Basset hound

Andere namen: Bassethond

#18

Wamiz's top rassen

Basset hound
Volwassen Basset Hound © Shutterstock

De Basset Hound, ook wel Bassethond genoemd, is een hond met een ongelooflijk reukvermogen dat ze kunnen gebruiken om hun verzorgers te helpen bij jachttochten. Ze zijn erg sociaal en kunnen gemakkelijk samenleven met andere dieren. Deze honden hebben zelfs gezelschap nodig om zich op hun gemak te voelen. Ook al hebben ze korte poten, zijn ze nog steeds atletisch en hebben een goed uithoudingsvermogen. Ze doen op geen enkele manier onder voor andere honden.

Algemene informatie Basset hound

Hoe oud wordt een Basset hound? :

3

17

8

12

Karakter :

Rustig Jager

Grootte Basset hound :

Herkomst en geschiedenis

Ze stammen af van de Basset artésien normand, die tegen het midden van de vorige eeuw vanuit Frankrijk naar Engeland werd geïmporteerd en vervolgens werd gekruist met de Chien de Saint-Hubert (Bloedhond). Dit resulteerde in exemplaren die vergelijkbaar waren met de huidige Basset Hounds, maar dan nog kleiner. De laatste stap werd gezet door de Amerikanen, die het ras "adopteerden" en van de voormalige jachthond een gezelschapshond maakten. Na een lange periode van "ouderschap" in het ras door de VS, bracht de FCI ze in 1987 terug naar het VK door alleen de Engelse standaard over te nemen.

FCI groep

FCI groep

Groep 6 - Lopende honden en zweethonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Basset hound

  Grootte Basset hound

  Teef : 33 tot 38 cm

  Reu : 33 tot 38 cm

  Gewicht Basset hound

  Teef : 25 tot 30 kg

  Reu : 25 tot 30 kg

  Vachtkleur Basset hound

  Vachttype

  Oogkleur Basset hound

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Basset hound

  De Basset Hound is echt een unieke hond: het is de hond met korte poten en de sterkste botten (in verhouding tot hun grootte) in vergelijking met elk ander ras. Het lichaam is sterk en langwerpig. De kop is lang maar goed geproportioneerd, de stop matig ontwikkeld. De snuit is smal zonder spits te zijn, de lippen hangend. De ogen zijn heel zachtaardig en verdrietig, wat hun blik onweerstaanbaar maakt. De staart, die altijd omhoog wordt gedragen, geeft een indicatie van hun karakter, welke heel vrolijk is.

  Goed om te weten

  Tegenwoordig worden ze vooral als gezelschapshond gebruikt. Ze komen vaker voor in de Verenigde Staten dan in Europa, waar vaak ten onrechte wordt aangenomen dat een hond die geschikt is om in een appartement te wonen, klein moet zijn. In werkelijkheid is de Basset Hound (die ondanks hun korte poten absoluut niet klein zijn) aanzienlijk rustiger, meer ontspannen en minder moeilijk dan de meeste kleine honden.

  Karakter Basset Hound

  • 66%

   Aanhankelijk

   Volgens de officiële rasstandaard zijn ze aanhankelijk, en het klopt dat ze erg gehecht zijn aan hun tijd doorbrengen met de leden van hun adoptiegezin. Ze hebben een plek in een gezin nodig om zich volledig te ontwikkelen.

  • 66%

   Speels

   Ondanks hun ontspannen en droevige uiterlijk spelen deze honden erg graag en zijn altijd in voor een spelletje met kinderen of andere honden. 

  • 100%

   Rustig

   Tijdens de jacht kunnen ze angstaanjagend zijn, maar thuis zijn het vooral rustige, vredige honden waarmee je prettig samenleeft. 

  • 66%

   Intelligent

   Deze honden zijn een beetje eigenwijs, maar hebben indrukwekkende capaciteiten, als gezelschaps- en jachthond, waarmee ze graag pronken. Ze stellen zich graag in dienst van hun verzorger. 

  • 100%

   Jager

   De Basset Hounds zijn zeer goede jachthonden voor de roedeljacht, die ondanks hun uiterlijk een goed uithoudingsvermogen en een zekere vasthoudendheid hebben. Tevens beschikken ze over een bijzonder fijn reukvermogen, waardoor ze lange tijd sporen kunnen volgen zonder moe te worden. 

   Helaas worden deze honden niet goed op waarde geschat in de jachtwereld, omdat er maar een paar lijnen zijn die worden ingezet voor de jacht. 

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Ze zijn erg sociaal tegenover andere dieren, maar ook mensen. Als ze met respect behandeld worden gaan ze graag met mensen om. Ze zijn niet bang of agressief, en zelfs onbekenden zullen met veel enthousiasme worden begroet. 

  • 66%

   Onafhankelijk

   Ze staan heel dicht bij hun sociale groep en zijn met name avontuurlijk als het gaat om het volgen van sporen. 

   Gedrag Basset hound

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    Wanneer ze voldoende beweging krijgen en aan al hun behoeftes zijn voldaan kunnen ze makkelijk een paar uur alleen thuisblijven, zeker als ze speelgoed hebben ter vermaak. 

    Let wel, ze hebben regelmatig contact met mensen nodig, dus je kunt ze niet de hele dag alleen laten zonder beweging en sociaal contact. 

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze Basset Hounds zijn een beetje eigenwijs en hebben een vroege, positieve, strikte en samenhangende opvoeding nodig. Gedragsregels en grenzen moeten zo vroeg mogelijk worden aangeleerd om slechte gewoontes te voorkomen.

    Wanneer er eenmaal een vertrouwensrelatie ontstaat tussen de hond en verzorger, zorgt het rustige karakter er voor dat ze makkelijker te trainen zijn. Dan kan het zo waar een plezier zijn om ze te trainen. 

   • 66%

    Blaft graag

    Volgens de officiële rasstandaard is de blaf van een Basset Hound diep en melodieus. 

   • 66%