Bullmastiff

Bullmastiff
Volwassen Bullmastiff © Shutterstock

De Bullmastiff is een sterke, actieve, betrouwbare en volhardende Molosser. Ze zijn zeer veelzijdig en kunnen worden ingezet als waak- of politiehond, maar ook als show- of gezelschapshond. Het zijn zelfverzekerde, vertrouwende en zeer moedige, loyale honden die dicht bij hun sociale groep staan en contact met mensen nodig hebben om zich volledig te ontwikkelen.

Algemene informatie Bullmastiff

Hoe oud wordt een Bullmastiff? :

3

15

8

10

Grootte Bullmastiff :

Herkomst en geschiedenis

De Bullmastiff is het resultaat van een kruising tussen de Mastiff en de Bulldog. De eerste kruisingen tussen deze twee rassen waren bedoeld om aanvalshonden te creëren die tegelijkertijd sterk en flexibel waren. Toen er geen officiële gevechten meer waren (vanaf 1853), bleek dat deze kruisingen een nieuw, zuiver ras met grote voordelen konden voortbrengen. Vooral boswachters waren erg in deze honden geïnteresseerd: ze hadden een flexibele, sterke hond nodig met een goed reukvermogen om met stropers af te rekenen. Het fokken van de volbloed Bullmastiffs begon in de 19e eeuw en werd tegen het einde van de 20e eeuw geperfectioneerd dankzij S. S. Moseley. Hij wordt beschouwd als de vader van de moderne Bullmastiff.

FCI groep

FCI groep

Groep 2 - Pinchers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Bullmastiff

  Grootte Bullmastiff

  Teef : 61 tot 66 cm

  Reu : 64 tot 69 cm

  Gewicht Bullmastiff

  Teef : 41 tot 50 kg

  Reu : 50 tot 59 kg

  Vachtkleur Bullmastiff

  Vachttype

  Oogkleur Bullmastiff

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Bullmastiff

  De Bullmastiff is een hond met een sterk, symmetrisch en krachtig postuur, maar ziet er niet onhandig uit. Het hoofd moet groot en vierkant zijn. De omtrek van de schedel moet overeenkomen met de schofthoogte. De snuit is kort: de afstand tussen de punt van de neus en de stop is ongeveer een derde van de totale lengte van het hoofd. De stop is duidelijk uitgesproken. De ogen kunnen donker of hazelnootbruin zijn. Ze zijn middelgroot en staan relatief ver uit elkaar. Er zit een vouw tussen. De oren zijn V-vormig of naar achteren gevouwen, breed en zo hoog als de achterkant van het hoofd. De tanden moeten sterk zijn, met grote, ver uit elkaar geplaatste hoektanden. Een schaar- of tanggebit is toegestaan; een lichte onderbeet is ook toegestaan, maar niet gewenst. De poten zijn sterk en gespierd.

  Goed om te weten

  Bullmastiffs zijn ideale honden voor iedereen die gek zijn op Molossers, maar niet genoeg ruimte hebben om een echte reus te adopteren. Hun uitgebalanceerde karakter maakt ze betrouwbaar, maar beginnende hondenbezitters zullen zich goed moeten laten informeren over de karaktertrekken van deze honden. 

  Karakter: Bullmastiff

  • 66%

   Aanhankelijk

   Bullmastiffs zijn meestal zachtaardig en aanhankelijk naar de leden van hun adoptiegezin en hebben een groot inlevingsvermogen waardoor ze alle positieve, maar ook negatieve buien van hun verzorgers aanvoelen. 

  • 66%

   Speels

   Ondanks alle schijn zijn deze honden erg vrolijk en altijd in voor een spelletje met hun verzorger. 

  • 33%

   Rustig

   Deze Molossers, zoals veel honden in deze categorie, kunnen hun rustige kant laten zien. Achter hun "grootvaderlijke" uiterlijk schuilt een actief en energiek temperament. 

  • 66%

   Intelligent

   De intelligentie van de Bullmastiffs wordt weerspiegeld in hun veelzijdigheid. Ze hebben een zeer goed reukvermogen en worden daarom in de UK ingezet als politiehond. In de rest van Europa en in de VS, waar ze veel voorkomen, worden ze voornamelijk geadopteerd als waak- en gezelschapshond of showhond. 

  • 66%

   Jager

   Jagen is duidelijk niet hun favoriete tijdverdrijf, maar ze kunnen geïnteresseerd zijn in het volgen van wilde dieren. 

  • 33%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Tegen alle verwachtingen in zijn deze honden best vriendelijk naar vreemden, ook al houden ze hen goed in de gaten. Ze blijven waakzaam in alle situaties, hoe ongevaarlijk ook. 

   Ze kunnen echter heel goed onderscheid maken tussen een nieuwe gast en een ongewenste indringer. Ze zijn nooit agressief. Hun indrukwekkende lichaamsbouw is meestal voldoende om indringers weg te jagen. 

  • 33%

   Onafhankelijk

   De Bullmastiffs zijn onzettend trouw aan hun verzorgers. Ze moeten de leden van hun sociale groep in de gaten houden en willen ze koste wat het kost gelukkig maken. 

   Deze honden maken zichzelf graag nuttig en verwachten dan ook dat ze verschillende taken toevertrouwd worden. Het psychologische evenwicht hangt af van het vertrouwen dat hun verzorgers in ze hebben. 

   Gedrag Bullmastiff

   • 33%

    Kan goed alleen zijn

    Bullmastiffs zijn echte gezinshonden die zich alleen ontwikkelen wanneer ze omringd zijn door hun adoptiegezin. Daarom houden ze er niet van om buitengesloten te worden of alleen te zijn. Al vroeg op een gezonde manier leren omgaan alleen te zijn is daarom essentieel. 

    Ze moeten leren dat de momenten die ze alleen zijn niet per se zorgen en stress hoeven te betekenen. Zorg voor speelgoed en andere dingen waardoor ze de tijd even vergeten. Desalniettemin mogen de periodes van afwezigheid nooit te lang duren. 

   • 33%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Het zijn geen overdreven gehoorzame honden. Hun verlangen om hun verzorgers te plezieren zorgt er voor dat ze samenwerken, maar enkel zo lang de relatie gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en respect. 

    Het vergt veel geduld en samenhang om resultaten te boeken met deze honden. Ze zullen nooit de perfecte gehoorzame hond worden. Voordat ze een commando uitvoeren hebben ze even wat tijd nodig om erover na te denken. 

    Een groot voordeel van deze honden is dat ze een goed geheugen hebben. Als ze eenmaal iets hebben geleerd, vergeten ze het nooit meer. 

    Gezien hun imposante formaat is het belangrijk om van pup af aan te beginnen met trainen. Stel direct gedragsregels op en leer ze basiscommando's om te voorkomen dat ze slechte gewoontes ontwikkelen. 

    Bovenal is het terugkomen en aangelijnd lopen het allerbelangrijkste wat deze honden snel moeten leren. Dit is de enige manier om controle te houden over deze honden, en later als ze groter zijn zorgeloos een wandeling te kunnen maken. 

    De hulp van een hondentrainer is wenselijk.

   • 33%

    Blaft graag

    Bullmastiffs zijn terughoudend en blaffen nooit zonder reden. Wanneer je ze hoort is er echt iets aan de hand om je zorgen over te maken. 

   • 33%