Bloedhond

Andere namen: Sint-hubertushond

Bloedhond
Bloedhond © Shutterstock

Bloedhonden kunnen zowel als speur- of gezinshond worden geadopteerd. Tegenwoordig worden ze voornamelijk gebruikt om naar vermiste personen te zoeken. 

Algemene informatie Bloedhond

Hoe oud wordt een Bloedhond? :

5

17

10

12

Karakter :

Aanhankelijk Intelligent Jager

Grootte Bloedhond :

Herkomst en geschiedenis

Het is een heel oud ras: Xenophon noemde het al in 550 voor Christus. En hun wortels gaan met grote waarschijnlijkheid nog verder terug. De eerste vorm van dit nu Belgische hondenras ontwikkelde zich in Engeland, vanwaar het hun weg vond naar Frankrijk en België. Dit laatste land kreeg van de FCI het beschermheerschap van de Bloedhond. Er zijn beduidend meer bloedhonden in de VS en andere landen, die daar als politiehond worden gebruikt om naar vermiste personen te zoeken.

FCI groep

FCI groep

Groep 6 - Lopende honden en zweethonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Bloedhond

  Grootte Bloedhond

  Teef : 58 tot 66 cm

  Reu : 64 tot 72 cm

  Gewicht Bloedhond

  Teef : 40 tot 48 kg

  Reu : 46 tot 54 kg

  Vachtkleur Bloedhond

  Vachttype

  Oogkleur Bloedhond

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Bloedhond

  De Bloedhond is erg zwaar gebouwd, vrij groot en indrukwekkend. Hun bewegingen zijn nogal traag. Het hoofd ziet er waardig en majestueus uit. Ze zijn groot, maar niet echt breed. De huid op het voorhoofd en de wangen is diep gerimpeld. De lippen zijn lang en hangend. Het onderste ooglid hangt erg naar beneden. De oren zijn vrij lang, erg laag aangezet en vallen naar voren. De hals is lang, met een uitgesproken dubbele keelhuid. De rug is breed en sterk. De buik lichtjes opgetrokken. De staart is lang en gedragen in een elegante sabelvorm. De poten zijn recht, gespierd en hebben sterke botten.

  Goed om te weten

  Door de betrouwbaarheid van hun goede reukvermogen werden Bloedhonden in Amerika jarenlang gebruikt voor het identificeren van criminelen wat diende als bewijs voor de rechtbank. 

  De beroemde Disney-hond Pluto is een bloedhond.

  Karakter Bloedhond

  • 100%

   Aanhankelijk

   Het zijn zachtaardige honden zie erg gehecht zijn aan hun verzorgers. 

  • 66%

   Speels

   Deze honden houden van spelletjes die raakvlak hebben met speurtochten. Dus het opsporen van bijvoorbeeld speelgoed, traktaties, een lid van hun sociale groep enz. 

  • 66%

   Rustig

   Ze worden als omspannen beschreven. 

  • 100%

   Intelligent

   Het zijn zelfverzekerde honden met een sterke wilskracht waar je voor honderd procent op kunt vertrouwen. Ze hebben een buitengewoon instinct en een ongelooflijk doorzettingsvermogen, waardoor ze probleemloos uren achter elkaar kunnen werken. 

  • 100%

   Jager

   Bloedhonden zijn in de eerste plaats jachthonden die een uitzonderlijk goed reukvermogen hebben. Om deze reden worden ze veel gebruikt als speurhond om te zoeken naar gewonde of wilde dieren of vermiste personen. 

  • 66%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Ze zijn erg vriendelijk voor mensen, maar omdat ze erg gehecht zijn aan hun verzorgers kunnen ze wantrouwend zijn tegenover vreemden. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Op werk gedragen ze zich zeer autonoom. De verzorgers kunnen zonder twijfel op ze rekenen. 

   Gedrag Bloedhond

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Periodes van alleen zijn storen deze honden niet, mits op voorhand aan hun behoefte is voldaan. 

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Hoewel teven van dit ras doorgaans gemakkelijker in de omgang zijn dan reutjes, zijn Bloedhonden over het algemeen niet gemakkelijk op te voeden. Zij hebben daarom een verzorger nodig die zelfverzekerd, streng en tegelijkertijd zachtaardig is zonder ooit geweld te gebruiken. 

   • 100%

    Blaft graag

    Ze hebben een zeer diepe en krachtige blaf die ze tijdens het werk gebruiken. 

   • 100%