Cavalier King Charles Spaniël

Andere namen: Cavalier King Charles, Cav, Cavalier, Cavie

#46

Wamiz's top rassen

Cavalier King Charles Spaniël
Volwassen Cavalier King Charles-spaniël © Shutterstock

De speelse, zachte en altijd vriendelijke Cavalier King Charles-spaniël zijn levendige en vrolijk honden, altijd op zoek naar een bal of ander speeltje om te spelen met de verzorgers en ze gelukkig te maken. Het zijn uitstekende gezelschapshonden voor jong en oud, altijd in een goed humeur, welwillend en absoluut een ​​prettige metgezel.

Algemene informatie Cavalier King Charles Spaniël

Hoe oud wordt een Cavalier King Charles Spaniël? :

5

19

10

14

Karakter :

Aanhankelijk Rustig Intelligent

Grootte Cavalier King Charles Spaniël :

Herkomst en geschiedenis

De Cavalier King Charles-spaniël is een variant met een lange neus van de King Charles-spaniël, die nog een zeer korte neus had doordat rassen als de Pekinees en de Mopshond werden gekruist. Gelukkig neemt deze trend nu af vanwege de daarmee gepaard gaande gezondheids- en ademhalingsproblemen. Ze danken hun naam aan de Engelse koning Karel II, die volgens zijn critici liever met zijn honden speelde dan voor staatszaken te zorgen, en aan de troepen van koning Karel I. De eerste rasstandaard voor dit hondenras werd vastgesteld in 1928. Het werd pas in 1945 erkend door de Kennel Club. De FCI heeft de Cavalier King Charles sinds 1955 erkend als een Engels hondenras.

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Cavalier King Charles Spaniël

 • Cavalier King Charles Spaniël
  Cavalier King Charles Spaniël
 • Cavalier King Charles Spaniël
  Cavalier King Charles Spaniël
 • Cavalier King Charles Spaniël
  Cavalier King Charles Spaniël
 • Cavalier King Charles Spaniël
  Cavalier King Charles Spaniël
 • Cavalier King Charles Spaniël
  Cavalier King Charles Spaniël

  Grootte Cavalier King Charles-spaniël

  Teef : 25 tot 34 cm

  Reu : 25 tot 34 cm

  Gewicht Cavalier King Charles-spaniël

  Teef : 5 tot 8 kg

  Reu : 5 tot 8 kg

  Vachtkleur Cavalier King Charles Spaniël

  Vachttype

  Oogkleur Cavalier King Charles Spaniël

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Cavalier King Charles Spaniël

  De Cavalier King Charles-spaniël is een vriendelijke, energieke, ondernemende en sportieve kleine hond. Ze zijn goed gevormd met een sierlijk uiterlijk, een schedel die bijna plat is tussen de oren en een platte stop, een goed taps toelopende, niet te lange snuit, grote, donkere, niet uitpuilende ogen en lange, hoge oren met weelderige bevedering. Hun lichaam is kort en goed geproportioneerd, de staart lang en rijk bevederd, en hun poten zijn recht en parallel.

  Goed om te weten

  De altijd vriendelijke Cavalier King Charles Spaniëls zijn ideale schoot- en gezelschapshonden voor iedereen die een beetje levensvreugde nodig heeft. Echter, af en toe ontdekken hun verzorgers ze bedroefd in een hoek. Volgens de legende denken ze op zulke momenten aan hun voorouders: ze werden samen met hun Engelse fokker, koning Karel II, en minnaar, onthoofd.

  Karakter Cavalier King Charles Spaniël

  • 100%

   Aanhankelijk

   De kleine, compacte spaniël is een vrolijke, vriendelijke en zeer aanhankelijke hond.

  • 66%

   Speels

   De Cavalier zijn altijd in voor een spelletje en krijgen graag alle aandacht van hun verzorgers. Echter wanneer het spelen voorbij is waarderen ze ook een rustige plek waar ze kunnen slapen. 

  • 100%

   Rustig

   Een van de grote voordelen van deze honden is dat ze snappen dat hun verzorgers soms ook wat anders te doen hebben en niet met ze kan spelen. Dan kunnen deze anders levendige honden zich ineens kalm en behoedzaam gedragen en vallen ze nauwelijks op. 

   Aan de andere kant blijven ze, ondanks al hun rust en kalmte thuis, altijd attent. Ze observeren de kleinste reacties van mensen en weet precies wanneer het tijd is om de bal weer te voorschijn te halen om te spelen of om op de bank te springen om aangehaald te worden. 

