Portugese Podengo

Andere naam: Podengo

Portugese Podengo
Volwassen Portugese Podengo © Shutterstock

De Podengo Português, ook wel de Portugese Podengo genoemd, is een ras dat zelfs in Portugal zeldzaam is. Het wordt zelfs met uitsterven bedreigd. Deze hond heeft een levendig karakter, is intelligent en veelzijdig: hij kan zowel gebruikt worden voor de jacht, als bewaking of als gezelschapshond. Hij is verkrijgbaar in drie verschillende maten (klein, middelgroot en groot) en met twee verschillende vachttypes (kort en glad of lang en ruw).

Algemene informatie Portugese Podengo

Hoe oud wordt een Portugese Podengo? :

7

19

12

14

Karakter :

Speels Intelligent Jager

Grootte Portugese Podengo :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Het is een heel oud ras, maar we hebben geen informatie over de oorsprong ervan. Net als andere Podenco's komt hij waarschijnlijk uit Egypte. Deze hond is buiten zijn land van herkomst en zelfs in Portugal zelf nooit erg bekend geworden. Helaas blijft het aantal van dit Portugese hondenras afnemen.

FCI groep

FCI groep

Groep 5 - Spitsen en oertypen

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Portugese Podengo

Portugese Podengo

Grootte Portugese Podengo

Teef : 40 tot 54 cm

Reu : 40 tot 54 cm

Kleine Podengo:

  • Teefjes tussen 20 en 30 cm
  • Reutjes tussen 20 en 30 cm

Grote Podengo:

  • Teefjes tussen 55 en 70 cm
  • Reutjes tussen 55 en 70 cm

Gewicht Portugese Podengo

Teef : 16 tot 20 kg

Reu : 16 tot 20 kg

Kleine Podengo:

  • Teefjes tussen 4 en 6 kg
  • Reutjes tussen 4 en 6 kg

Grote Podengo:

  • Teefjes tussen 20 en 30 kg
  • Reutjes tussen 20 en 30 kg

Vachtkleur Portugese Podengo

Vachttype

Oogkleur Portugese Podengo

Bruin

Uiterlijke kenmerken Portugese Podengo

De Portugese Podengo is een goed geproportioneerde, gespierde jachthond. Er zijn twee verschillende soorten met verschillende vachten, elk onderverdeeld in drie verschillende maten: de kleine, middelgrote en grote Podengo. De kop is droog, in de vorm van een vierkante piramide met een brede basis, die taps toeloopt in een punt. De schedel is vlak en vrijwel recht van profiel. De voorhoofdsgroef is niet erg uitgesproken en de stop is nauwelijks uitgesproken. De snuit is van voren gezien afgerond en recht van profiel. De ogen zijn schuin en klein. De oren zijn rechtopstaand en zeer mobiel, verticaal of licht naar voren gekanteld. De nek is recht, lang en evenredig met de rest van het lichaam. De staart is middellang, relatief hoog aangezet, dikker aan de basis en taps toelopend naar de punt. De poten zijn sterk en droog.

Goed om te weten

Soorten

Kleiner Podengo

Mittelgroßer Podengo

Großer Podengo

Glatthaariger Podengo

Rauhaariger Podengo

Karakter

66%

Aanhankelijk

Deze hond vertrouwt alleen zijn baasjes. Hij toont veel genegenheid jegens hen, maar hij is erg afstandelijk tegenover mensen die hij niet kent.

100%

Speels

Met zijn adoptiegezin is deze hond erg vrolijk en speels. Zijn intelligentie en vurige temperament maken hem leuk om mee te spelen voor kinderen.

33%

Rustig

De Podengo is van nature erg onrustig, nerveus en levendig. Deze energie moet door goed ouderschap onder controle worden gebracht, zodat deze niet problematisch wordt.

100%

Intelligent

Bovenal weerspiegelt de veelzijdigheid van deze honden hun intelligentie. Ongeacht hun grootte kunnen ze worden gebruikt voor de jacht, als waakhond of als gezelschapshonden.

100%

Jager

De middelgrote Podengo wordt gebruikt voor de jacht op konijnen, de grote Podengo wordt gebruikt voor de jacht op groot wild en de kleine Podengo wordt gebruikt voor de jacht op konijnen in holen of rotsspleten.

100%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Het is een zeer gereserveerde hond die gehecht is aan zijn baasjes en altijd erg verlegen is tegenover vreemden. Deze verlegenheid mag onder geen enkele omstandigheid omslaan in agressiviteit. Vroegtijdige socialisatie van hoge kwaliteit is essentieel voor de goede ontwikkeling van de Podengo-puppy.

66%

Onafhankelijk

Het zijn goede gezelschapshonden, maar ook behoorlijk zelfstandig. Het zijn echter niet de meest aanhankelijke Podenco's en nog steeds gehecht aan hun verzorgers. 

Gedrag Portugese Podengo

33%

Kan goed alleen zijn

Deze hond is loyaal aan zijn verzorgers en kan er niet goed tegen om alleen te zijn. Overigens is aan het raden om ze in een roedel te laten leven. 

Bovendien moet je ze rustig en geleidelijk laten wennen aan alleen zijn. 

66%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Omdat deze hond soms behoorlijk ongehoorzaam kan zijn, moet de training beginnen zodra de puppy in zijn nieuwe huis arriveert, zodat hij geen slechte gewoonten ontwikkelt.

33%

Blaft graag

De Podengo blaft zeer zelden en nooit zonder reden.

100%

Neiging om weg te lopen

Het jachtinstinct van de Podengo Português is erg sterk en het is een risico om hem zonder riem te laten lopen. Je moet er ook voor zorgen dat je gebruikelijke omgeving goed is omheind.

66%

Neiging om dingen kapot te maken

Omdat deze hond erg gehecht is aan zijn baasjes en niet alleen kan zijn, kan het snel gebeuren dat hij zijn onvrede uitdrukt door voorwerpen te vernietigen die de geur van zijn baasjes dragen.

33%

Eetlust

Deze hond is absoluut niet moeilijk te voeden. Hij is niet hebzuchtig en is met weinig tevreden.

66%

Geschikt als waakhond

Deze honden kunnen worden gebruikt als waakhonden. Ook al is het moeilijk voor te stellen, de kleine Podengo is ook een goede waakhond. Het zijn echter de grote en middelgrote soorten die het meest geschikt zijn voor deze taak, omdat ze uiterst wantrouwig zijn tegenover vreemden.

66%

Geschikt als eerste hond

Deze levendige, energieke hond is pas vrolijk en kan zich optimaal ontwikkelen als hij wordt geadopteerd door sportieve en/of jachteigenaren.

Hoewel de Podengo Português als gezelschapshond geadopteerd kan worden, is het belangrijk om te weten hoeveel tijd je met hem moet doorbrengen om hem voldoende beweging te geven voordat je deze hond als gezelschapshond kiest.

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Portugese Podengo ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Portugese Podengo geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

66%

Kan de Portugese Podengo in een appartement leven?

Ongeacht of hij in een huis of een tuin woont, het is belangrijk dat hij voldoende beweging krijgt. Deze hond kan het leven in een stadsappartement aan, maar alleen als de verzorgers voldoende tijd hebben om regelmatig met hem te gaan wandelen in grote open ruimtes.

100%

Behoefte aan beweging/ sportief

Lichaamsbeweging moet een belangrijke rol spelen in het dagelijks leven van deze jachthond. Het is erg belangrijk om meerdere keren per dag met hem te gaan wandelen, zodat hij kan sporten.

Als hij zijn verzorgers niet vergezelt op jacht, worden verschillende activiteiten met betrekking tot speuren aanbevolen.

Trouwens, zelfs de kleine Podengo kan zijn baasjes vergezellen bij sportieve activiteiten zoals CaniCross.

Ongeacht zijn grootte is deze hond volhardend, atletisch en zeer levendig. Dankzij zijn grote energie en intelligentie kan hij uitstekende prestaties leveren in tal van hondensporten.

66%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Afhankelijk van de grootte is reizen gemakkelijker of moeilijker. De kleine Podengo, die slechts ongeveer 5 kg weegt, is meestal gemakkelijk te vervoeren. Met de grote Podenco, die wel 30 kg kan wegen, is reizen met het openbaar vervoer echter soms lastiger, ook al zijn deze honden niet overdreven groot.

Gezelschap

66%

Kan een Portugese Podengo samen met katten?

Als de twee diersoorten samen opgroeiden, zou samenleven mogelijk zijn. Voorzichtigheid is echter geboden omdat het sterke jachtinstinct van deze hond gevaarlijk kan zijn voor de kat.

100%

Kan een Portugese Podengo samen met honden?

Als deze hond, die vaak in een roedel wordt grootgebracht, al op jonge leeftijd de kans krijgt om zijn kennis van de gedragsregels bij honden te ontwikkelen en te verdiepen, zal hij altijd goed overweg kunnen met zijn leeftijdsgenoten. Het wordt niet aanbevolen om hem alleen op te voeden.

66%

Is de Portugese Podengo een kindvriendelijke hond?

Als hij al vanaf jonge leeftijd in contact komt met kinderen en zij leren hem met respect te behandelen, dan kan de Portugese Podengo zeker bij hen wonen.

33%

Is een Portugese Podengo geschikt voor ouderen?

Let op, deze hond is erg actief, daarom wordt het niet aanbevolen om hem te dwingen een te rustig leven te leiden. De verzorgers moeten dynamisch of zelfs sportief genoeg zijn om aan zijn behoeften te voldoen.

%}

Wat kost een Portugese Podengo?

De prijs van een Podengo varieert afhankelijk van de herkomst, leeftijd en geslacht. Er is geen betrouwbare informatie beschikbaar over de aankoopprijs van een pup met stamboekregistratie, omdat deze hond zelfs in het land van herkomst zeer zeldzaam is.

Het gemiddelde budget dat nodig is om aan de behoeften van een hond van dit formaat te voldoen, ligt rond de €25/maand voor de kleine variant, rond de €30/maand voor de middelgrote Podengo en rond de €40/maand voor de grote variant.

Verzorging

De soort met korte, gladde vacht vereist aanzienlijk minder verzorging dan die met lange, ruwe vacht. Je moet deze hond regelmatig borstelen (minstens één keer per week) om de schoonheid van zijn vacht te behouden.

Na elke terugkeer van een wandeling moeten de Podengo nauwkeurig worden onderzocht om mogelijke infecties als gevolg van parasieten of verwondingen te voorkomen. Dit geldt vooral na jachttochten en wandelingen in het bos.

Haaruitval

Gemiddeld, maar tijdens de ruiperiode neemt het wel wat toe.

Voeding Portugese Podengo

Deze hond is een makkelijke eter. Je moet er alleen op letten dat je hem voedselrantsoenen geeft die geschikt zijn voor zijn grootte en de hoeveelheid dagelijkse beweging die hij doet.

Hoogwaardig droogvoer is voor hem voldoende. Geef dit, in gepaste hoeveelheden in de avond. Maar als zijn baasjes voldoende kennis en tijd hebben om uitgebalanceerde maaltijden te bereiden met rauw vlees, granen en verse groenten, is deze oerhond daar bijzonder blij mee.

Gezondheid Portugese Podengo

Hoe oud wordt een Portugese Podengo?

De levensverwachting wordt geschat op 13 jaar.

Sterk/ bestendig

Zoals alle oerhonden is de Podengo een resistent en zeer robuust dier.

Kan goed tegen warmte

Door zijn afkomst heeft hij geen last van hitte: hij is een warm klimaat gewend.

Kan goed tegen kou

Hoewel de Podengo geen ondervacht heeft, is hij zeer robuust, zelfs als het slecht weer is.

Neiging om snel aan te komen

Ze zijn bijzonder actief, dus geen zorgen over overgewicht.

Veelvoorkomende ziektes

Er zijn geen specifieke ziektes bekend voor dit ras. 

Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen