Aanbieding

Puli - dweilhond

Rastahonden zijn loyale, lieve hondenrassen

© Shutterstock

Rastahonden: Deze hondenrassen hebben dreadlocks

Door Ellen Klaver Vertaler

Online sinds

Dweilhonden zijn hondenrassen die opvallen door een bijzondere vachtstructuur. In plaats van rechte en donzige manen hebben ze een dikke vacht en "dreadlocks".

Oorzaak van deze bijzondere vacht: haarvetersluiting

Bij sommige hondenrassen vormen zich in de loop van de tijd vanzelf dreadlocks, andere honden hebben dit juist omdat ze showhonden zijn. Er zijn altijd speciale eigenschappen en risico’s verbonden aan deze bijzondere haarstructuur, maar dit verschilt per hondenras. Lees snel verder, hier vind je een overzicht van de meest bekende rastahonden.

Bergamasco

De naam Bergamasco verklapt eigenlijk de oorsprong van deze hond al: de Italiaanse stad Bergamo in Lombardije. Al in de 15e eeuw werd deze hond ingezet om kuddes te beschermen en te leiden. Naast het vriendelijke karakter is vooral de vacht van deze hond bijzonder.

Ruige vacht gemaakt van verschillende soorten haar

De vacht van deze herder bestaat uit drie verschillende haarsoorten. De twee onderste lagen zijn glad en kort, maar de bovenste laag is taaier en langer. Het duurt een jaar voordat de vacht van de Bergamasco volledig is ontwikkeld. Deze vachtstructuur geeft de Bergamasco een groot voordeel: in de zomer is de hond beschermd tegen kou en oververhitting. In de loop der jaren wordt de vacht vanzelf mat. Het wordt aangeraden om de vacht jaarlijks te knippen zodat de Bergamasco vrij kan bewegen. 

Komondor – De hond met lange dreadlocks

De Komondor, oorspronkelijk afkomstig uit Hongarije, springt meteen in het oog door de bijzondere vacht. Het duurt een paar jaar voordat de vacht volledig is ontwikkeld. Daarna groeit het haar tot 9 centimeter. De dikke, matte vacht beschermt deze viervoeter tegen extreme hitte of kou.

De juiste zorg voor de Komondor is cruciaal

De borstelige bontjassen van de Komondor trekken vuil aan, waardoor de vacht regelmatig moet worden onderhouden. Vermijd het baden van dit ras, omdat de dreads na een bad een onaangename geur ontwikkelen en niet goed drogen.

Puli: een goed voorbeeld van de ‘dweil’hond

Het belangrijkste kenmerk van de levendige Puli is de vacht die tot op de grond reikt.  De vacht van een Puli moet je niet borstelen , want dit beschadigt de natuurlijke haarstructuur. Scheidt de haren door ze langzaam en voorzichtig uit elkaar te trekken.

Pumi: de dweilhond met gegolfde vacht

De Pumi is een kruising tussen de Puli en de Duitse Terrier. Net als de Puli heeft ook dit pittige ras een gekrulde vacht, die tot wel zeven centimeter groeit. Het beste is om deze vacht iedere drie maanden zorgvuldig te knippen. Hoe ouder de Pumi wordt, hoe gemakkelijker het verzorgen van de vacht wordt. In tegenstelling tot de Bergamasco of de Komodor heeft de Pumi niet de neiging om klitten te krijgen.

Goede verzorging van ‘dweilhonden’

Om de dweilhonden een goede kwaliteit van leven te geven, moet je ervoor zorgen dat het gezichtsveld niet worden beperkt. Dit kan door de vacht samen te binden met een elastiekje, maar de vacht, met name de poten, kan ook goed geknipt worden.

Conclusie: Rastahonden zijn loyale, lieve hondenrassen

Zelfs al is het uiterlijk van de hond even wennen, toch kunnen we veel plezier beleven aan deze viervoeters. Deze dweilhonden hebben allemaal een liefdevol, beschermend instinct:

  • De Puli is een levendige, makkelijk te inspireren hond. Doordat de hond dol is op spelen, past de hond goed in een gezin.
  • Een Bergamasco is de ideale hond als je op zoek bent naar een wendbare, prettige hondenvriend.
  • De Komodor is niet echt een speelhond, maar wel een hele goede waakhond. Deze intelligente, rustige waker is dol op het buitenleven. Komodors worden vaak aangeraden aan hondenkenners.
Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen