De Schnoodle in het kort
- Een Schnoodel is een hybride met kenmerken van de Schnauzer en de Poedel
- Deze viervoeters is er in verschillende maten, de klassieke hybride wordt tot 40 centimeter hoog
- De prijs voor deze puppies variëren en kunnen oplopen tot €1.800 en meer
- De Schnoodle is actief en geschikt voor dressuur
Wat is een Schnoodle?
De Schnoodle is een Schnauzer gekruist met een Poedel. Het is een zogenaamde hybride hond, die ook vaak een "designerhond" wordt genoemd. In tegenstelling tot klassieke kruisingen, worden de rassen in de Schnoodle opzettelijk met elkaar gekruist. Het resultaat is een pup die de kenmerken van beide rassen bezit. Daarom kunnen de nakomelingen een vacht hebben zo zacht als een poedel of een harige vacht als een Schnauzer.
Deze variëren in grootte van 10 tot 35 centimeter, afhankelijk van de ouder. Dwergpoedels en Dwergschnauzers zorgen dus voor een kleinere Schnoodle dan een reuzenschnauzer. Ook in gewicht variëren zij tussen 4,5 en 9 kilo. Afhankelijk van de fokker, kost een Schnoodle tot € 1.800.
De Schnoodle; gemengde rashond van Poedel en Schnauzer
Foto's van de Schnoodle zijn altijd verrassend, omdat het geen erkend ras is. Daarom zijn er bijvoorbeeld geen fokrichtlijnen. Vaak echter wordt een Schnoodle door de fokker niet gebruikt voor verdere dekking. Voornamelijk de ouders zijn gekruist. Er kunnen veel verschillende combinaties zijn.
Trouwens, Poedels zijn ook populaire ouders voor andere kruisingen. Onder andere de Maltipoo en de Labradoodle zijn zeer populair. Redenen hiervoor zijn, onder andere, deze:
- Vrolijkheid
- Volgzaamheid
- Vriendelijkheid
Bovendien hebben Poedels geen sterk jachtgevoel en zijn deze zeer compatibel met mensen. De viervoeters kunnen ook goed opschieten met andere honden. Dit past perfect bij de Schnauzer, want deze is zeer alert en zelfverzekerd. Deze hond staat ook bekend om het oplettende gedrag.
Het uiterlijk van de Schnoodle
Visueel is de Schnoodle afhankelijk van de twee ouders. De vacht kan bijvoorbeeld van gemiddelde lengte zijn. Het is ook vaak licht gekruld. Het kan ook glad zijn of zacht en ruig. De kleur van de vacht varieert sterk. Grijs, zwart en wit zijn denkbaar als klassieke kleuren, evenals abrikooskleurige, bruine of bonte motieven.
De grootte hangt af van de ouders. Een Mini Schnoodle is relatief klein. Geen wonder, want hier komen Mini Poedels of Toy Poedels en Dwergschnauzers samen.
De Reuzenschnoodle daarentegen is een mengeling van de Koningspoedel en de Reuzenschnauzer en behoort tot de middelgrote tot grote honden. Afhankelijk van welke genen overheersen, zijn de honden slank of hebben deze een sterke, robuuste lichaamsbouw. De volgende maten bestaan:
- Mini Schnoodle of Toy Schnoodle zijn tussen de 25 cm en 30 cm groot.
- Een klassieke Schnoodle wordt tot 40 cm groot.
- De Reuzenschnoodle kan tot 66 cm groot worden.
- De meest voorkomende mix is die van een Poedel en een Dwergschnauzer, zodat deze meestal tussen 25 en 40 centimeter hoog zijn.
Of Schnoodles al dan niet allergiepatiënten irriteren, hangt enerzijds af van de dekking en anderzijds van de intensiteit van de allergie. Een allergie test is aanbevolen. Bij sommige fokkers kun je haar en/of speeksel van de pup nemen om specifiek te testen. In principe is het risico op allergie bij de Schnoodle kleiner dan bij andere rassen, omdat de poedel zo'n groot aandeel heeft.
Het karakter: temperament van een Schnoodle
Schnoodle honden zijn een complexe mix van de twee rassen. Zoals gezegd, de dieren zijn zeer intelligent. De mix ervan is dus uiterst slim. De viervoeter is een ongelooflijk actieve en extraverte viervoeter. Daarom wordt deze het best gehouden in huishoudens die graag veel buiten zijn. Regelmatige beweging en activiteit is ongelooflijk belangrijk voor deze hybride hond. Het is dan ook niet ongewoon dat de Schnoodle een sportieve metgezel wordt bij het joggen of fietsen. Schnoodles zijn ook waanzinnig loyaal en lief. De honden hebben een zeer vriendelijk karakter, daarom worden deze vaak verkozen als familiehond.
Opmerking: Voor wie geïnteresseerd is in een grotere kruising, zijn deze exemplaren vaak koppiger. Giant Schnoodles hebben daarom een dominante en duidelijke roedelleider nodig.
De gezondheid van een Schnoodle
Net als andere hondenrassen is de Schnoodle vatbaar voor bepaalde ziekten. Bovendien zijn gezondheidsproblemen van genetische aard mogelijk. Bijvoorbeeld, de ouders zijn vatbaar voor een verhoogde productie van oorhaar. Om infecties te voorkomen, is het belangrijk dat de dierenarts regelmatig de haren laat verwijderen.
Andere ziekten zijn epilepsie, diabetes of problemen met de ogen. Met een evenwichtige, gezonde voeding zou de Schnoodle echter een mooi leven moeten leiden en tot 15 jaar oud worden.
Schnoodle kopen of adopteren?
Als je een Schnoodle wilt kopen, raden wij je een bezoek aan de fokker aan. De fokker zal alle belangrijke voorwaarden voor de verzorging uitleggen, want in tegenstelling tot andere rassen is de Schnoodle zeer actief. De belangrijkste huisvestingsvoorwaarden:
- 30 tot 60 minuten wandelen en/of lichaamsbeweging zijn een must. Dagelijkse lichaamsbeweging zoals joggen en fietsen is beter.
- Een tuin is de perfecte plek voor de Schnoodle om rond te rennen op het eigen terrein. Deze viervoeter hoort niet in een kennel of buiten te leven. De hond voelt zich het meest thuis bij de verzorgers in het huis of de flat.
- Deze bastaardhonden zijn niet graag alleen. In zulke situaties beginnen deze te blaffen en trekken op die manier de aandacht naar zich toe. Daarom moet er altijd genoeg tijd zijn voor het dier, zodat het zich niet verveelt.