Aanbieding

Shar Pei hond in het bos

Wist je dat de Shar Pei met de overtollige vacht geborden wordt, en hier later ingroeit?

© Alex Zotov | Shutterstock

Rimpels lekijk? Deze rimpel honden bewijzen het tegendeel!

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Wat velen irriteert als ze in de spiegel kijken, rimpels, vinden ze geweldig bij honden. Maak kennis met de gerimpelde hondenrassen, hun schoonheid en handicaps.

Rimpelhonden, met hun kenmerkende geplooide huid en unieke uiterlijk, hebben de harten van hondenliefhebbers over de hele wereld veroverd. Deze bijzondere hondenrassen, die variëren van de Chinese Shar-Pei tot de Bulldog, zijn niet alleen visueel opvallend, maar hebben ook een rijke geschiedenis en specifieke verzorgingsbehoeften. In dit artikel kun je een overzicht vinden van de meest bekende rimpelhonden en hun gezondheidsuitdagingen. 

De bekendste rimpelhond: Shar-Pei

De beroemdste rimpel hond is waarschijnlijk de Shar-Pei. Deze gerimpelde hond heeft zelfs in een reclame van Garnier gespeeld. De Shar-Pei is echter geen twijfelachtig trend ras, maar een oude waakhond uit China. Zeventig jaar geleden werden ze zo goed als uitgestorven beschouwd, maar tegenwoordig hebben ze nog maar één probleem, rimpels. 

Door reclame en social media is er een hype ontstaan rond gerimpelde honden en zodoende is de rimpelhond ontzettend populair geworden. Wat je misschien niet wist is dat de Shar-Pei pup veel overtollige huid heeft, maar hier later ingroeit. 

Volgens de norm mag het lichaam van een volwassen Shar-Pei maar een paar, niet overdreven losse, plooien hebben. De ogen moeten duidelijk vrij zijn. Mocht dat niet zo zijn wordt het leven van deze sportieve hond ontzettend belemmerd. Koop daarom alleen een Shar-Pei met slechts matige rimpels via een betrouwbare fokker.

Mopshond

Ook deze symphatieke rimpelhond komt uit China. Echter, hun uiterlijke kenmerken maken het niet gemakkelijk voor deze kleine viervoeters. Ze hebben talloze rimpels, vooral in het gezicht, die snel geïnfecteerd kunnen raken.

Veel mopshonden fans zijn gek op het verfrommelde gezicht en de grote wiebelogen. Hun extreem korte neus benadrukt de rimpels. Mopshonden hebben ook een losse huid op hun rug. Ze zijn van nature vrij robuust, maar door het extreme fokken wordt het steeds moeilijker om een gezonde rimpelhond te adopteren. Iedereen die voor dit ras kiest moet er daarom voor zorgen dat de hond niet te veel rimpels heeft en een wat langere neus om goed te kunnen ademen.

Mastiff

Honden van het Mastiff-soort bestaan al honderden jaren. Ze waren populair tijdens militaire expedities en bij de jacht op wilde zwijnen en beren. Later werden ze door de Britse adel gebruikt voor gruwelijke gevechten tegen beren. Verschillende Mastiff's hebben een in gevangenschap levende beer gedood. 

Tegenwoordig is de ongeveer 90 kg wegende hond op veel plaatsen een niet welkome gast. Echter, serieuze fokkers stellen hoge eisen en fokken nog Mastiff's die niet agressief zijn, maar wel bereid zijn om zichzelf te verdedigen. De Mastiff's hebben veel losse huid op de kop en minder opvallende plooien op de rug. Aangezien veel Molossers afstammen van de Mastiff hebben ze de rimpels van hen geërfd. 

Bullmastiff

Deze honden stammen af van de Mastiff en Bulldog. Ze hebben met name rimpels op hun voorhoofd. Veel mensen worden enthousiast over de expressieve gezichtsuitdrukkingen van deze honden. Bullmastiffs fronsen wanneer iets of iemand hun aandacht trekt.

De Bullmastiff was vroeger een populaire waakhond en doet tegenwoordig dienst als politie- en gezelschapshond. De Bullmastiff is stevig, maar niet agressief. Ze houden van hun gezin en gedragen zich altijd goed!

Mastino Napoletano

Deskundigen vermoeden dat dit ras afstamt van de Romeinse oorlogshonden. Deze trouwe viervoeters horen alleen thuis bij ervaren hondenbezitters. Alleen dan kunnen ze hun volledige potentieel bereiken. Het zijn verder rustige, ontspannen en zeer loyale honden. 

De Mastino Napoletano heeft veel overtollige huid en daardoor veel grote rimpels en hangende lippen. Dat geeft ze een droevige en gezapige uitdrukking. Vanwege hun bouw zijn ze ook gevoelig voor kwijlen. Deze gerimpelde hond behoort tot de duurste hondenrassen ter wereld. 

Bordeaux Dog

De Bordeaux Mastiff heeft ook veel rimpels op de kop. De huid rond de schouders is ook wat los. De Mastiff weegt ongeveer 50 kg en stamt af van de Boxer. Later werden ze ingezet als waakhond. 

Deze gerimpelde hond verwierf grote bekendheid door de film Scott & Huutsch met Tom Hanks en een Bordeaux Dog. Deze viervoeters kwijlen veel, vernietigen veel, maar blijken ook schattige knuffelaars te zijn

Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog stamt af van oude Bulldog rassen. Het zijn sportieve honden met een lichaam wat daar niet voor gebouwd is. De korte snuit leidt tot ademhalingsproblemen, de rimpels moeten regelmatig verzorgd worden. Ondanks hun grimmige uiterlijk zijn het uitermate lieve viervoeters. 

Franse Bulldog

De Franse Bulldog heeft alle kenmerken van hun geweldige Duitse Dog familie. Ze zijn zelfverzekerd, slim en waakzaam. Ook hebben ze die gerimpelde look. Ze hebben typische rimpels in het gezicht.  

Bloedhond

Deze uitstekende speurders danken hun naam aan het "pure bloed" , omdat ze werden gefokt door de Belgische monniken in de Ardennen. Ze kwamen in de elfde eeuw richting Groot-Brittannië. 

Bloedhonden zijn eigenwijs, maar nooit agressief. Ze zijn vriendelijk voor mensen en soortgenoten. Helaas zijn er tegenwoordig een aantal show lijnen die worden gefokt met te grote rimpels en hangende oogleden. Ze zijn tevens vatbaar voor kwijlen

Fila Brasileiro

Deze sterke viervoeters zijn familie van de Bloedhond, maar hebben meer rimpels. De Fila Brasileiro kwamen met de Spanjaarden en Portugezen mee naar Zuid-Amerika. Hier was deze gerimpelde hond populair voor het drijven van vee en het bewaken van kuddes, maar ook slavenplantages. 

Als speurhonden kunnen de allrounders prima werk afleveren. Ze zijn erg loyaal aan hun verzorger, die overigens wel de nodige ervaring moet hebben.

Basset Hound

De Basset Hound stamt af van Franse Bassets en de Britse Bloudhound. Oorspronkelijk jaagden ze op konijnen. Een Amerikaans schoenen-en pantoffelmerk dat de Basset als logo gebruikte veroorzaakte een hype rond de viervoeter.  

Tegenwoordig zie je veel Bassets met een te losse huid en lange oren. Als gevolg hiervan kunnen ze weinig sportieve dingen ondernemen. De losse huid rimpelt vooral op de schouders en poten. 

Waarom hebben sommige honden rimpels?

Bij de meeste hondenrassen zijn rimpels een eigenschap die ontstaat doordat er bewust zo gefokt wordt. De rimpels worden op deze manier iedere keer doorgegeven.

Bij sommige Molossers en Mastiff's hebben de rimpels een wrede achtergrond. Ze moesten andere dieren bijten. In combinatie met hun korte snuit kon het bloed beter door de plooien stromen waardoor ze minuten lang het andere dier konden bijten. Dit kan "nuttig" zijn voor de jacht of bij dierengevechten zoals een hond tegen een stier. 

Helaas zijn extreem gerimpelde honden in de mode. Om esthetische redenen concentreren sommige fokkers zich daarom op de rimpels. Het gaat dus om extreme rassen waarbij de rimpels de hond hinderen in het dagelijks leven.

Rimpels die zorgen voor een handicap

Rimpels bij honden zijn een kwestie van smaak. Of ze nu mooi zijn of niet, het is belangrijk dat ze de gezondheid van de hond niet schaden. 

Iedereen die een gerimpelde hond wil, moet opletten dat ze niet een hond adopteren van een fokker die te extreem fokt. Diepe huidplooien veroorzaken pijnlijke ontstekingen en eczeem. Doordat de losse huid tegen elkaar aan schuurt kan er een schimmelinfectie ontstaan. Alle rimpels moeten daarom regelmatig worden schoongemaakt. Bacteriën die zich verzamelen in de rimpels kunnen ook onaangenaam ruiken

Grote rimpels met losse huidplooien belemmeren de hond in het dagelijks leven. Extreem gerimpelde Shar-Peis hebben bijvoorbeeld problemen met hun bloedsomloop en een beperkte mobiliteit. Zelfs Bassets met te veel losse huid kunnen hun bewegingsdrang niet navolgen. Rimpels over de ogen belemmeren vaak het zicht en veroorzaken ooginfecties.

Een losse huid bij de lippen leidt tot overmatig kwijlen. Kleine rimpels zijn geen probleem, maar het "schoonheidsideaal" mag geen belemmering voor de hond vormen. 

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen