De hond vervoeren in de auto? De belangrijkste dingen op een rij
- In Nederland gelden geen speciale regels, maar in andere landen vaak wel. In Duitsland telt je hond bijvoorbeeld als ‘lading’ en moet je deze vastzetten. Bij overtreding volgt een boete.
- De aanschaf van een speciale hondenbench voor de auto is een goed idee. Kleine hondenrassen kunnen in een bench op de passagiersstoel. Grotere honden zijn, als er genoeg ruimte is, veilig in de kofferbak. Hiervoor zijn allerlei accessoires te vinden om de hond vast te zetten. Ook is het mogelijk een bench op maat te laten maken.
- Laat je hond nooit te lang alleen in de auto achter. Zeker bij extreme warmte of kou verlies je dit huisgenootje geen seconde uit het oog.
- Tijdens lange hondenritten stel jij je hond op gemak met vertrouwd speelgoed, hondendekens en af en toe iets lekkers tussendoor.
Hoe vervoer je de hond in de auto: de verschillende opties
Achterbank |
Passagiersstoel |
Kofferbak |
Bench |
Bench |
Bench |
Borsttuigje (speciaal voor dit doel geproduceerd) |
Hondendraagmand |
Veiligheidssysteem |
Een Bench vind je in alle soorten en mate. Voor op de passagiersstoel kan je kiezen voor een variant die je aan de stoel vastklikt.
Hoe wil jij je hond vervoeren in de auto?
Ook al is het verplicht, het is wel zo veilig om de hond op de een of andere manier stevig vast te zetten tijdens autoritten.
Alleen: daar doe je dit huisgenootje meestal geen plezier mee. Help de hond langzaam wennen aan de bench of het veiligheidssysteem en maak het zo comfortabel mogelijk. In een auto met een ruime kofferbak is een wat grotere bench waarin het dier zich kan uitstrekken ideaal. Andere hondenrassen voelen zich veiliger in een bench op de achterbank, dichtbij de verzorgers. Het is belangrijk dat je routine creëert. Alleen op die manier zal deze kameraad zich langzamerhand op gemak gaan voelen tijdens het rijden. Hoe eerder dit gebeurt, hoe eerder de hond zal beginnen te genieten van reizen.
Reisziekte bij honden in een auto
Net als mensen kunnen ook honden in de auto last krijgen van reisziekte. Alleen is het voor de hond vaak moeilijk om duidelijk te maken wat er scheelt. Wees daarom lief voor je kameraadje in de auto. Dit kan je doen:
- Geen eten vlak voor vertrek, zodat er niets in de maag rommelt tijdens de reis.
- Voldoende water om de vochtbalans op peil te houden.
- Pauzes nemen en kleine wandelingen maken.
Bij aankomst, als het leed geleden is, geef je dit huisgenootje de dagelijkse portie eten. Voor het eerst een lange autorit voor de boeg? Maak dan een of meer proefritten en leg plastic dekzeilen of andere snel schoon te maken onderlagen neer voor het geval het toch mis gaat.
Kan je een hond alleen in de auto laten?
Eigenlijk is het antwoord simpel: niet doen. Het is nooit goed voor een hond om langere tijd alleen in de auto opgesloten te zitten. Als je dit huisgenootje in de auto in de zomermaanden lange tijd blootstelt aan de felle zon, breng je deze zelfs in levensgevaar. De hond kan sterven aan een hitteberoerte. Denk hier niet te lichtzinnig over: Bij een buitentemperatuur van 26°C bereikt de temperatuur in de auto al na 5 minuten de 30°C-grens. Binnen 20 minuten is de temperatuur al opgelopen tot 42°C en na 60 minuten tot 52°C.
In de winter kan de ‘sauna’ veranderen in een ijskoude gevangenis. Ook dan laat je de hond niet alleen in de auto. Zeker, er bestaan een paar hondenrassen die redelijk bestand zijn tegen de kou, maar de meeste lopen het risico te bevriezen. Wees daar echt alert op. Als je huisgenootje gaat beven, de staart optrekt of met gebogen rug gaat lopen, dan bedoelt deze te zeggen: “Ik heb het koud. De temperatuur is niet goed voor mij”. Is de hond erg gevoelig voor kou? Zorg voor een winterjas of speciale hondenschoenen tijdens het wandelen.
Vreemde hond alleen in een auto: Wat te doen?
Stel je maakt een wandeling en komt langs een geparkeerde auto met een hond die hulp nodig heeft nodig heeft, op de passagiersstoel, in de kofferbak of in de voetenruimte.
Hoe kun je het beste reageren?
- Als de hond in de hitte of de kou is achtergelaten zonder een raam iets open, wat meestal niet voldoende is, kan je de politie of de brandweer bellen. Is er een supermarkt of iets dergelijks in de buurt? Laat dan eerst het kenteken van de auto daar afroepen.
- Wat te doen als de hond vastzit in de auto? Eerst op zoek naar de verzorgers. Lukt dat niet, dan bel je de brandweer of de politie.
- Wat zegt de wet? Het is toegestaan een vreemde hond te bevrijden als deze zich in een levensbedreigende situatie bevindt en de opgeroepen hulp op zich laat wachten. Raakt hierdoor onverhoopt de auto beschadigt, leg dit dan vast met foto’s en probeer getuigen van de acties te vinden, bijvoorbeeld voorbijgangers.