeuren, iets wat de Mastiff helemaal niet erg vindt. Wel is het belangrijk om regelmatig de ogen en oren te controleren en reinigen. Dit kan met een fysiologische serum of gespecialiseerde producten gedaan worden. Wattenstaafjes kunnen beter vermeden worden, maar een steriel kompres kan wel. 

      Ook moeten de nagels minstens één keer per maand geknipt worden. 

      Haaruitval

      Haaruitval is matig, maar de Mastiff is wel twee keer per jaar in de rui. Tijdens deze periode is het belangrijk om de hond dagelijks te borstelen. 

      Voeding Mastiff

      Het dieet van de Engelse dog moet worden aangepast aan de bouw, leeftijd en fysieke conditie van de hond. 

      Net als bij andere grote hodnenrassen is het belangrijk dat de Mastiff voor en na elke maaltijd een poosje rustig blifjt. Dit voorkomt maagklachten.

      Industrieel eten zoals brokjes zijn een uitkomst, maar het favoriete eten van deze fijnproever blijft zelfgemaakt, vers eten. Gezien de grootte van de hond kan het eten het best verdeeld worden over twee maaltijden: een klein ontbijt en een wat zwaarder diner. 

      Zeker in de kwetsbare groeiperiode is het belangrijk om de hond regelmatig te laten nakijken bij een dierenarts. Deze arts kan ook het meest geschikte menu voor jouw hond aanraden. Ten slotte is het belangrijk om verhoogde etensbakken te kopen. Zo hoeft de Mastiff niet te veel te bukken. 

      Gezondheid Mastiff

      Hoe oud wordt een Mastiff?

      Gemiddeld wordt een Mastiff elf jaar oud. 

      Sterk/ bestendig

      Deze grote hond is zeer robuust, maar kan met name vanwege het formaat wat last krijgen van gezondheidsproblemen. 

      Kan goed tegen warmte

      Bij warm weer is het belangrijk om de hond genoeg vers water en een fijne plek in de schaduw te geven. 

      Kan goed tegen kou

      Hoewel de Mastiff een vrij dikke vacht heeft, gedijt de hond niet bij extreme kou. In de winter slaapt dit ras liever niet buiten. 

      Neiging om snel aan te komen

      Een geschikt dieet en dagelijkse wandelingen houden dit grote hondenras op een gezond gewicht. 

      Veelvoorkomende ziektes

      • Orthopedische ziekten vanwege de snelle groei
      • Heup- en elleboogdysplasie
      • Kruisbandruptuur
      • Maag ditalatie-torsiesyndroom
      • Botkanker
      • Canine multifocale retinopathie (oogziekte)
      • Nierfunctiestoornis
      • Cardiomyopathie
      • Entropion
      • Hyperthyreoïde
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen