Een hond of kat die braakt probeert actief de inhoud van zijn maag via zijn mond te verwijderen. Het is een van de meest voor de hand liggende tekenen van misselijkheid bij honden. Als een hond dit herhaaldelijk doet en zelfs zonder voedsel te hebben gegeten, kan dit duiden op misselijkheid. Overgeven kan door verschillende dingen worden veroorzaakt.
Wat is overgeven of braken bij de hond en wat is het verschil met regurgiteren?
Overgeven is een natuurlijke reflex waarbij de maaginhoud actief wordt uitgestoten als gevolg van een samentrekking van de buikspieren. Het is belangrijk om dit te onderscheiden van regurgitatie, waarbij voedsel of speeksel passief wordt uitgestoten.
Bij honden komt regurgitatie meestal direct na de maaltijd voor. Dit wordt vaak veroorzaakt door te snel eten of overmatig eten. Over het algemeen bevat het uitgestoten materiaal geen zuren of gal, maar slechts onverteerd voedsel.
Gelukkig heeft braken
Het is van groot belang om op te merken dat als een hond probeert over te geven maar hier niet in slaagt, dit een levensbedreigende situatie kan zijn! Raadpleeg onmiddellijk je dierenarts als je dit gedrag bij je huisdier opmerkt, want het kan duiden op een maagkanteling, een maagtorsie is spoedeisend dat meestal een chirurgische ingreep vereist en schade kan aanbrengen aan je hond.
Oorzaken van braken braken of overgeven hond
Braken is een veelvoorkomend symptoom bij honden met diverse oorzaken, variërend van mild tot ernstig. Het is belangrijk de oorzaak te achterhalen om je hond te kunnen helpen. Onder de meest onderliggende oorzaken van acuut braken vallen spijsverteringsproblemen:
- Indigestie na een maaltijd, het kan ook wijzen op een voedselintolerantie
- Voedselvergiftiging na het eten van iets dat bijvoorbeeld bedorven was
- De aanwezigheid van een vreemd voorwerp dat niet verteerbaar is, dit kan een verstopping veroorzaken
- Infectieuze gastritis, zowel virussen als bacterieel; denk aan ziektes als Parvo of Giardia
- Maagkanteling, als je denk dat je hond een maagkanteling heeft, dan is het raadzaam direct naar de dierenarts te gaan
Oorzaken van chronisch braken of overgeven hond
Chronisch braken bij honden betekend dat de hond terugkerend moet braken gedurende een langere periode, vaak langer dan twee weken. Het kan verschillende onderliggende oorzaken hebben en kan een teken zijn van een onderliggende medische aandoening die aandacht vereist.
- Metabole aandoeningen (diabetes, nier- of leverinsufficiëntie...)
- Bepaalde soorten vergiftigingen
- Neurologische aandoeningen
- Gastro-intestinale aandoeningen: Chronisch braken kan het gevolg zijn van aandoeningen zoals gastritis, maagzweren, inflammatoire darmaandoeningen (IBD), voedselallergieën of intoleranties, en maagdarmobstructies.
- Tumoren van het spijsverteringskanaal
- Bijwerkingen van medicatie
- Baarmoederontsteking
Het is belangrijk om chronisch braken serieus te nemen en contact op te nemen met een dierenarts om de onderliggende oorzaak te achterhalen en dit te behandelen. De dierenarts zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren, mogelijk aangevuld met bloedonderzoek, urineonderzoek, beeldvormende tests om een diagnose te stellen en een behandelplan op te stellen.
Wat te doen bij aanhoudend braken bij honden?
Het belangrijk om eerst de luchtwegen van je hond te controleren om verstikking te voorkomen. Zorg er ook voor dat hij weggehouden wordt van het braaksel om te voorkomen dat hij het inslikt.
Bij braken bij een volwassen hond, zonder uitdrogingsverschijnselen, kun je overwegen om hem gedurende 12 tot 24 uur vast voedsel te onthouden. Het is echter wel belangrijk om kleine hoeveelheden water te geven. Als het kotsen stopt, kun je geleidelijk weer voedsel introduceren.
Als aanhoudt of als de situatie verslechtert, aarzel dan niet om onmiddellijk contact op te nemen met een dierenarts voor spoedzorg. Alleen een professional kan de oorzaak vaststellen en een passende behandeling instellen.
Anti-braakmiddelen kunnen het braken verminderen, terwijl maagbeschermers en maagzuurremmers verlichting kunnen bieden voor pijn als gevolg van maagzuur. In sommige gevallen zijn aanvullende onderzoeken noodzakelijk om een nauwkeurige diagnose te stellen.
Wanneer moet je je dierenarts bellen als je hond braakt?
Bij braken bij je hond zijn er enkele ernstige factoren die je alarmeren:
- Een hoge frequentie van braken;
- Algemene malaise zoals vermoeidheid, uitdroging en koorts)
- Ongebruikelijke kleur en geur van het braaksel, zoals aanwezigheid van bloed of ontlasting
- Neurologische problemen, zoals convulsies of verwarring
- Diarree die gepaard gaat met braken
- Zwelling van de buik
Het is normaal om gal (geel van kleur) en voedselresten in het braaksel van je metgezel aan te treffen.