Aanbieding

hond drinkt melk
© Shutterstock

Mag een hond melk drinken?

Door Lianne van Loon

Online sinds

Melk kan een veilige traktatie zijn als het in kleine hoeveelheden wordt gegeven. Een paar eetlepels melk met mate kan een leuke beloning zijn voor je hondenvriend, maar te veel kan tekenen van maag-darmstoornissen veroorzaken.

Koemelk bevat verschillende eiwitten, koolhydraten, vetten, cholesterol, vitaminen en mineralen. Het is niet giftig voor honden, maar kan toch bepaalde klachten veroorzaken, die we later zullen bespreken. Daarom geldt hetzelfde als voor mensen: Drink melk alleen met mate! 

Melk is veilig om te drinken in kleine hoeveelheden. Een paar eetlepels koemelk bij bepaalde gelegenheden kan gerust. Maar te veel van de witte drank kan ongewenste bijwerkingen hebben, zoals acute diarree en braken. Als je hond een reactie geeft op melk, stop meteen met het voeren van zuivelproducten. Te veel verse of gehomogeniseerde melk gedurende te lange tijd kan ook leiden tot overgewicht.

Mogen puppy's melk drinken?

Moedermelk is alleen voor pasgeboren puppy's een belangrijke bron van voedingsstoffen. Puppy's hebben moedermelk zelfs nog harder nodig dan mensenbaby's. Hondenmelk bevat echter meer eiwitten en calorieën dan gewone koemelk (koemelk is bedoelt voor het grootbrengen van een kalf) en is gemakkelijker te verteren voor de puppy. Hondenmelk bevat ook een stof die colostrum wordt genoemd en die het immuunsysteem van de puppy versterkt. Pasgeboren puppy's hebben geen negatieve reacties op moedermelk omdat het minder lactose bevat dan koemelk.

Waarom is koemelk slecht voor honden?

Een hond krijgt alles wat hij nodig heeft uit een uitgebalanceerde hondenvoeding. Volwassen honden hebben niet meer nodig dan wat ze elke dag in hun voerbak krijgen. Hondenvoer moet afgestemd zijn op de grootte, het ras en het geslacht van de hond. Extra, vaak overbodige voeding is daarom niet nodig. Bovendien kan de consumptie van voedsel dat voor mensen is geproduceerd - zoals koemelk - ongewenste gevolgen hebben voor de hond. Lees hieronder wat er slecht is aan melk voor je hond.

Melkallergieën

Zuivelproducten zoals kaas of yoghurt bevatten eiwitten die allergische reacties bij honden kunnen uitlokken. Helaas geven veel baasjes deze voedingsmiddelen aan hun honden als een soort beloning.

Als je je hond regelmatig koemelk geeft en hij de volgende symptomen vertoont, moet je een melkallergie overwegen:

 • Jeukende oren en poten
 • Chronische of terugkerende ontsteking van de oren en huid
 • Braken, diarree en ernstige winderigheid

Hoewel er behandelingen zijn voor allergieën zodra de oorzaak bekend is, zijn het de ontstekingen op de huid die verzorgers van gezelschapsdieren zorgen moeten baren. Hevig krabben leidt tot ontstekingen en verdere infecties, die meestal alleen behandeld kunnen worden met antibiotica.

Lactose

Lactose is melksuiker. Om het te kunnen consumeren door wezens die geen herkauwers zijn, moet het eerst worden afgebroken in zijn individuele componenten. Honden hebben dit vermogen echter niet. Daarom worden honden vaak lactose-intolerant, omdat de ingenomen lactose niet verwerkt wordt in de maag en tot ontstekingen leidt.

Veel honden worden daarom beschouwd als lactose-intolerant. Hondeneigenaren moeten zich bewust zijn van dit feit voordat ze zuivelproducten voeren. Kaas en yoghurt zijn meestal lichter verteerbaar dan koemelk, maar ze bevatten ook de problematische lactose.

De volgende symptomen komen voor bij lactose-intolerantie bij honden:

 • Buikpijn
 • Diarree
 • Winderigheid
 • Braken

Als je hond last heeft van een of meer van deze symptomen, is het beter om alternatieven voor melk en zuivelproducten te overwegen.

Vetten

Melk bevat vet in verschillende hoeveelheden. Vet kan door het lichaam worden gebruikt als energiebron en een gezond vetgehalte is belangrijk voor het normaal functioneren van het lichaam. Je hond moet alle vetzuren die hij nodig heeft uit hondenvoer halen, en de toevoeging van extra vet en calorieën in de vorm van zuivelproducten kan leiden tot gewichtstoename en obesitas. Veel vette traktaties of een constant hoog vetgehalte in het dieet kan leiden tot ernstige problemen zoals pancreatitis en diabetes, en een mollige hond is vatbaarder voor het ontwikkelen van artrose.

Koemelk is niet giftig voor een hond, maar voor honden die lactose-intolerant zijn, vormen zuivelproducten een echt probleem. Een dieet dat regelmatig wordt aangevuld met extra calorieën uit zuivelproducten kan op lange termijn gezondheidsproblemen veroorzaken die samenhangen met overgewicht.

Veel dierenwinkels verkopen nu hondveilige versies van melk, ijs en yoghurt - deze zijn een veel betere traktatie voor je harige vriend! Alle honden verdienen een traktatie, maar een goed uitgebalanceerd dieet moet alle voedingsstoffen leveren die je huisdier nodig heeft.

Samenvatting

 • Koemelk is geen vergif voor honden, maar melk en andere zuivelproducten vormen een probleem voor honden met lactose-intolerantie. 
 • Geitenmelk met een lager lactosegehalte is een alternatief.
 • Er zijn voldoende hondveilige melk traktaties te koop in dierenwinkels die een stuk beter zijn voor je hond
 • Als je twijfelt, moet je je hond geen melk geven of alleen heel kleine hoeveelheden. Een goed gevoede hond heeft alle voedingsstoffen en mineralen al in zijn normale voeding. Er zijn verstandigere alternatieven om je hond te belonen dan melk.

Bron: Dr Holly Graham BVMedSci BVMBVS MRCVS

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

1 mensen vonden dit artikel nuttig.

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen