Aanbieding

Blije Goldendoodle

Goldendoodles zijn geschikt voor mensen met een allergie omdat ze (bijna) niet verharen

© Lopolo | Shutterstock

Golden Retriever x Poedel, de ultra-lieve Goldendoodle

Door Marieke ten Donkelaar Redacteur

Online sinds

Het neefje van de o-zo populaire Labradoodle is ongelofelijk slim, gehoorzaam en lief. Lees hier alles wat je moet weten over de kruising: Goldendoodle!

Goldendoodle in het kort

De Goldendoodle en mini Goldendoodle zijn ontstaan in de jaren tachtig. Het weinig verharen van de Poedel in combinatie met het bijzondere karakter van de Golden Retriever heeft ervoor gezorgd dat het een veelgevraagde combinatie is geworden. Officieel is het ras van de Goldendoodle en mini Goldendoodle nog niet erkend, maar deze zijn zeer populair in Nederland, vooral als gezinshond.

Een Goldendoodle en mini Goldendoodle hebben een levensverwachting tussen 10 en 15 jaar. Het is een kruising tussen een Golden Retriever en een Poedel. Deze kruisingen hebben een golvende tot krullende vacht en worden beschouwd als intelligent, gehoorzaam en aanhankelijk.

De ouders van de Goldendoodle

De Goldendoodles en mini Goldendoodles zijn nog behoorlijk nieuw. Hondenfokkers waren ooit op zoek naar een allergie-vriendelijk hondenras. De keuze viel op een Poedel, omdat deze nauwelijks verhaart. De Golden Retriever is één van de meest populaire honden, maar deze hond verhaart behoorlijk. Door de Poedel en de de Golden Retriever te kruisen krijg je een hond die beter geschikt is voor mensen met een allergie.

Poedel

Poedels verharen nauwelijks | Chendongshan | Shutterstock

De Poedel is een vrolijke, speelse, vriendelijke en aanhankelijke hond. Deze hond is geschikt voor veel verschillende levensstijlen. Het is een zeer intelligente hond die ondanks het fragiele uiterlijk robuust is en geschikt voor elk type terrein. 

De Poedel kom je in vier verschillende soorten en maten tegen: Toypoedel, Dwergpoedel, middelgrote en grote Poedels. Deze kunnen de kleuren zwart, wit, grijs, bruin of abrikoos hebben. De Poedel is niet echt geschikt als waakhond, wel is het een hond die je zal waarschuwen als er iets ongewoons gebeurt.

Golden Retriever

Goldies zijn perfecte gezinshonden! | Shutterstock


De Golden Retriever is al jaren één van de meest populaire hondenrassen in Nederland. Dit hondenras is niet alleen erg geliefd in Nederland, ook in buurland Duitsland en bijvoorbeeld de Verenigde Staten wordt het karakter van deze hond zeer gewaardeerd. De Golden Retriever, die op vele manieren kan worden ingezet, is een zeer lieve en sociale hond die zowel op het werk als thuis het perfecte gezelschap is.

Uiterlijke kenmerken van de Goldendoodle

De grootte van de Goldendoodle en mini Goldendoodle is afhankelijk van de kruising, dit kan klein tot middelgroot zijn. Deze hond wordt maximaal 73 centimeter groot. Een volgroeide mini Goldendoodle weegt slechts 20 kilogram en heeft een maximale hoogte van 53 centimeter. In de meeste gevallen weegt een middelgrote Goldendoodle tussen 20 en 41 kilogram.

Goed om te weten: Als een fokker een Dwergpoedel kruist met een Golden Retriever, ontstaat een zogenaamde mini Goldendoodle. Deze mini Goldendoodle nakomelingen worden "F1" honden genoemd. De nakomelingen van deze honden worden F1B honden genoemd.

Een mini GoldenDoodle is een F1 hond | Tanya Consaul Photography | Shutterstock

De vacht van de Goldendoodle en mini Goldendoodle varieert per kruising. Sommige viervoeters hebben een roomwitte of goudbruine vacht. Andere Goldendoodles zijn donkerbruin of zwart.  Wat betreft het gevoel is de vacht dichter dan die van de Labradoodle. De Goldendoodles en de mini Goldendoodles zijn onderhoudsgevoelig.

