Tibetaanse Spaniel

Andere namen: Tibetaanse Spaniël

Tibetaanse Spaniel
Volwassen Tibetaanse Spaniel © Shutterstock

De Tibetaanse Spaniël is een kleine, vrolijke, zelfverzekerde, zeer intelligente en nogal gereserveerde hond ten opzichte van vreemden, maar die snel zelfvertrouwen wint. De levendige en altijd actieve Tibetaanse Spaniël bouwt snel een hechte band op met hun verzorger, maar behoudt een beetje onafhankelijkheid. Dat maakt ze ​​kleine, rustige en evenwichtige honden.

Algemene informatie Tibetaanse Spaniel

Hoe oud wordt een Tibetaanse Spaniel? :

7

19

12

14

Karakter :

Rustig Intelligent

Grootte Tibetaanse Spaniel :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

Ze worden sinds de late oudheid in Tibetaanse kloosters gefokt en vervolgens in het begin van de 19e eeuw door missionarissen naar Engeland gebracht. Er wordt aangenomen dat ze een kruising zijn tussen een Pekinees, een Mopshond en een Japanse spaniël. In 1961 werd het Chinese ras eindelijk erkend door de FCI.

FCI groep

FCI groep

Groep 9 - Gezelschapshonden

Rubriek

Tibetaanse Spaniel: Uiterlijk

 • Tibetaanse Spaniel
  Tibetaanse Spaniel

  Grootte Tibetaanse Spaniel

  Teef : 25 tot 26 cm

  Reu : 25 tot 26 cm

  Gewicht Tibetaanse Spaniel

  Teef : 4 tot 6 kg

  Reu : 4 tot 6 kg

  Vachtkleur Tibetaanse Spaniel

  Vachttype

  Oogkleur Tibetaanse Spaniel

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Tibetaanse Spaniel

  De Tibetaanse Spaniël is een kleine, levendige en alerte hond. Hun algehele uiterlijk is zeer evenwichtig, de lengte van het lichaam is iets groter dan de schofthoogte. De ogen zijn ovaal, helder en expressief, van gemiddelde grootte, goed uit elkaar geplaatst maar naar voren gericht. De oren zijn middelgroot, hangend, goed bevederd bij volwassen honden en tamelijk hoog aangezet. Het is wenselijk dat ze iets van de zijkant van de schedel af worden gedragen, maar niet uitpuilen. Grove, zware en laag aangezette oren zijn atypisch. De staart is hoog aangezet, heeft een goede bevedering en wordt in beweging opgerold over de rug gedragen. Een staart die in rust naar beneden hangt is geen nadeel.

  Goed om te weten

  De Tibetaanse Spaniël werd ook wel Tibetaanse gebedshond genoemd omdat de monniken deze kleine hond in de winter onder hun gewaad droegen en ze gebruikten deze honden om de gebedsmolens te laten draaien.

  Tibetaanse Spaniel: Karakter

  • 33%

   Aanhankelijk

   Deze spaniëls zijn zeer veelzijdige honden. Ze zijn gehecht aan hun adoptiegezin, maar tonen ook initiatief en blijken vrij zelfstandig te zijn. Dit in tegenstelling tot een groot aantal andere gezelschapshonden. 

  • 66%

   Speels

   Het is leuk om te spelen met deze bijzonder slimme hond. Ze zijn dynamisch, intelligent en begrijpen daardoor de spelregels vrij snel. 

  • 100%

   Rustig

   Deze honden zijn tamelijk rustig en niet het type hond dat urenlang rondjes rent om aandacht te vragen. Zo lang aan hun behoefte wordt voldaan trekken ze zich thuis terug.  

  • 100%

   Intelligent

   Deze kleine, zeer slimme honden zijn intelligent en volgzaam, vooral tijdens de opvoeding. Die opvoeding is vrij gemakkelijk, mede door hun vaardigheden en enthousiasme. 

   Hun intelligentie komt ook tot uiting in hun grote observatievermogen, waardoor ze zich kunnen aanpassen aan de stemming van de mensen met wie ze omgaan. 

  • 66%

   Jager

   Ondanks hun naam, missen ze een jachtinstinct. Als ze echt zin hebben, jagen ze bijvoorbeeld op ongedierte in de tuin. 

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   In eerste instantie kunnen ze wantrouwend reageren ten opzichte van vreemden. Wanneer ze echter geen gevaar voelen worden deze zelfverzekerde honden al snel vrienden. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Ook al zijn ze loyaal aan hun adoptiegezin, blijken ze best onafhankelijk te zijn. Het zijn geen honden die de hele dag achter je aanlopen. 

   Tibetaanse Spaniel: Gedrag

   • 100%

    Kan goed alleen zijn

    De Tibetaanse Spaniel is zelfstandiger dan andere gezelschapshonden en kan daardoor heel goed alleen blijven.

    Hoewel kalm en evenwichtig van aard, moet de Tibetaanse Spaniel stapsgewijs en positief gewend raken aan de afwezigheid van hun verzorger als puppy.

   • 100%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze honden zijn buitengewoon gehoorzaam, intelligent en alert. Ze zijn heel makkelijk op te voeden, omdat ze een sterke behoefte hebben om te leren, te spelen en uitgedaagd te worden. 

    Het kost echter tijd, geduld en een zekere consistentie om ze trainen tot een prettige gezelschapshond. 

   • 100%

    Blaft graag

    Deze kleine honden laten zich horen. Ze zullen hun verzorger waarschuwen bij elk verdacht geluid, maar blaffen nooit zonder reden. 

   • 33%

    Neiging om weg te lopen

    Om hun huis te kunnen observeren en "bewaken" blijven deze honden het liefst in hun vertrouwde omgeving. Het zijn geen honden die snel weglopen, zeker niet wanneer ze tevreden zijn. 

   • 33%

    Neiging om dingen kapot te maken

    Ze kunnen heel goed alleen zijn, en zijn daarom niet destructief. Ze wachten rustig tot hun verzorger terugkomt, maar enkel wanneer ze speelgoed hebben om mee te spelen. 

   • 66%

    Eetlust

    Traktaties zijn een extra hulpmiddel om deze honden voor je te winnen en mee te laten werken. 

   • 66%

    Geschikt als waakhond

    Hun wantrouwen richting onbekenden maakt deze spaniëls tot een goede waakhond. Hun lichaamsbouw is weliswaar niet intimiderend noch indrukwekkend, maar toch kun je stellen dat ze goede waakhonden zijn. 

    Soms vergezelde ze boeddhistische monniken naar hun tempels, waar ze samen met de Tibetaanse mastiff om hun meesters te beschermen. Hun blaf waarschuwde voor de komst van indringers en de mastiff nam de verdediging dan op zich. 

   • 100%

    Geschikt als eerste hond

    Talrijke kenmerken van de Tibetaanse Spaniel pleiten voor een eerste adoptie: het is een kleine hond die overal mee naartoe kan worden genomen, die gemakkelijk te trainen is en zeer aangenaam en niet vatbaar voor de stoornissen die vaak worden waargenomen bij andere gezelschapshonden (zoals verlatingsangst), overmatig geblaf, etc).

    Lees verder na de advertentie

    Advertentie laden ...

    Is het ras Tibetaanse Spaniel geschikt voor jou?

    Doe de test

    Levensstijl

    • 100%

     Kan de Tibetaanse Spaniel in een appartement leven?

     Deze kleine honden kunnen zonder problemen in een appartement wonen, mits je ze elke dag meeneemt voor een wandeling. 

     De Tibetaanse Spaniëls kunnen zich aanpassen aan het leven op het platteland, in een huis met tuin, maar kunnen niet uitsluitend buiten worden gehouden. Het blijven in de eerste plaats huishonden.

    • 66%

     Behoefte aan beweging/ sportief

     Zelfs al zijn deze honden niet overdreven atletisch, moeten ze nog steeds stoom afblazen en meer dan andere gezelschapshonden hun overtollige energie kwijt. 

     Je moet iedere dag minstens 30 minuten met ze wandelen, zodat ze niet alleen fysiek, maar ook mentaal en sociaal worden uitgedaagd en hun reukvermogen wordt gestimuleerd. 

     Vanwege hun intelligentie kun je ook andere activiteiten ondernemen zoals spoorzoeken, hondendans of behendigheidsspelletjes. 

