Aanbieding

tom, de bevrijder van dieren in nood
© breakingthechainsint - Instagram

Britse ex-soldaat riskeert zijn leven om dieren te redden in gevaarlijke gebieden (exclusief interview)

Door Sander Nelisse Redacteur

Online sinds

Wamiz sprak onlangs met Tom, een Britse ex-soldaat en oprichter van dierenwelzijnsorganisatie Breaking the Chains.

De Britse ex-soldaat Tom richtte Breaking the Chains oorspronkelijk op als een mediabedrijf. Hij ging naar verschillende asielen over de hele wereld om foto's van hun dieren te maken om het bewustzijn over hun benarde situatie te vergroten en om ze zichtbaarheid te geven. Maar toen in februari 2022 de oorlog in Oekraïne toesloeg, veranderde zijn missie snel.

Hulp bieden in tijden van oorlog

Tom wist dat hij iets meer wilde doen om de dieren te helpen die door de oorlog waren getroffen. En als ex-militair had hij de kennis en vaardigheden om troepenbewegingen te beoordelen, te begrijpen hoe slagvelden werkten, te peilen welke in- en uitroutes het veiligst waren... kortom, niemand was beter geschikt voor de klus.

Dus stelde Tom een team samen van Britse en Amerikaanse veteranen en vertrok naar Oekraïne. In de daaropvolgende maanden reisden ze door het land, waarbij ze onderweg verlaten huisdieren oppikten en hielpen bij het evacueren van asielen en fokkers. Ze leverden ook het broodnodige voedsel, medische benodigdheden en veterinaire hulp aan de meest behoeftigen.

Vanaf dat moment was Breaking the Chains niet langer alleen een mediabedrijf. Het werd een volwaardig eerstehulpteam voor dieren in nood. Tegenwoordig is de liefdadigheidsinstelling gespecialiseerd in het redden van dieren uit gevaarlijke gebieden - of het nu gaat om conflictgebieden of natuurrampen. Tot op heden hebben ze meer dan 10.000 dieren uit gevaarlijke plaatsen gehaald en waarschijnlijk nog duizenden levens gered dankzij sterilisatie, castratie en vaccinatie. Er is geen leven dat ze niet kunnen redden - van honden en katten tot beren en leeuwen, en natuurlijk mensen. Want typisch, als dieren ergens lijden, is de kans groot dat mensen dat ook zijn.

Navigeren door de rampzalige gevolgen van de aardbeving in Turkije

Afgelopen februari reisden Tom en zijn team naar de gebieden in Turkije die het zwaarst waren getroffen door de aardbevingen. Toen hij binnen 72 uur na de eerste aardbeving arriveerde, beschreef Tom wat hij zag:

“Het was een waar bloedbad, het was apocalyptisch. Ik heb waarschijnlijk nog nooit in mijn leven zoveel schade gezien, waar dan ook, in een groot conflictgebied in de afgelopen 20 jaar in het Britse leger. Het was echt catastrofaal.”

Tom en zijn team richtten zich eerst op het redden van mensen, waarvoor de "overlevingsperiode" slechts 5 tot 7 dagen is. Maar toen die periode eenmaal was verstreken, bleef het team om dieren te gaan redden. Veel huisdieren zaten vast in appartementsgebouwen die tijdens de aardbevingen waren geëvacueerd of gedeeltelijk waren verwoest. Ze waren bang, uitgehongerd en hadden dringend medische hulp nodig. Zonder Tom en zijn team hadden ze geen overlevingskans.

Dankzij het team in Turkije kon Breaking the Chains 130 katten en 2 honden uit appartementsgebouwen halen. Ze ontruimden ook twee asielen waarin 300 honden vastzaten. Maar voor Tom bestond er geen twijfel over welk dier het moeilijkst te redden was:

“Ik zou zeggen dat de moeilijkste dieren om te redden, en de gevaarlijkste, geloof het of niet, de katten in Turkije waren. Ze hebben een gebeurtenis meegemaakt die hen de stuipen op het lijf jaagde. Ze zitten al weken vast in appartementen en gebouwen. Als je ze eenmaal hebt gevonden, zijn ze boos, heel boos. Soms kwamen ze naar buiten en vielen ons aan, en katten zijn behoorlijk agressief als ze boos worden. Ik zou elke dag een leeuw of een beer redden in plaats van een boze kat.

De werkomstandigheden in Turkije waren verre van gemakkelijk. De eerste paar dagen draaiden Tom en zijn team op 1 uur slaap en een kop soep per dag. Sommige reddingsmissies bleken ingewikkeld en afhankelijk van de uitkomst konden de emoties binnen het team hoog oplopen. Maar Tom en zijn team waren goed voorbereid:

“De militaire achtergrond helpt enorm. Persoonlijk geloof ik niet dat iets onmogelijk is. Dat is iets dat het leger ,mij heeft geleerd. En het werktempo van ons team is gebaseerd op wat we in het leger hebben geleerd en wat we hebben meegemaakt.”

Bovendien is het niet allemaal slecht. Wanneer een dier wordt gered, in veiligheid wordt gebracht, de medische zorg krijgt die het nodig heeft, of wordt herenigd met zijn verzorgers, kan het Breaking the Chains-team opgelucht ademhalen in de wetenschap dat ze hun missie hebben volbracht. 

Het begon allemaal met één speciale hond

In de loop van de tijd heeft Tom zelf dieren geadopteerd - of beter gezegd, ze hebben hem geadopteerd. Hij is de trotse verzorger van Ronnie, een Engelse Bulldog, en Sayan, een Cane Corso. Ze wonen momenteel in Oekraïne en brengen Tom momenten van vreugde en troost in de chaos. Maar het was een andere hond die Toms leven veranderde.

Nadat hij zich had teruggetrokken uit het leger, kreeg Tom de diagnose PTSS. Hij bleef opgesloten in zijn kamer en wilde nooit naar buiten of met iemand praten. Hij was in zo'n droevige gemoedstoestand dat een van zijn vrienden hem aanspoorde om een hond te adopteren. Dus ging Tom naar waar militaire honden naartoe gaan als ze met pensioen gaan. Hoewel er tientallen gezonde, mooie honden beschikbaar waren voor adoptie, was het een blinde en zeer luide springer spaniël genaamd Gypsy die zijn aandacht trok.

"De persoon die me rondleidde zei:" oh je wilt daar niet kijken, niemand wil hem. Ik keek op hem neer en dacht: "Ik ben er slecht aan toe, jij bent er slecht aan toe, laten we het doen!" Ik had al maanden niet gelachen, ik was er zo slecht aan toe. Op het moment dat ik hem in de auto kreeg, werd hij helemaal gek en ik kon niet stoppen met lachen. Hij toverde een glimlach op mijn gezicht die bleef. Zijn liefde en medeleven haalden me het huis uit. Hij gaf me een drive en een verlangen om dieren te helpen. Zijn nalatenschap is Breaking the Chains.”

Breaking the Chains is een liefdadigheidsinstelling die wordt gefinancierd door de vrijgevigheid van het grote publiek. Hoe meer financiële steun ze krijgen, hoe meer reddingen ze kunnen doen.

Als je wilt doneren aan Breaking the Chains, kun je hier doneren. Je kunt ze ook volgen op hun Facebook en Instagram pagina's zodat je up to date blijft van de laatste missies. 

Ander nieuws: Voormalige Oekraïense president adopteert hond en geeft hem een symbolische naam

Wellicht ook interessant:

Wat vond jij van dit nieuws?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen