Shar-Pei

Shar-Pei
Volwassen Shar-Pei © Shutterstock

De Shar-Pei is een bijzondere hond, vooral dankzij de rimpels en blauwe tong. Deze twee eigenschappen zijn vooral populair bij liefhebbers van dit ras. Deze hond heeft een uitgebalanceerd karakter maar is redelijk zelfvoorzienend, wat deze Chinese vechthond moeilijk te trainen kan maken, zeker als er brute trainingsmethoden worden gebruikt. Het is een intelligente hond die snel begrijpt wat er van ze wordt gevraagd als ze geduldig, coherent en eerlijk zijn. Ze zijn beschermend, kalm en aanhankelijk, maar zonder te aanhankelijk te zijn en is ideaal voor het gezinsleven.

Algemene informatie Shar-Pei

Hoe oud wordt een Shar-Pei? :

5

18

10

13

Karakter :

Rustig Intelligent

Grootte Shar-Pei :

Herkomst en geschiedenis

Dit is een heel oud hondenras waarbij precieze informatie over hun oorsprong ontbreekt. We kunnen de oorsprong ervan terugvoeren tot de Chinese Han-dynastie, die begon in 206 voor Christus. Bestond tot 220 na Christus. De Shar-Pei was vooral wijdverspreid in de provincies aan de Chinese Zee, waar ze werden gebruikt als vecht-, jacht- en waakhond. Tegenwoordig is deze hond erg in de mode en is er veel vraag naar als gezelschapshond, vooral in de VS en het VK. Dit laatste land kreeg ook "mede-eigendom" van dit Chinese ras. 

Uiterlijke kenmerken Shar-Pei

  Grootte Shar-Pei

  Teef : 44 tot 51 cm

  Reu : 44 tot 51 cm

  Gewicht Shar-Pei

  Teef : 18 tot 25 kg

  Reu : 18 tot 25 kg

  Vachtkleur Shar-Pei

  Vachttype

  Oogkleur Shar-Pei

  Bruin

  Uiterlijke kenmerken Shar-Pei

  De Shar-Pei is een stevige, solide en compacte hond met een zeer korte vacht. Ze hebben een grote kop die in verhouding is met het lichaam, een brede en platte schedel, een een licht uitgesproken stop. Diepe en kleinere rimpels bedekken het voorhoofd en lopen door langs het lichaam. De ogen zijn klein, en diepliggend. De oren zijn erg klein, in de vorm van gelijkzijdige driehoeken, staan ​​erg hoog en wijzen naar voren over de ogen. De huid vormt over het hele lichaam rimpels, wat een bijzonder kenmerk is van dit ras. De staart is erg hoog aangezet en gekruld over de rug zonder deze aan te raken. De Shar-Pei heeft nog een bijzonderheid gemeen met zijn neef, de Chow-Chow: ze hebben een blauwe tong.

  Goed om te weten

  Het wordt aanbevolen om de voorkeur te geven aan honden met een stamboekinschrijving. Zoals alle Molossers heeft de Shar-Pei raakvlak met verschillende rassen, vooral als het gaat om de indeling in categorieën. 

  Karakter Shar-Pei

  • 66%

   Aanhankelijk

   Binnen hun sociale groep zijn deze honden zeer lief en aanhankelijk. Sommigen kunnen wat afstandelijker zijn, maar zijn nog steeds erg gehecht aan hun verzorgers. 

  • 66%

   Speels

   De Shar-Pei kan vrolijk en enthousiast zijn, maar dit is niet een eigenschap die centraal staat. Je kunt er nog steeds mee spelen, wat vooral kan helpen om de relatie tussen de hond en de eigenaren te versterken en de opvoeding van het dier te vergemakkelijken.

  • 100%

   Rustig

   Deze gerimpelde hond straalt een kalme kracht uit die ze zeer goed kenmerkt. Ze hebben een grote innerlijke rust die hen in staat stelt perfect in het gezinsleven te integreren.

  • 100%

   Intelligent

   Deze honden zijn intelligent en passen zich gemakkelijk aan de omgeving en het ritme van hun verzorgers aan. Als hun verzorgers actief en sportief zijn kunnen ze moeiteloos schakelen ondanks hun vrij ontspannen karakter. Wanneer de verzorgers veel tijd thuis doorbrengen vinden ze het ook prima. 

   Het grote aanpassingsvermogen is het bewijs van intelligentie bij deze hond. 

  • 66%

   Jager

   De Shar-Pei is oorspronkelijk gefokt door Chinese boeren, vooral vanwege hun goede jachtinstinct. Tegenwoordig worden ze geadopteerd vanwege hun unieke temperament en buitengewone lichaamsbouw in plaats van de kwaliteiten als werkhond.

  • 100%

   Angstig/ wantrouwend tegenover vreemden

   Deze gerimpelde hond is erg terughoudend en zal niet op eigen initiatief mensen benaderen die ze niet kent. Echter zijn ze nooit agressief tegen hen, maar wel achterdochtig.

   Een goede socialisatie is vereist als men wil voorkomen dat deze eigenschap toeneemt met de leeftijd.

  • 66%

   Onafhankelijk

   Afhankelijk van het karakter van de Shar-Pai, kan deze min of meer onafhankelijk zijn. In ieder geval zijn ze tot op zeker hoogte altijd autonoom en vrijheidslievend.

   Gedrag Shar-Pei

   • 66%

    Kan goed alleen zijn

    De volwassen Shar-Pei heeft een heel kalm, relatief zelfstandig karakter. Hierdoor kunnen ze een paar uur alleen thuis blijven zonder al te veel stomme dingen te doen. Ze moeten er echter aan gewend zijn om van jongs af aan alleen te zijn om zulke fasen met vrede te kunnen overbruggen.

   • 66%

    Makkelijk op te voeden / gehoorzaam

    Deze gerimpelde hond heeft de slechte reputatie koppig te zijn. In werkelijkheid geldt dit echter helemaal niet voor hen. Natuurlijk moet de opvoeding constant en streng zijn, maar het wordt op geen enkele manier moeilijk door een eigenwijs karakter.

    De Shar-Pei heeft wel een sterk karakter. Wanneer ze zich gestoord voelen of niet begrijpen wat je van ze wilt, kunnen ze snel interesse verliezen. Bovendien kan het soms moeilijk zijn om ze te motiveren, maar als ze begrijpen wat er van hen wordt verwacht, als je de oefeningen regelmatig herhaalt en geduldig en coherent te werk gaat, zijn ze enthousiast.

    De training moet beginnen zodra de Shar-Pei-puppy twee maanden oud is en moet gepaard gaan met een goede socialisatie. Dit laatste mag in geen geval worden verwaarloosd, zodat de hond niet negatief reageert op andere mensen of dieren.

    Men moet de methoden van positieve opvoeding gebruiken, omdat deze primitieve vechthond geen onrecht verdraagt. Agressieve methoden zouden hen alleen maar bang maken, en het kan toch al moeilijk zijn om hem te motiveren.

   • 66%

    Blaft graag

    De Shar-Pei hebben van nature sterke beschermingsinstincten en ze kunnen blaffen om potentiële indringers van hun huis weg te jagen. Een passende opvoeding maakt het echter mogelijk om deze eigenschap te verzwakken of te versterken, afhankelijk van de wensen en eisen van de verzorger.

   • 33%