  • 100%

   Intelligent

   Het zijn bijzonder intelligente gezelschapshonden, niet in de laatste plaats vanwege hun aanpassingsvermogen aan verschillende levensstijlen of bijvoorbeeld gemoedstoestand van hun verzorger. 

   Ze kunnen net zo goed opschieten met sportieve verzorgers als met oudere en rustigere mensen. Daarbij schakelen zo tussen een euforische levendig karakter, naar een kalm en rustiger karakter. 

  • 66%

   Jager

   Ze hebben van hun voorouders wel een jachtinstinct geërfd, en dan met name voor vederwild. Echter zijn ze in de afgelopen eeuwen met name gefokt als gezelschapshond. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Ze zijn niet bang of agressief. Ze verwelkomen gasten meestal op een vriendelijke manier. Echter, wanneer iemand argwaan werkt, kunnen ze nog wel eens afstandelijk reageren of ze simpelweg negeren. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   Hoewel ze stilletjes kunnen zijn en afstand houden als het moet zijn ze wel altijd gefocust op hun verzorgers en missen ze nooit een reactie. Afzonderlijk leven of genegeerd worden is onverdraaglijk voor deze aanhankelijke honden.

   Gedrag Cavalier King Charles Spaniël

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Zelfs al weten ze het goed te verbergen, vinden deze honden het vervelend om alleen te zijn. Deze honden lijden aan eenzaamheid en zijn niet gemaakt om de hele dag alleen thuis te blijven. 

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    De Cavaliers zijn niet moeilijk te trainen. Het is enkel niet makkelijk om iedere keer hun aandacht te trekken. 

    Deze kleine honden kunnen elk excuus gebruiken om een taak te ontwijken en de training af te breken. Ze weten mensen te charmeren en maken gebruik van elke zwakheid. 

    Wanneer je vroeg genoeg begint met de opvoeding en het lukt de hond gemotiveerd te houden, bijvoorbeeld met traktaties, kunnen ze wel degelijk meewerken. 

   • 33%

    Blaft graag

    Ze blaffen zelden wanneer ze alleen gelaten worden. Het zijn daarom prima honden om in een appartement te houden. 

    In gezelschap van andere honden kunnen ze echter wel blaffen, maar puur als imitatie van andere honden. 

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Deze spaniëls lopen niet snel weg. Ze zijn veel te bang om alleen te zijn en hun comfort te verliezen. 

   • 66%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Wanneer ze alleen gelaten worden kunnen ze door eenzaamheid en uit frustratie destructief worden. Dit geldt met name als ze voor langere periodes alleen zijn en niets te doen hebben. 

   • 100%

    Eetlust

    Het zijn veelvraten, maar die eigenschap kun je op een positieve manier gebruiken. Het kan namelijk helpen bij de concentratie tijdens de opvoeding traktaties te geven. 

   • 33%

    Geschikt als waakhond

    Het zijn zeker geen waakhonden. Ze zijn veel te vriendelijk en zeker niet geschikt om een indringer weg te jagen. 

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    Deze intelligente, aanhankelijke, enerzijds dynamische en anderzijds ook rustige honden zijn geschikt voor onervaren hondenbezitters. Hun opvoeding moet niet te laks zijn, want het goede karakter hangt af van een goede opvoeding. 

    Vind je ze allemaal leuk en weet je niet welk ras je moet kiezen? Wamiz helpt je om de perfecte match te vinden!

    Levensstijl

    • 100%

     Kan de Cavalier King Charles Spaniël in een appartement leven?

     Deze Cavalier King Charles-spaniëls voelen zich zowel in een appartement als in een huis met tuin op het platteland thuis en passen zich eenvoudig aan hun levensomstandigheden aan. 

     In ieder geval moeten ze iedere voldoende beweging krijgen om overgewicht te voorkomen. 

    • 66%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Ondanks hun kalme karakter mag de dynamische kant van deze honden niet verwaarloosd worden. Ze hebben iedere dag beweging nodig om hun energie kwijt te kunnen. Ze kunnen tevens hun talent tonen in verschillende hondensporten mits ze goed worden getraind en aangemoedigd om dat te doen. 

    • 66%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     In principe kunnen ze zonder problemen overal mee naartoe genomen worden. Wel zijn ze meestal te zwaar om in een kleine toegelaten transporttas vervoert te worden in een vliegtuig, bus of trein. 

     Gezelschap

     • 100%

      Kan een Cavalier King Charles Spaniël samen met katten?

      Ze kunnen prima overweg met katten. Het kan natuurlijk wel eens voorkomen dat de kat uithaalt, maar als ze van jongs af aan samenleven kan het niet echt fout gaan. 

     • 100%

      Kan een Cavalier King Charles Spaniël samen met honden?

      Ze voelen zich in iedere omgeving op hun gemak, zeker wanneer ze vroeg gesocialiseerd zijn, en zijn zeer flexibel en kunnen het goed vinden met andere honden. 

     • 100%

      Is de Cavalier King Charles Spaniël een kindvriendelijke hond?

      Deze dynamische en soms sportieve Spaniëls zijn uitstekende speelkameraden voor kinderen. Door hun goede humeur en onuitputtelijke dosis energie zijn ze een geweldige metgezel voor kinderen. 

     • 100%

      Is een Cavalier King Charles Spaniël geschikt voor ouderen?

      Het zijn prima gezelschapshonden geschikt voor ouderen. Ze hebben het vermogen zich aan te passen aan de levensstijl en waarderen het dat hun verzorgers meer thuis zijn. 

      %}

      Wat kost een Cavalier King Charles Spaniël?

      De prijs van een Cavalier King Charles-spaniël is afhankelijk van hun afkomst, leeftijd en geslacht. Voor een exemplaar met een stamboekinschrijving moet gemiddeld €1200 gerekend worden. Bijzonder waardevolle lijnen kunnen oplopen tot meer dan €3000. Dit maakt het een van de duurste hondenrassen.

      Voor de verzorging en het onderhoud van een hond van deze omvang moet je rekening houden met €40 tot €60 per maand voor voeding, verzekering en verzorging.

      Verzorging

      Ook al hebben ze geen professionele verzorging nodig moeten ze minstens twee tot drie keer per week geborsteld worden om te voorkomen dat hun lange fijne vacht klit. 

      Tevens moeten hun ogen en hangende oren regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt worden om infecties te voorkomen. 

      Haaruitval

      Ze hebben niet veel last van haarverlies. Tijdens ruiperiodes is het raadzaam om hun vacht iedere dag te borstelen om haar te verwijderen. 

      Voeding Cavalier King Charles Spaniël

      Het zijn geen moeilijke eters. Ze eten graag droogvoer, rauw voer of zelf huisgemaakt eten uit de keuken. 

      Het is belangrijk om ze niet te veel te eten te geven zodat ze niet te zwaar worden. Hun dagelijkse hoeveelheid moet worden aangepast aan hun leeftijd, gewicht en vooral fysieke activiteiten. Al tijdens de puppy fase kun je hiervoor een dierenarts raadplegen. 

      Gezondheid Cavalier King Charles Spaniël

      Hoe oud wordt een Cavalier King Charles Spaniël?

      Ze worden gemiddeld 12 jaar oud. 

      Sterk/ bestendig

      In tegenstelling tot hun oudere soortgenoten, zijn deze Cavalier King Charles spaniëls gezond en zeer robuust. Helaas lijdt het ras aan een aantal erfelijke ziektes, met name rasspecifieke hartaandoeningen. 

      Kan goed tegen warmte

      Vanwege hun platte gezicht hebben de Cavalier King Charles spaniëls moeite met ademhalen en het reguleren van hun lichaamstemperatuur bij warm weer. Daarom moeten ze op warme dagen bescherm worden. Het is verstandig ze op hete dagen 's ochtends vroeg en 's avonds laat uit te laten zodat ze het niet te warm krijgen. Zorg overdag voor een schaduwrijke plek waar ze kunnen rusten met voldoende drinkwater ter beschikking. 

      Kan goed tegen kou

      De Cavalier King Charles spaniëls zijn gevoelig voor kou en nat weer. Je kunt ze daarom tijdens koude en vochtige dagen het beste een jas aantrekken. 

      Neiging om snel aan te komen

      De van nature hebzuchtige Cavalier King Charles spaniël heeft de neiging om aan te komen. Het is dus erg belangrijk dat ze voldoende bewegen. Een te rustig leven en gebrek aan lichaamsbeweging is slecht voor hun fysieke kracht en algehele gezondheid. 

      Veelvoorkomende ziektes

      • Mitralisinsufficiëntie (een aandoening van de hartkleppen)
      • Malassezia dermatitis (Huidziekte)
      • Zwart haar folliculaire dysplasie
      • Syringomyelie of Chiari-syndroom (neurologische ziekte)
      • Patella-dislocatie (ontwrichting van de knieschijf)
      • Brachycefalisch syndroom met obstructieve luchtwegaandoening
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen