Aanbieding

Hond eet chocolade

Heeft jouw hond chocolade gegeten? Neem contact op met de dierenarts

© Armadillo Stock / Shutterstock

Chocolade vergiftiging bij honden

Door Marieke ten Donkelaar Redacteur

Bijgewerkt op

Als je hond chocolade eet hoeft dit niet fataal te zijn, zolang je maar snel en efficiënt reageert en zo snel mogelijk je dierenarts belt voor advies.

Chocola en honden is geen goede combinatie omdat het erg giftig is, het is van groot belang om iedere vorm van chocolade te vermijden, van de cacaoboon tot de chocoladereep. Chocola bevat namelijk theobromine, dat de spijsvertering, het zenuwstelsel en de hart- en bloedvaten van je hond kan aantasten. 

De gevolgen voor je hond hangen af van de hoeveelheid en de sterkte van de chocolade. klachten zijn braken en diarree, kwijlen, toegenomen dorst, prikkelbaarheid, trillen, toevallen, nier- en hartfalen. Als jouw hond chocolade op heeft, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts. Lees snel verder voor meer informatie.

Waarom is chocolade slecht voor honden?

Chocolade is giftig voor honden omdat het theobromine bevat (een stimulerend middel dat een beetje op cafeïne lijkt), dat giftig is voor het hart en het centrale zenuwstelsel. Verschillende soorten chocolade bevatten verschillende hoeveelheden theobromine, variërend van witte chocolade met een zeer laag gehalte tot pure chocolade en cacaopoeder van hoge kwaliteit met een zeer hoog gehalte aan theobromine. Dus als jouw hond witte chocola op heeft, is de kans groter dat hij in orde is en geen behandeling nodig heeft, maar als je huisdier pure chocolade op heeft, kan dit zeer ernstig zijn en is dringende behandeling noodzakelijk.

Chocolade en hond

Chocolade is levensgevaarlijk voor honden. Pas daarom extra op tijdens feestdagen zoals pasen, sinterklaas en kerst
Rfranca / Shutterstock

Wat moet ik doen als mijn hond chocolade heeft gegeten?

Het eerste wat je moet doen is jouw dierenarts bellen voor advies. Houd indien mogelijk de verpakking of het wikkel hetgeen dat jou hond op heeft bij de hand, zodat je de dierenarts precies kan vertellen hoeveel je huisdier binnen heeft gekregen en om welk soort chocolade het gaat. Als je kunt, is het handig je dierenarts ook te vertellen op welk tijdstip de chocolade werd ingenomen. Aan de hand van deze informatie kan je dierenarts beslissen welke behandeling nodig is. Huismiddeltjes, zoals zelf proberen braken op te wekken, zijn niet aan te bevelen. Tijd is van essentieel belang bij de behandeling van een mogelijke vergiftiging en als je jouw huisdier thuis probeert te behandelen voordat je de dierenarts om advies hebt gevraagd, verlies je kostbare minuten.

Wat zijn de symptomen van een hond die chocolade heeft gegeten?

De klachten zijn afhankelijk van de dosis en de sterkte van de chocolade. Hier volgt een opsomming van de mogelijke symptomen:

Eerste symptomen:

  • Braken 
  • Diarree

Gevolgd door:

  • Verhoogde dorst
  • Prikkelbaarheid
  • Beven
  • Nier- en hartfalen
  • Toevallen

Het kan het fataal zijn voor je dier, als de de intoxicatie niet behandeld wordt. Gelukkig komt dit zelden voor als er onmiddellijk een dierenarts wordt geraadpleegd.

Hoe snel wordt een hond ziek wordt na het eten van chocolade? 

Het duurt ongeveer 10 uur voordat theobromine, volledig door de darmen is opgenomen. Tekenen van chocoladevergiftiging ontstaan meestal binnen 4 uur na inname, maar kunnen in sommige gevallen tot een dag duren. De verschijnselen kunnen tot drie dagen aanhouden.

Kan een hond doodgaan van het eten van chocolade?

Ja, een hand kan hierdoor doodgaan. Dit is wel zeer zeldzaam, als onmiddellijk een dierenarts wordt geraadpleegd. Of jouw huisdier in orde is na het eten van chocola hangt af van de dosis chocolade die hij heeft gehad en het soort chocolade. De tijd die verstrijkt tussen de inname van de chocolade en het inroepen van advies en behandeling van de dierenarts is van doorslaggevend belang om te bepalen of jouw hond in orde zal komen. Hoe eerder je contact opneemt met jouw DA, hoe beter. Het kan nodig zijn om jouw hond te laten braken en dit moet binnen twee minuten gebeuren om hier resultaat mee te bereiken.

Hond en chocolade koekjes

Houd producten die chocolade bevatten uit de buurt van je hond
Monkey Business Images / Shutterstock

Hoeveel chocolade is giftig voor honden?

Het toxische niveau van theobromine is 20mg per kg lichaamsgewicht. Dit komt overeen met 14 gram melkchocolade per kg lichaamsgewicht of 3,5 gram pure chocolade (als het 30 tot 50% cacao is) per kg lichaamsgewicht. Als jouw hond deze hoeveelheid of meer op heeft, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts. Het is belangrijk op te merken dat veel chocolade die tegenwoordig verkrijgbaar is, sterker is dan "traditionele" pure chocolade, zodat een hond veel minder van 90% pure chocolade kan eten dan van 60% pure chocolade, voordat hij erdoor wordt aangetast.

Lopen alle honden risico op chocoladevergiftiging?

Een grote hond zou meer chocolade kunnen weerstaan zonder nadelige gevolgen, in tegenstelling tot een kleine hond. Als algemene regel geldt echter dat honden nooit chocolade mogen hebben.

Mijn hond heeft 24 uur geleden chocolade gegeten, wat nu?

Als jouw hond een dag geleden chocolade heeft gehad en er niets aan de hand lijkt te zijn, is de kans groot dat je geluk hebt gehad en jouw hond geen schadelijke dosis binnen heeft gekregen. Als je viervoeter niet in orde lijkt, moet je direct een specialist raadplegen. Het is dan te laat om je hond te laten braken, want de chocolade heeft de maag dan al verlaten. In dit geval zal ondersteunende zorg zoals intraveneuze vloeistoffen en soms kalmerende middelen worden toegediend. Herhaalde doses actieve kool zullen oraal worden toegediend omdat dit de eliminatie van theobromine (het giftige bestanddeel) helpt versnellen. 

Hoe lang duurt het voordat chocolade uit het lichaam van de hond is?

Het kan tot drie dagen duren voordat chocolade uit het lichaam van de hond is, maar als jouw hond na een dag nog geen tekenen van ziekte vertoont, is het onwaarschijnlijk dat die zich zullen ontwikkelen.

Mijn hond heeft chocolade gegeten maar lijkt in orde

Omdat het 4 tot 12 uur duurt voordat de symptomen zich ontwikkelen, zullen bijna alle honden er aanvankelijk goed uitzien. Dit betekent niet dat jouw hond in orde zal zijn, dus raadpleeg altijd een DA. Deze kan onderzoeken hoeveel jouw hond heeft gehad t.o.v zijn gewicht en of een behandeling nodig is, waaronder het geven van een injectie om jouw hond te laten braken. 

Chocolademelk en hond

Ook chocolademelk is gevaarlijk voor honden
RockLady / Shutterstock

Kunnen honden chocoladecake eten?

In een chocoladecake zit meestal cacaopoeder. Cacaopoeder heeft een zeer hoog gehalte aan theobromine en slechts een paar gram cacaopoeder kan al ernstige symptomen van chocoladevergiftiging veroorzaken. In dit geval moet je onmiddellijk een DA raadplegen.

Cacaopoeder of chocoladepoeder is extreem gevaarlijk voor je hond

Is het gevaarlijk als mijn hond warme chocolademelk drinkt?

Ja, omdat het nog steeds theobromine bevat en dus nog steeds dezelfde effecten kan hebben als chocolade zelf. Ook hier zullen de klachten afhangen van de hoeveelheid en de sterkte van het cacaopoeder dat werd gegeten. Bovendien kan het zijn dat de melk in warme chocolademelk bij sommige honden niet worden verdragen.

Meer weten? Lees al onze artikelen over wat honden wel en niet mogen eten!

Mag een hond mandarijn?

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen