Aanbieding

Twee boomer hondjes, kleine kruisingen

Voordeel van een Boomer hond: kleinere kans op gezondheids- en gedragsproblemen!

© UlrikaArt | Shutterstock

De Boomer: een mix van kleine hondenrassen

Door Marieke ten Donkelaar Redacteur

Online sinds

Wat is een Boomer hond? Is het een puur hondenras of niet? Hoe zijn deze hondjes ontstaan? Zijn ze gezond? Deze vragen en meer, behandelen we vandaag!

Een Boomer is een kruising tussen twee of meerdere kleine hondenrassen, ook wel een “bastaard” hond. In Nederland is de mix tussen een Shih-tzu en een Maltezer de meest bekende. Zeg je “ik heb een Boomer”, dan is dit de combinatie waar het meest vanuit wordt gegaan. Maar is dat terecht?

Niet echt! Shih-tzu mix Maltezer is inderdaad een veel voorkomende mengeling. Maar er zijn tegenwoordig toch echt veel meer kleine gemengde hondenrassen die Boomer genoemd worden.

Hoe ziet een Boomer hond eruit?

De Boomer hond is iedere keer een grote verrassing. Je kunt natuurlijk kijken naar de vader en moeder van de pup, maar pas als de pup ouder is, dan zie je van wie de viervoeter de uiterlijke kenmerken heeft gekregen. Heb je bijvoorbeeld een Lhasa Apso mix Bichon Frise, dan is het de vraag van wie je pup de vacht heeft gekregen. Is het een langharige met een lichte slag of heeft je pup echte poedel krullen?

Boomer hond

De Boomer hond is iedere keer een grote verrassing.
©UlrikaArt | Shutterstock

Ook de kleur kan veranderen terwijl je hondje groeit. Wit geboren betekent niet per definitie dat deze wit zal blijven. Een “hypoallergene” vacht is pas duidelijk bij mixjes als het hondje al groter is. Als pup kan daar geen 100% garantie op worden gegeven.

De verschillende soorten Boomers

Een Boomer hond zal ontstaan door het mixen van kleine over het algemeen langharige hondenrassen. De afmeting is afhankelijk van de vader en moeder van de pups. Gemiddeld genomen wordt een Boomer tussen de 25 en 35 cm groot. We hebben een paar gemengde hondjes voor je uitgezocht.

Shih-tzu x Lhasa Apsos

De Boomer hond Shih-tzu mix Lhasa Apso wil niets liever dan bij de verzorger in de buurt zijn. Gezellig samen op de bank en knuffelen, deze aanhankelijkheid kan er ook voor zorgen dat je hond verlatingsangst ontwikkeld. Zeker als deze viervoeter niet leert om ook wel eens alleen te zijn. Daarnaast hebben deze hondjes last van jaloezie, dit komt door de sterke hechting aan de verzorger. Socialisatie is bij deze Boomer zeer belangrijk.

Boomer: Shih-tzu x Lhasa Apsos

Boomer: kruising Shih-tzu x Lhasa Apsos
©Dee Dalasio | Shutterstock
De koppigheid in deze mix maakt dat je geduld moet hebben tijdens de trainingen.

Maltezer x Bichon Frisé

De Maltezer mix Bichon Frisé is een Boomer hond die er vaak ijsbeer wit uitziet, deze heeft een mooie slag of een echte Bishon krul. De karaktereigenschappen die over het algemeen naar boven komen zijn aanhankelijk, levendig en speels. De vrolijkheid en het extraverte karakter van de Bichon Frise komt goed in balans door het rustige en vredige karakter van de Maltezer. Al moet erbij gezegd worden, dat deze karaktereigenschappen niet gegarandeerd aanwezig zijn. Jouw Maltezer mix Bishon Frise kan toevallig net even wat drukker zijn dan een andere van deze gemengde honden.

Boomer Maltezer x Bichon Frisé

Witte Boomer: Maltezer x Bichon Frisé
©alyonyska | Shutterstock

Shih-Tzu x Maltezer

De Shih-tzu mix Maltezer is een perfect hondje voor mensen die een kleine, vriendelijke en redelijk makkelijk te trainen viervoeter wensen. Deze Boomer hond houdt van zo’n beetje iedereen die langskomt. Het enige wat de hondjes willen is je behagen, dit maakt het trainen dan ook redelijk makkelijk. De vacht is makkelijk te verzorgen, als je er maar voor zorgt dat je hond regelmatig een knipbeurt krijgt. Hele jonge kinderen zijn niet ideaal, maar dat is vooral om te voorkomen dat het kleine beestje niet gewond raakt als deze te hard wordt aangepakt door de kinderen. Wel zal het met een liefdevol en zachtaardig karakter een geweldig huisdier voor je zijn.

Boomer Shih-Tzu x Maltezer

Boomer: Shih-Tzu x Maltezer
©Tim Belyk | Shutterstock

Cavalier King Charles Spaniel x Bichon Frisé

Dit schoothondje van gemiddelde afmeting houdt ervan om met je in de stad te lopen, maar geniet er ook van om lekker op de bank te knuffelen. Als deze viervoeter bij de verzorger is, dan is het makkelijk in de omgang. Als er een onbekende wordt gezien kan deze Boomer hond zichzelf behoorlijk laten horen, maar in de basis is het geen blafferige hond. Pas als je het hondje leert kennen kom je erachter welke karakter eigenschappen hebben “gewonnen”. Cavalier King Charles Spaniel mix Bichon Frisé (Cavachon) is gevoelig voor een aantal aandoeningen. Atopische Dermatitis, staar, Patella Luxatie, hartruis, Mitral Valv Diseas en de ziekte van Cushing zijn mogelijke gezondheidsproblemen waar deze Boomer lasts van kan ondervinden.

Cavalier King Charles Spaniel x Bichon Frisé

Boomer: Cavalier King Charles Spaniel x Bichon Frisé
©JStaley401 | Shutterstock

Meer gemengde hondenrassen

Deze kleine gemengde hondenrassen kunnen we een Boomer hond noemen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Veel hondjes worden ook wel designerhondjes genoemd. Dit omdat deze puur en alleen voor het uiterlijk zijn gefokt. Een aantal voorbeelden hebben we hier op een rijtje gezet.

Als je deze combinaties opzoekt op het internet, dan zie je de meest unieke en prachtigste hondjes voorbij komen!

Karakter boomer hond

Kies je ervoor om een Boomer hond te adopteren uit het asiel of te kopen als pup, dan heb je een hoop uitzoekwerk te doen. Omdat het gaat om een kruising, is het moeilijker om in te schatten wat voor soort hond je in huis haalt. Met een gemengde hond is het toch een beetje een gok. Het enige waar je vanuit kunt gaan is de informatie de je kunt achterhalen van de ouders. Welke karaktereigenschappen heeft de hond meegekregen en welke gezondheidsrisico’s loopt deze misschien?

De uiterlijke kenmerken daar zal je hetzelfde mee hebben. Als je een bepaald soort hond zoekt, dan is dat lastig te vinden. Met een gemengd hondje is het altijd de vraag wat voor soort viervoeter je in huis haalt.

De voordelen van een Boomer

Bij het kiezen van een puppy van een puur hondenras kun je eigenlijk van tevoren al zien hoe je hond eruit zal zien als deze volwassen is. Heb je een gemengde hond, dan kan het uiterlijk je nog compleet verrassen. Je weet van tevoren niet hoe je pup eruit zal zien als deze volwassen is. Er zijn veel rashonden, maar doordat er ook nog eens een heleboel gemengde honden zijn is de keuze oneindig. Bijna iedere hond is wel al gecombineerd met een andere.

Boomer hond

Helaas is voor veel fokkers alleen het uiterlijk van de hond erg belangrijk.
©Mary Swift | Shutterstock

Zeker als het gaat om gezondheidsvoordelen, dan kan een gemengde hond een pluspunt zijn. Door op de juiste manier en met alle benodigde voorkennis te fokken, kun je bepaalde erfelijke ziektes uitsluiten van de mix. Helaas is voor veel fokkers alleen het uiterlijk van de hond, met daarbij de financiële opbrengsten, een reden om pure rassen te mengen.

Boomer hond kopen

Je kan er niet meer omheen, de Boomer hond pups vliegen je nog net niet om de oren. Zoveel soorten zijn er te koop via diverse kanalen op het internet. Weet je eigenlijk wel wat je koopt op het internet? Hoe kom je erachter dat de puppy gezond is en gezonde ouders heeft? Wil ik mijn nieuwste huisdier wel op die manier kopen?

Uiteraard het kan goed gaan, maar dat is ook wel afhankelijk hoe je er zelf instaat. Informeer jezelf goed.

Koop je Boomer pup alsjeblieft niet bij een broodfokker!

De mooiste en schattigste pups van de Boomer hond worden aangeboden op het internet. Controleer altijd bij wie je een puppy koopt. Overtuig jezelf door feiten te verzamelen waarmee je zeker weet dat je een puppy koopt die nog bij de moeder zit. En dat de puppy gezonde ouders heeft zonder gezondheids- en gedragsproblemen. Je kunt altijd vragen om een gezondheidsverklaring van de ouders. Als deze niet wordt gegeven, dan kun je er eigenlijk wel van uitgaan dat er iets niet in de haak is.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen