Aanbieding

brakende hond

zieke hond

© @Prystai - Shutterstock

Hond braakt: oorzaken, behandeling en gerelateerde symptomen

Door Sander Nelisse Redacteur

Bijgewerkt op

Een hond die braakt, probeert actief de inhoud van zijn maag via zijn mond te verwijderen. Overgeven kan door verschillende dingen worden veroorzaakt.

Wat is hondenbraken?

Hondenbraken is een natuurlijke reflex waarbij de maaginhoud actief wordt uitgestoten als gevolg van een samentrekking van de buikspieren. Het is belangrijk om dit te onderscheiden van regurgitatie, waarbij voedsel of speeksel passief wordt uitgestoten.


Bij honden komt regurgitatie meestal direct na de maaltijd voor. Dit wordt vaak veroorzaakt door te snel eten of overmatig eten. Over het algemeen bevat het uitgestoten materiaal geen zuren of gal, maar slechts onverteerd voedsel.


Het is van groot belang om op te merken dat als een hond probeert over te geven maar hier niet in slaagt, dit een levensbedreigende situatie kan zijn! Raadpleeg onmiddellijk je dierenarts als je dit gedrag bij je huisdier opmerkt, want het kan duiden op een maagtorsie, die dringende chirurgische ingreep vereist.
Gelukkig heeft braken meestal geen ernstige gevolgen voor de gezondheid van honden. Toch kan het ook verband houden met ernstigere zowel spijsverterings- als niet-spijsverteringsgerelateerde aandoeningen.

Oorzaken van Hondenbraken

Braken is een veelvoorkomend symptoom bij honden met diverse oorzaken, variërend van mild tot ernstig. Onder de meest voorkomende oorzaken van braken bij honden vallen spijsverteringsproblemen:

  • indigestie na een maaltijd
  • Voedselvergiftiging
  • De aanwezigheid van vreemde voorwerpen die een verstopping veroorzaken
  • Infectieuze gastritis, zowel viraal als bacterieel

Niet-spijsverteringsproblemen die braken kunnen veroorzaken, zijn talrijk en soms zorgwekkend:

  • Metabole aandoeningen (diabetes, nier- of leverinsufficiëntie...)
  • Bepaalde soorten vergiftigingen
  • Neurologische aandoeningen
  • Tumoren van het spijsverteringskanaal
  • Bijwerkingen van medicatie

Wat te doen bij aanhoudend braken bij een hond?

Als je hond braakt, is het belangrijk om eerst zijn luchtwegen te controleren om verstikking te voorkomen. Zorg er ook voor dat hij weggehouden wordt van het braaksel om te voorkomen dat hij het inslikt.

⚠️ Let op, je mag een hond nooit verhinderen over te geven of zijn bek dichthouden, omdat dit verstikking kan veroorzaken.


Bij braken bij een volwassen hond, zonder uitdrogingsverschijnselen, kun je overwegen om hem gedurende 12 tot 24 uur vast voedsel te onthouden. Het is echter wel belangrijk om kleine hoeveelheden water te geven. Als het braken stopt, kun je geleidelijk weer voedsel introduceren.
Als het braken aanhoudt of als de situatie verslechtert, aarzel dan niet om onmiddellijk contact op te nemen met een dierenarts voor spoedzorg. Alleen een professional kan de oorzaak vaststellen en een passende behandeling instellen.

Anti-braakmiddelen kunnen het braken verminderen, terwijl maagbeschermers en maagzuurremmers verlichting kunnen bieden voor pijn als gevolg van maagzuur. In sommige gevallen zijn aanvullende onderzoeken noodzakelijk om een nauwkeurige diagnose te stellen.

Wanneer moet je je zorgen maken bij braken bij honden?

Bij braken bij je hond zijn er enkele ernstige factoren die je alarmeren:

  • Een hoge frequentie van braken;
  • Algemene malaise zoals vermoeidheid, uitdroging en koorts)
  • Ongebruikelijke kleur en geur van het braaksel, zoals aanwezigheid van bloed of ontlasting
  • Neurologische problemen, zoals convulsies of verwarring
  • Diarree die gepaard gaat met braken
  • Zwelling van de buik

Het is normaal om gal (geel van kleur) en voedselresten in het braaksel van je metgezel aan te treffen.

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen