Bullmastiff

Bullmastiff
Volwassen Bullmastiff © Shutterstock

De Bullmastiff is een sterke, actieve, betrouwbare en volhardende Molosser. Ze zijn zeer veelzijdig en kunnen worden ingezet als waak- of politiehond, maar ook als show- of gezelschapshond. Het zijn zelfverzekerde, vertrouwende en zeer moedige, loyale honden die dicht bij hun sociale groep staan en contact met mensen nodig hebben om zich volledig te ontwikkelen.

Algemene informatie Bullmastiff

Hoe oud wordt een Bullmastiff? :

3

15

8

10

Grootte Bullmastiff :

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Herkomst en geschiedenis

De Bullmastiff is het resultaat van een kruising tussen de Mastiff en de Bulldog. De eerste kruisingen tussen deze twee rassen waren bedoeld om aanvalshonden te creëren die tegelijkertijd sterk en flexibel waren. Toen er geen officiële gevechten meer waren (vanaf 1853), bleek dat deze kruisingen een nieuw, zuiver ras met grote voordelen konden voortbrengen. Vooral boswachters waren erg in deze honden geïnteresseerd: ze hadden een flexibele, sterke hond nodig met een goed reukvermogen om met stropers af te rekenen. Het fokken van de volbloed Bullmastiffs begon in de 19e eeuw en werd tegen het einde van de 20e eeuw geperfectioneerd dankzij S. S. Moseley. Hij wordt beschouwd als de vader van de moderne Bullmastiff.

FCI groep

FCI groep

Groep 2 - Pinchers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

Rubriek

Uiterlijke kenmerken Bullmastiff

Bullmastiff
Bullmastiff
Bullmastiff
Bullmastiff
Bullmastiff

Grootte Bullmastiff

Teef : 61 tot 66 cm

Reu : 64 tot 69 cm

Gewicht Bullmastiff

Teef : 41 tot 50 kg

Reu : 50 tot 59 kg

Vachtkleur Bullmastiff

Vachttype

Oogkleur Bullmastiff

Bruin

Uiterlijke kenmerken Bullmastiff

De Bullmastiff is een hond met een sterk, symmetrisch en krachtig postuur, maar ziet er niet onhandig uit. Het hoofd moet groot en vierkant zijn. De omtrek van de schedel moet overeenkomen met de schofthoogte. De snuit is kort: de afstand tussen de punt van de neus en de stop is ongeveer een derde van de totale lengte van het hoofd. De stop is duidelijk uitgesproken. De ogen kunnen donker of hazelnootbruin zijn. Ze zijn middelgroot en staan relatief ver uit elkaar. Er zit een vouw tussen. De oren zijn V-vormig of naar achteren gevouwen, breed en zo hoog als de achterkant van het hoofd. De tanden moeten sterk zijn, met grote, ver uit elkaar geplaatste hoektanden. Een schaar- of tanggebit is toegestaan; een lichte onderbeet is ook toegestaan, maar niet gewenst. De poten zijn sterk en gespierd.

Goed om te weten

Karakter: Bullmastiff

66%

Aanhankelijk

Bullmastiffs zijn meestal zachtaardig en aanhankelijk naar de leden van hun adoptiegezin en hebben een groot inlevingsvermogen waardoor ze alle positieve, maar ook negatieve buien van hun verzorgers aanvoelen. 

66%

Speels

Ondanks alle schijn zijn deze honden erg vrolijk en altijd in voor een spelletje met hun verzorger. 

33%

Rustig

Deze Molossers, zoals veel honden in deze categorie, kunnen hun rustige kant laten zien. Achter hun "grootvaderlijke" uiterlijk schuilt een actief en energiek temperament. 

66%

Intelligent

De intelligentie van de Bullmastiffs wordt weerspiegeld in hun veelzijdigheid. Ze hebben een zeer goed reukvermogen en worden daarom in de UK ingezet als politiehond. In de rest van Europa en in de VS, waar ze veel voorkomen, worden ze voornamelijk geadopteerd als waak- en gezelschapshond of showhond. 

66%

Jager

Jagen is duidelijk niet hun favoriete tijdverdrijf, maar ze kunnen geïnteresseerd zijn in het volgen van wilde dieren. 

33%

Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

Tegen alle verwachtingen in zijn deze honden best vriendelijk naar vreemden, ook al houden ze hen goed in de gaten. Ze blijven waakzaam in alle situaties, hoe ongevaarlijk ook. 

Ze kunnen echter heel goed onderscheid maken tussen een nieuwe gast en een ongewenste indringer. Ze zijn nooit agressief. Hun indrukwekkende lichaamsbouw is meestal voldoende om indringers weg te jagen. 

33%

Onafhankelijk

De Bullmastiffs zijn onzettend trouw aan hun verzorgers. Ze moeten de leden van hun sociale groep in de gaten houden en willen ze koste wat het kost gelukkig maken. 

Deze honden maken zichzelf graag nuttig en verwachten dan ook dat ze verschillende taken toevertrouwd worden. Het psychologische evenwicht hangt af van het vertrouwen dat hun verzorgers in ze hebben. 

Gedrag Bullmastiff

33%

Kan goed alleen zijn

Bullmastiffs zijn echte gezinshonden die zich alleen ontwikkelen wanneer ze omringd zijn door hun adoptiegezin. Daarom houden ze er niet van om buitengesloten te worden of alleen te zijn. Al vroeg op een gezonde manier leren omgaan alleen te zijn is daarom essentieel. 

Ze moeten leren dat de momenten die ze alleen zijn niet per se zorgen en stress hoeven te betekenen. Zorg voor speelgoed en andere dingen waardoor ze de tijd even vergeten. Desalniettemin mogen de periodes van afwezigheid nooit te lang duren. 

33%

Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

Het zijn geen overdreven gehoorzame honden. Hun verlangen om hun verzorgers te plezieren zorgt er voor dat ze samenwerken, maar enkel zo lang de relatie gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en respect. 

Het vergt veel geduld en samenhang om resultaten te boeken met deze honden. Ze zullen nooit de perfecte gehoorzame hond worden. Voordat ze een commando uitvoeren hebben ze even wat tijd nodig om erover na te denken. 

Een groot voordeel van deze honden is dat ze een goed geheugen hebben. Als ze eenmaal iets hebben geleerd, vergeten ze het nooit meer. 

Gezien hun imposante formaat is het belangrijk om van pup af aan te beginnen met trainen. Stel direct gedragsregels op en leer ze basiscommando's om te voorkomen dat ze slechte gewoontes ontwikkelen. 

Bovenal is het terugkomen en aangelijnd lopen het allerbelangrijkste wat deze honden snel moeten leren. Dit is de enige manier om controle te houden over deze honden, en later als ze groter zijn zorgeloos een wandeling te kunnen maken. 

De hulp van een hondentrainer is wenselijk.

33%

Blaft graag

Bullmastiffs zijn terughoudend en blaffen nooit zonder reden. Wanneer je ze hoort is er echt iets aan de hand om je zorgen over te maken. 

33%

Neiging om weg te lopen

Deze goedhartige Molossers hebben te veel beschermingsinstinct ten opzichte van hun adoptiegezin om alleen op avontuur te gaan. 

100%

Neiging om dingen kapot te maken

Allereerst zal klein speelgoed van matige kwaliteit niet lang meegaan. Op dit punt zijn ze erg destructief. 

Ze kunnen ook andere spullen slopen die niet van hun zijn, maar wel in huis rondslingeren, vooral wanneer ze te lang alleen gelaten worden of last hebben van verlatingsangst. 

Als ze destructief worden omdat ze hun verzorgers missen dan gaan ze meestal op zoek naar spullen die ruiken naar hun verzorger zoals kussens, schoenen, afstandbediening, telefoon etc. Mochten ze zich gewoon vervelen kunnen ze ook willekeurig wat slopen. 

100%

Eetlust

Pas op dat je deze Molossers niet te veel eten geeft, want ze zijn erg hongerig. Pas de hoeveelheid eten aan hun dagelijkse beweging aan om overgewicht te voorkomen. 

Hun liefde voor eten is wel voordelig tijdens de opvoeding. 

100%

Geschikt als waakhond

Het zijn uitstekende waakhonden die hun dierbaren beschermen als een echte bodyguard. Ze zijn betrouwbaar en hebben regelmatig taken nodig om uit te voeren. Bewaken is hun favoriete bezigheid. 

33%

Geschikt als eerste hond

Ondanks hun talrijke verdiensten zijn deze honden niet voor iedereen geschikt en zeker niet voor eerste adoptie. Een fout in de opvoeding of socialisatie kan het goede imago van deze honden schaden, dat liefhebbers van dit ras zo graag proberen te behouden. 

Lees verder na de advertentie

Advertentie laden ...

Helaas...
Er is momenteel geen adoptieaankondiging voor Bullmastiff ...

Dieren ter adoptie

Is het ras Bullmastiff geschikt voor jou?

Doe de test

Levensstijl

66%

Kan de Bullmastiff in een appartement leven?

In tegenstelling tot de Mastiff, die iets groter zijn, zijn Bullmastiffs beter geschikt om in een appartement te wonen. Ondanks hun grootte weten ze zichzelf heel klein te maken. 

Ongeacht de omgeving waarin ze leven hebben ze vooral menselijk gezelschap nodig. Zelfs al hebben ze toegang tot een tuin kunnen ze daar niet de hele tijd blijven en moeten ze zo vaak mogelijk naar binnen komen om tijd door te brengen met hun verzorgers. 

Hoewel ze zich kunnen aanpassen aan een leven in een appartement is het niet ideaal. Het liefst wonen ze in een huis met tuin, waar ze hun waakhond capaciteiten beter kunnen benutten. 

Of ze nu in een appartement of op het platteland wonen, deze honden hebben minstens 2 wandelingen per dag nodig, en nog meer wanneer ze in een appartement wonen, om fysiek, mentaal en sociaal gestimuleerd te worden. 

66%

Behoefte aan beweging/ sportief

Bullmastiffs zijn graag sportief en vergezellen hun verzorgers graag tijdens lange wandelingen. Echter moet je ze niet te veel belasten voordat de groeifase volledig voltooid is, of wanneer het te warm is. 

Deze honden zoeken ook graag naar sporen, waarbij ze met plezier hun reukvermogen gebruiken. Deze grote sterke honden houden ook van andere hondensporten zoals Canicross, maar vraag niet het maximale om hun gewrichten niet te beschadigen. 

Lichamelijke activiteiten zijn dus wenselijk, maar moeten gedoseerd worden en aangepast zijn aan de fysieke capaciteiten van deze honden. 

33%

Kan goed mee op reis/ gemakkelijk te vervoeren

Hoewel ze graag overal mee naartoe gaan en zich klein kunnen maken wanneer dat nodig is, kan hun grootte toch voor enkele problemen zorgen. 

Bovendien helpt hun uiterlijk, helaas onterecht, ook niet mee. Ze hebben onterecht een slechte naam en dit kan beginnende hondenbezitters afschrikken. 

Reizen met deze honden is nog steeds mogelijk, maar vereist een goede voorbereiding. Je moet bijvoorbeeld nagaan of ze zijn toegestaan, en of ze een muilkorf moeten dragen. 

Bovendien moet de opvoeding en socialisatie van deze honden ver gevorderd zijn zodat het reizen makkelijker verloopt. 

Gezelschap

66%

Kan een Bullmastiff samen met katten?

Het zijn niet de meest sociale honden, maar als ze van jongs af aan gewend raken aan de aanwezigheid van een kat kunnen ze hier mee omgaan, al zal er nooit een hechte vriendschap ontstaan. 

33%

Kan een Bullmastiff samen met honden?

Ze zijn erg zelfverzekerd en een beetje bruusk in hun gedrag, waardoor het soms lastig kan zijn andere honden te ontmoeten, omdat ze bijna altijd de overhand willen hebben en hun regels willen opleggen aan andere honden. 

Een goede socialisatie die van pup af aan (3 maanden oud) begint is een must. Er moeten zo veel mogelijk gecontroleerde ontmoetingen met andere honden plaatsvinden die positief zijn. 

Twee niet-gecastreerde Bullmastiffs kunnen niet samenleven, omdat de kans op vele ruzies te groot is. Twee honden van verschillende geslachten kunnen beter samenleven. 

100%

Is de Bullmastiff een kindvriendelijke hond?

Deze honden zijn vrolijk, actief en gevoelig. Ze kunnen meestal goed overweg met kinderen en vinden het leuk om met ze om te gaan. Ondanks het zeer goede karakter van deze honden, moeten er altijd gedragsregels worden opgesteld zodat de kinderen leren de hond met respect te behandelen. 

33%

Is een Bullmastiff geschikt voor ouderen?

Ook al zijn ze niet overdreven actief en sportief, passen ze door hun enorme kracht niet goed bij ouderen. Je zou snel overweldigd kunnen raken tijdens een wandeling. 

%}

Wat kost een Bullmastiff?

De prijs van een Bullmastiff varieert op basis van hun afkomst, leeftijd en geslacht. Een hond met een stamboekinschrijving kost gemiddeld € 1300. De meest waardevolle lijnen kunnen worden verkocht voor maximaal € 1500

Het maandbudget voor het onderhoud van deze hond (voer, verzekering, en basis verzorgingsproducten) moet ongeveer €100 per maand bedragen.

Verzorging

Het verzorgen van de vacht van deze geweldige honden is niet moeilijk. Een paar keer per week borstelen volstaat om de schoonheid en beschermende kwaliteiten van hun vacht te behouden. 

Haaruitval

Het haarverlies is matig, maar neemt toe tijdens de ruiperiodes in de herfst en lente. Je moet ze dan dagelijks borstelen om zoveel mogelijk uitgevallen haar te verwijderen. 

Voeding Bullmastiff

Deze honden komen gemakkelijk aan, dus is het belangrijk hun dieet goed in de gaten te houden om overgewicht te voorkomen. Aangezien hun groeifase gepaard kan gaan met complicaties is het raadzaam om tijdens deze periode regelmatig een dierenarts te bezoeken. 

Hoogwaardig droogvoer is uitermate geschikt voor deze viervoeters, maar zelfgemaakt voedsel scoort nog beter. Zelfgemaakte maaltijden moeten wel worden goedgekeurd door een dierenarts. 

Geef ze twee maaltijden per dag om te voorkomen dat ze te veel in een keer eten. Een kleine maaltijd 's ochtends en een grotere 's avonds volstaan. Een constant volle voerbak moet absoluut worden vermeden om maagkantelingen te voorkomen.  

Gezondheid Bullmastiff

Hoe oud wordt een Bullmastiff?

Ze worden gemiddeld 9 jaar oud. 

Sterk/ bestendig

Zoals veel honden in dezelfde categorie zijn de Bullmastiffs robuust en stevig gebouwd. 

Kan goed tegen warmte

Door hun ietwat afgeplatte snuit kunnen ze hun lichaamstemperatuur niet zo goed regelen dan andere honden. Vandaar dat ze niet zo goed tegen de warmte kunnen, en zelfs een hitteberoerte kan voorkomen. 

In de zomer wordt aangeraden om ze 's ochtends vroeg en 's avonds laat uit te laten. 

Kan goed tegen kou

Hun korte, ruwe vacht biedt ze goede bescherming tegen slecht weer, echter tot op zekere hoogte. 

Neiging om snel aan te komen

Het zijn behoorlijk robuuste honden, maar ze mogen niet te zwaar worden, aangezien ze nogal hebzuchtig zijn. Zoek daarom samen met de fokker en dierenarts naar een geschikt dieet waar je je dan aan dient te houden. 

Veelvoorkomende ziektes

  • Kanker (Lymfoom)
  • Maagkantelingen
  • Hartziekte
  • Heup- en elleboogdysplasie
Laat een reactie achter over dit ras
Log in om een reactie te plaatsen