De term hypoallergeen is samengesteld uit een tweetal woorden: Hypo betekent laag, en een allergeen is een stof die een allergische reactie op kan roepen. De term hypoallergeen betekent dus dat het product minder of geen allergenen bevat en dus dat de kans dat het product een allergische reactie op roept lager is.
Wat is een allergie?
Bij een allergie speelt het afweersysteem een belangrijke rol. Het afweersysteem is normaal betrokken om het lichaam te beschermen tegen stoffen (antigenen) die vreemd zijn voor het lichaam en deze op te ruimen. De afweer is bijvoorbeeld belangrijk bij de bescherming van het lichaam tegen ziekteverwekkers. Bij een allergie reageert het afweersysteem heftig of afwijkend op relatief onschadelijke stoffen (allergenen).
Dit kan aan het afweersysteem zelf liggen, maar soms zien we ook dat er een verstoring is tussen de natuurlijke barrière tussen de omgeving en de hond zelf. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld de huid of de darmwand. Normaal houden deze barrières bepaalde stoffen buiten het lichaam. Is deze barrière niet goed intact, dan kunnen stoffen van buitenaf makkelijker het lichaam indringen en daar voor een afweerreactie zorgen.
Soorten allergieën bij honden
Een hond kan te maken krijgen met verschillende soorten allergieën en intoleranties. De meest voorkomende zijn:
- Vlooienallergie - lees hier meer over vlooien bij honden
- Voedselallergie
- Atopie (reactie op omgevingsallergenen, zoals huisstofmijt en pollen)
- Contactallergie
- Allergie voor geneesmiddelen
Voedselallergie bij honden
We spreken van een voedselallergie bij een overmatige (allergische) reactie van het lichaam op bestanddelen uit het eten. Er zijn veel wisselende cijfers bekend over hoeveel honden een voedselallergie hebben. Dit heeft er mee te maken dat de diagnose lastig te stellen is. Een echte voedselallergie bij honden komt niet veel voor. We horen wel steeds meer honden die een hypoallergeen dieët volgen.
Verschijnselen: Hoe herken je een voedselallergie bij je hond
De meest voorkomende verschijnselen bij een voedselallergie zijn huidproblemen en met name jeuk. Jeuk zien we veelal aan de oren en pootjes, maar ook in de liezen, buik en oksels wordt vaak jeuk gezien. De huid kan donker of rood verkleuren, kaal worden, beschadigd of ontstoken raken en ook dikker worden of sterker gaan ruiken.
Sommige honden hebben met name maag-darmklachten zoals bijvoorbeeld diarree bij een voedselallergie. Er zijn ook honden met zowel huidproblemen als klachten in het maagdarmkanaal.
De meest gebruikte behandeling bij een voedselallergie is het overschakelen naar een hypoallergene dieet. Daarnaast wordt soms nog een aanvullende behandeling zoals medicatie of immunotherapie ingesteld.
Voedselintolerantie en voedselallergie: de verschillen
Naast een voedselallergie wordt er soms ook gesproken over een voedselintolerantie. De klachten zijn vergelijkbaar, echter speelt bij een voedselintolerantie het afweersysteem geen rol. Bij een voedselintolerantie wordt een bepaalde stof (de trigger) niet optimaal verteerd. In praktijk is het moeilijk om onderscheid te maken tussen een voedselintolerantie en voedselovergevoeligheid.
Vaststellen van een voedselallergie bij je hond
Het vaststellen van een voedselallergie is lastig en vergt de nodige discipline van het hele gezin. Het kan vastgesteld worden middels een eliminatiedieet, onder begeleiding van een dierenarts. De hond krijgt hierbij gedurende een langere periode (meestal 6 tot 10 weken) een dieet, waarbij bepaalde eiwitbronnen vermeden worden. Bij voorkeur wordt tijdens het eliminatiedieet gekozen voor voedingsmiddelen bestaande uit één eiwitbron en één koolhydraatbron, die de hond niet eerder heeft gehad (novel protein).
Ook wordt soms gekozen voor een dieetvoer met gehydrolyseerde eiwitten. Dit zijn klein geknipte eiwitten, die door het afweersysteem meestal niet herkend worden en daarom dus geen afweerreactie veroorzaken, de zogenaamde hypoallergene voeding.
Om de diagnose definitief te maken, moeten de klachten niet alleen verdwijnen, maar na provocatie ook weer terugkomen. Dit betekent dat na het eliminatiedieet enkele voedingsbronnen voorzichtig weer toegevoegd worden aan het dieet en de reactie van het lichaam op deze bronnen in de gaten gehouden worden.
In praktijk zien we vaak dat honden op een hypoallergene dieet gezet worden om te kijken of de klachten afnemen en zodra dit het geval is, ook op dit type eten blijft staan.
Het vaststellen van een voedselallergie middels bloedonderzoek is niet betrouwbaar.
Is een voedselallergie bij honden te behandelen?
Mocht de hond een vastgestelde voedselallergie hebben, dan is hetgeen dat hij eet uiteraard erg belangrijk. Men kan er voor kiezen om een bepaalde eiwitbron te vermijden, indien bekend is voor welke eiwitbron you hond allergisch is. Let er hierbij wel op dat de hond een volledig voeder krijgt. Soms wordt er tijdens de eliminatieperiode gebruik gemaakt van een dieet, die niet alle voedingsmiddelen bevat die de hond nodig heeft. Dit kan uiteraard niet op lange termijn gevoerd worden.
Is er tijdens de eliminatieperiode gebruik gemaakt van een voer met gehydrolyseerde eiwitten (het zogenaamde hypoallergene voer), dan wordt er vaak voor gekozen het voer na provocatie te blijven voeren. Hypoallergene voeding heeft het voordeel dat het een volledige maaltijd is. Het nadeel kan zijn, dat de hond hier meestal de rest van zijn leven op blijft staan. Het is dus belangrijk om altijd te bepalen of een hypoallergene voeding noodzakelijk is en er daadwerkelijk sprake is van een voedselallergie.
Voedselallergie of toch iets anders...
Zoals aan het begin van dit artikel aangegeven, komen daadwerkelijke voedselallergieën bij de hond niet heel vaak voor, maar zien we wel steeds meer honden die op hypoallergene dieëten staan. Veel honden hebben jeukklachten, die een andere onderliggende oorzaak hebben.
Het is dus belangrijk dat altijd goed wordt uitgezocht wat de oorzaak van de jeuk al dan niet is en of het een alergie is of niet. Dit kan een lastig traject zijn. Soms wordt de oorzaak gevonden in de darmgezondheid. Wanneer de darmen niet optimaal functioneren en de barrière van de darmwand niet optimaal is, kunnen stoffen het lichaam makkelijker binnen komen en voor een reactie zorgen. Sluit daarom altijd uit of de darmgezondheid niet aan ten grondslag ligt aan de klachten.