     Ze hebben deze activiteiten nodig om hun fysieke en mentale balans te behouden.  

    • 100%

     Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

     Gezien hun kleine formaat kunnen ze makkelijk mee op reis, bijvoorbeeld in een transporttas wanneer je met het openbaar vervoer reist. 

     Gezelschap

     • 100%

      Kan een Tibetaanse Spaniel samen met katten?

      Deze honden zijn bijzonder makkelijk in de omgang en kunnen makkelijk samenleven met een kat, met name als ze samen opgroeien. 

     • 100%

      Kan een Tibetaanse Spaniel samen met honden?

      Deze honden vereisen een goede socialisatie als pup om alle gedragsregels te leren, ook al stelt hun zelfvertrouwen en vriendelijke karakter ze in staat om ontspannen te zijn in de buurt van andere honden. 

     • 100%

      Is de Tibetaanse Spaniel een kindvriendelijke hond?

      Hun rust en waakzaamheid maken het de ideale kameraad voor kinderen. Wel moeten ze de hond altijd met respect behandelen. Anders kan zelfs de vriendelijkste hond ter wereld onverwacht uit de hoek komen wanneer kinderen ze niet juist behandelen. 

     • 100%

      Is een Tibetaanse Spaniel geschikt voor ouderen?

      Deze spaniëls dragen hun levenslust over op hun verzorger en zijn daarom populair bij alleenstaande ouderen. Hun behoeftes mogen echter niet verwaarloosd worden. 

      %}

      Wat kost een Tibetaanse Spaniel?

      De prijs van een Tibetaanse Spaniel varieert afhankelijk van hun afkomst, leeftijd en geslacht. Voor een hond gefokt volgens de NDG-norm moet je rekening houden met gemiddeld € 950, -. Honden uit de beste bloedlijnen worden voor € 1.200, - verkocht.

      Het gemiddelde budget om voor een hond van deze omvang te zorgen is ongeveer € 30 / maand.

      Tibetaanse Spaniel: Verzorging

      De vacht van de Tibetaanse Spaniël heeft geen speciale zorg nodig en hoeft niet te worden geschoren. Als het echter erg vuil is, kun je het meerdere keren per jaar wassen.

      Wekelijks borstelen helpt de zijdezachte glans van de vacht te behouden. Om infecties te voorkomen, moeten hun hangende oren regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt.

      Haaruitval

      Haarverlies is matig, maar neemt toe naarmate de ruiperiode nadert. Gedurende deze tijd moeten ze dagelijks worden geborsteld, omdat ze veel haar kunnen verliezen.

      Tibetaanse Spaniel: Voeding

      Dagelijkse voeding met hoogwaardig droogvoer is prima voor deze kleine hond. De dagelijkse hoeveelheid moet echter worden afgestemd op hun leeftijd, dagelijkse lichaamsbeweging en eventuele gezondheidsproblemen.

      Gezien de omvang is één maaltijd per dag voldoende, bij voorkeur 's avonds voor een betere vertering.

      Gezondheid Tibetaanse Spaniel

      Hoe oud wordt een Tibetaanse Spaniel?

      Ze worden gemiddeld 13 jaar oud. 

      Sterk/ bestendig

      Deze kleine, nogal fragiel ogende honden, zijn eigenlijk best robuust en hebben weinig last van ziektes. 

      Kan goed tegen warmte

      Wanneer het erg warm is hebben deze honden vers water nodig en een schaduwrijke plek om te rusten. Hun activiteiten moeten ook worden aangepast om ze tegen de hitte te beschermen. Dus vroege ochtend wandelingen, en 's avonds wat later. 

      Kan goed tegen kou

      Ze kunnen niet buiten leven omdat ze dan lijden onder de weersomstandigheden. Het zijn vooral binnenhonden die zich graag op hun gemak voelen. 

      Neiging om snel aan te komen

      Je mag deze honden niet teveel voeren, want ze hebben de neiging snel aan te komen. Vooral wanneer ze niet genoeg beweging krijgen. 

      Veelvoorkomende ziektes

      • Patellaire luxatie
      • Progessieve retinale atrofie
      • Nierstenen
      Laat een reactie achter over dit ras
      Log in om een reactie te plaatsen