Probiotica, wat zijn het?
Probiotica voor honden en katten zijn voedingssupplementen die een gunstig effect hebben op de darmflora en daarmee op de spijsvertering en het immuunsysteem van het dier. Waarom is dat belangrijk? Deze kleine bacteriën hebben verrassende eigenschappen en versterken een deel van het lichaam dat helaas vaak niet in orde is. Dit geldt vooral tijdens de seizoenswissels in de winter.
Probiotica zijn levende micro-organismen (goede bacteriën of gisten) die een helende werking hebben op het spijsverteringsstelsel op het moment dat je het inneemt. En dat geldt dus ook voor honden!
Probiotica omvatten het volgende:
- Bifidobacteriën: Bifidobacterium, bifidum, bifidobacterium longum, bifidobacterium infantis
- Streptokokken: Streptococcus lactis, Streptococcus faecium
- Gistzwammen: saccharomyces cerevisiae, saccharomyces cerevisiae, saccharomyces boulardii
- Lactobacilli: lactobacillus bifidus, lactobacillus bulgaricus, lactobacillus acidophilus, lactobacillus thermophilus, lactobacillus casei, lactobacillus reuteri, lactobacillus rhamnosus, lactobacillus plantarum.
Welke voordelen hebben probiotica voor de gezondheid van honden?
Deze micro-organismen verbeteren de stoelgang, versterken het immuunsysteem en helpen zelfs stress te verminderen. Wanneer de darmflora, die uit miljarden bacteriën bestaat, uit balans is, is de kans groter dat diarree en andere aandoeningen die verband houden met verhoogde gevoeligheid optreden. Dit gebeurt vaak in fasen.
De darm is niet alleen verantwoordelijk voor het verteren van voedsel, maar bevat ook 70% van de immuuncellen van het lichaam, evenals 90% van alle lichaamscellen die antilichamen produceren! Een goede conditie van de darmen heeft ook een positief effect op de algemene gezondheid van de hond.
Probiotica zijn een ware zegen voor het lichaam. Ze zijn even divers als effectief. In de darmen van een hond zitten van nature tal van bacteriën die goed zijn voor de gezondheid, zolang ze niet doodgaan door ziekte of bijvoorbeeld het gebruik van probiotica.
Een hond neemt echter van nature geen probiotica op uit zijn voeding. In sommige gevallen is het daarom raadzaam om je trouwe viervoeter een probiotische kuur van een maand te geven. Op deze manier kun je de gezondheid van de hond bevorderen tijdens een overgangsfase of na een ziekte, ongeacht de leeftijd.
Wanneer geef je je hond probiotica?
Probiotica worden meestal aanbevolen voor honden tijdens onder andere de volgende situaties:
- voor een soepelere spijsvertering
- ter versterking van het immuunsysteem tijdens ziekte om zo maag- en spijsverteringsproblemen zoals braken of diarree te voorkomen of te genezen
- om de eetlust te stimuleren van een hond die niet meer wil eten
- voor puppy's en oudere honden, omdat deze vatbaarder zijn voor spijsverteringsproblemen of andere ziektes
- voor het kalmeren van een hond die stress ervaart
Als jouw hond aan een van deze gezondheidsproblemen lijdt, vraag dan bij de dierenarts of probiotica helpen. Veel honden(h)ouders zien positieve effecten van een probiotische kuur voor hun viervoeter.
Welke probiotica zijn het beste?
In probiotische preparaten worden vaak bacteriën van verschillende stammen gecombineerd om ze effectiever te laten werken. In de dierengeneeskunde zijn de meest gebruikte probiotica voor honden bacteriën van de volgende stammen:
- Lactobacillus acidophilus
- Lactobacillus casei
- Bifidobacterium thermophilus
Tabletten, poeders of verse groenten, welke vorm van probiotica is het beste?
Een probioticum voor een hond kan in verschillende vormen worden toegediend: denk hierbij aan tabletten, capsules, pasta's, poeders, vloeistoffen alsmede in kant-en-klaar voer. De toevoeging van prebiotische voedingsmiddelen zoals bladgroenten, sommige kruiden waaronder paardenbloembladeren en voedsel zoals fijngehakte zuurkool of komkommer kan ook helpen om de bacteriële flora in de darmen van de hond te versterken. Om de juiste probiotica voor je viervoeter te kiezen kun je het beste je dierenarts raadplegen.
Originele artikel geschreven door dierenarts Dr Hester Mulhall