Aanbieding

een verzorger geeft hond een traktatie

een verzorger geeft hond een traktatie 

© Lucia Romero / Shutterstock

Wat zijn de beste traktatiesnoepjes voor het trainen van een hond in 2024?

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Traktaties zijn essentieel om jouw viervoeter te motiveren om commando's te leren. Het is belangrijk om de juiste traktaties te kiezen, zodat je hond in goede gezondheid blijft. 

Krokante of zachte traktaties, in de vorm van een bot, of een brokje, gemaakt van kip of rundvlees, er is keuze te over. Om de ideale traktaties te kiezen let je goed op de samenstelling. Traktaties mogen niet te veel suikers bevatten. Daarnaast kun je de voorkeur geven aan biologische snacks die bereid zijn met natuurlijke ingrediënten. Wees niet te fanatiek met het uitdelen van traktaties en geef ze alleen iets als ze het commando daadwerkelijk goed uitvoeren. Als je een hond zonder reden beloont begrijpen ze het niet, en zul je meer moeite hebben om ze verder op te voeden. Wij helpen je met het kiezen van de juiste traktaties. 

Waarom zou je je hond snoepjes geven?

Door jouw hond traktaties te geven, kun je niet alleen een emotionele band met ze opbouwen, maar ze ook opvoeden. Je kunt ze dan iedere keer belonen als ze een opdracht juist hebben uitgevoerd of luisteren naar een commando. Door traktaties te gebruiken, train je jouw hond op een positieve manier. Op deze manier zullen ze je sneller begrijpen en uitvoeren wat je van ze vraagt. Traktaties mogen geen vanzelfsprekendheid worden!

Wanneer gebruik je snoepjes tijdens de opvoeding van je hond? 

Het uitdelen van traktaties is het meest effectief wanneer je alleen wat geeft wanneer de hond een commando daadwerkelijk opvolgt. Het is belangrijk om een snoepje te geven direct na het goed uitgevoerde commando. Aai je hond terwijl je de traktatie geeft en praat op een liefdevolle manier. Op deze manier associëren ze de lekkernijen met goed gedrag en wordt het belangrijk voor ze. 

Moet je je hond altijd iets lekkers geven?

Nee, je hond mag onder geen beding om een snoepje vragen. Jij bent degene die beslist of de hond een snoepje krijgt of niet. Daarom mogen ze niet systematisch worden beloond. Geef ze de ene keer een aai over de bol en de andere keer daadwerkelijk een snoepje. Je kunt daarnaast op een liefdevolle manier tegen ze praten. Honden zijn erg gevoelig voor het geluid van een stem en voelen feilloos aan of hun verzorger boos of blij is. Aarzel niet om met ze te spelen wanneer ze een commando hebben opgevolgd. Dan zijn ze net zo blij als wanneer ze een traktatie krijgen. 

Welke traktaties kies je bij de opvoeding van je hond?

Wees voorzichtig, je moet jouw hond niet zomaar wat lekkers geven. Restjes van de lunch zijn helemaal niet geschikt voor het dieet van een hond. Het is niet gezond voor de hond en de kans op overgewicht is groot. 
Traktaties die speciaal voor honden bedoeld zijn, voldoen aan hun voedingsbehoeften en zijn helemaal niet slecht voor hun gezondheid.
Om de juiste traktaties voor de opvoeding te kiezen, dien je rekening te houden met verschillende factoren.
Leeftijd is een essentiële keuzefactor, omdat jonge honden niet dezelfde energiebehoefte hebben als volwassen honden. Gewicht is nog een belangrijke factor. Wanneer ze snel aankomen, zorg dan voor traktaties met veel vezels en weinig vet om overgewicht tegen te gaan.
Daarnaast hebben ook honden hun eigen smaak! Sommigen houden van kip, anderen van rundvlees.
Er zijn ook biologische snoepjes en je kunt de snoepjes van je hond zelfs zelf maken met paté of gedroogd vlees.

Vanaf welke leeftijd geef je een hond snoepjes?

Er geldt niet echt een minimumleeftijd. Geef in ieder geval nog niets totdat ze volledig gespeend zijn. Hun spijsverteringsstelsel is dan nog steeds kwetsbaar en zo lopen ze het risico op buikpijn. Vanaf ongeveer 2 maanden kun je beginnen met inkopen. In het begin helpt het bij het opbouwen van een band met jouw hond en kun je ze makkelijker trainen. Geef ze 1 of 2 brokjes iedere keer als ze een commando goed hebben uitgevoerd.  

Waar koop je hondensnoepjes?

Op het internet vind je een ruim aanbod van allerlei soorten snoepjes. Denk hierbij aan gespecialiseerde websites voor hondenvoeding, maar ook algemene webwinkels. Aarzel niet om online te vergelijken, zo weet je binnen een paar klikken wat de beste prijs-kwaliteitsverhouding is, of waar de goedkoopste snoepjes te bestellen zijn. Als je vragen hebt kun je terecht op 1 van de vele fora, waar je kunt profiteren van de ervaring van andere honden(h)ouders. Tenslotte kun je ook altijd je lokale dierenwinkel of dierenarts bezoeken voor de aankoop van traktaties. 

Dit artikel is een selectie die onafhankelijk door het Wamiz team is gemaakt. Als je op een link met de naam "affiliate link" klikt, betaalt de verkoper ons een commissie. Maar dat verandert niets voor jou en je huisdier! Affiliate links worden als zodanig aangeduid, omwille van de transparantie.