Typisch Goldendoodle; het karakter

De Goldendoodle en de mini Goldendoodle hebben veel positieve eigenschappen. Deze honden zijn dol op kinderen, zijn vrolijk en aanhankelijk. Deze viervoeters hebben dit te danken aan de aard en de mengeling van de Poedel en Golden Retriever. Door de eigenaardigheden van deze twee honden zijn de Goldendoodle en mini Goldendoodle bijzonder geschikt voor bepaalde mensen:

  • De innerlijke kalmte maakt deze hond een perfecte familiehond. Een Goldendoodle knuffelt graag met soortgenoten en is zeer geschikt als tweede hond. Door het gevoelige karakter worden Goldendoodles regelmatig als therapiehond gebruikt.
  • De Goldendoodle en mini Goldendoodle zijn honden zonder agressief gedrag, dit komt niet voor bij deze kruising. Een ideale hond voor beginnende adoptanten. De hond wordt graag beziggehouden, verveling vindt de Goldendoodle en de mini Goldendoodle niet fijn.

 

Verzorging van de Goldendoodle

De vacht van een Goldendoodle en mini Goldendoodle vraagt regelmatige verzorging. Twee keer per week uitgebreid kammen en borstelen is voor deze hond standaard. Heb je een echte krullenbol, dan is het niet overbodig om vaker te borstelen om klitten en vervilten te voorkomen. Knip regelmatig de haren in het gezicht bij, dit om zodat de hond het zicht behoud.

Je kan er ook voor kiezen om je Goldendoodle of mini Goldendoodle regelmatig naar de trimmer te brengen.

De Goldendoodle heeft regelmatige verzorging nodig | Kathy images | Shutterstock

Goldendoodle: Gezondheid en leeftijdsverwachting

Als een gemengde hond, is de Goldendoodle en mini Goldendoodle gezonder dan de raszuivere tegenhangers. Toch neigt de hond naar bepaalde ziektepatronen. Laat je viervoeter daarom regelmatig door een dierenarts onderzoeken.

De Goldendoodle en mini Goldendoodle zijn vatbaar voor heupproblemen en oogziekten zoals cataract.

Heupdysplasie kan zijn aangeboren of kan ontwikkelen in de eerste 18 maanden van je Goldendoodle puppy. Dit kan voor helpen voorkomen door de Goldendoodle puppy niet te veel te laten stoeien en het traplopen zeer te beperken.

De Goldendoodles en mini Goldendoodles zijn gevoelig voor staar, hierbij wordt de lens in het oog troebel. Helaas is hier nog geen behandeling op medicijn voor. De enige manier die kan werken is het met een operatie verwijderen van de vertroebelde lens.

Waar koop je een Goldendoodle? 

Bij het adopteren van een Goldendoodle puppy of mini Goldendoodle is het verstandig om rekening te houden met de stamboom. De Goldendoodles zijn het gezondst als deze afkomstig zijn van de eerste generatie raszuivere ouders. De Goldendoodle puppy zal sterker en gezonder zijn dan de ouders. Als je geen betrouwbare fokker in de buurt kan vinden, is het de moeite waard om wat verder weg te gaan zoeken.

Sommige hondenverzorgers moeten door omstandigheden hun geliefde Goldendoodle of mini Goldendoodle afstaan. Of help een mini Goldendoodle in het asiel die in nood zijn.  

 

Kijk goed naar de Goldendoodles of mini Goldendoodles voordat je deze gaat adopteren. Controleer dat je alle belangrijke documenten hebt zoals de gezondheidscertificaten en de stamboom. Alleen zo kan je de kans vergroten dat je een gezonde Goldendoodle of mini Goldendoodle adopteert. Ben je helemaal gevallen voor de Goldendoodle of mini Goldendoodle? Neem de tijd om een betrouwbare fokker te vinden, dit kan best lastig zijn.

Let erop dat bij een nestje Goldendoodles de ouders gezond zijn en sociaal gedrag vertonen. Overdrijvingen in het uiterlijk kan erfelijke ziektes en aandoeningen vergroten. Lukt het niet om een betrouwbare fokker van Goldendoodles of mini Goldendoodles te vinden? Je kan natuurlijk ook kiezen voor een rashond zoals de Poedel of de Golden Retriever.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen