Aanbieding

Grijze kat voor chocoladetaartje

Er zijn zoveel traktaties voor katten verkrijgbaar die veilig zijn.

© Shutterstock

Mag een kat chocolade?

Door Mae White

Online sinds

Als je denkt aan het delen van chocolade met je kat als traktatie, denk dan nog eens na, want het is erg giftig voor ze.

Soms delen wij mensen onze lekkernijen graag met onze huisdieren. En wie houdt er nu niet van een chocoladetraktatie? Maar iets wat zeker niet gedeeld moet worden met onze katten is chocolade.

Chocolade komt van cacaobonen en daarin zitten een paar dingen die schadelijk zijn voor veel dieren. De belangrijkste twee zijn theobromine en cafeïne, en wanneer ze worden gegeten kunnen ze verschillende problemen veroorzaken.

Is chocolade is giftig voor katten?

Verschillende soorten chocolade bevatten verschillende hoeveelheden theobromine. Hoe hoger het percentage cacaobestanddelen, hoe meer theobromine er in zit, dus pure chocolade of kookchocolade hebben vaak hoge hoeveelheden, terwijl witte chocolade geen cacao bevat en dus geen probleem vormt. De hoeveelheid die giftig is, hangt ook af van de grootte van de kat.

Wist je dat witte chocolade geen cacao bevat?

Als voorbeeld: een kat van gemiddelde grootte die 15 gram pure chocolade heeft gegeten kan hij al in gevaar zijn.

Als je contact opneemt met een dierenarts, kunnen ze je een paar vragen stellen over het soort chocolade, hoeveel ze hebben gegeten en het gewicht van je dier, zodat ze deze informatie in een chocolade toxiciteit calculator kunnen zetten, die hen zal helpen om te bepalen hoeveel theobromine en cafeïne je kat heeft gegeten.

Wat moet ik doen als mijn kat chocolade eet?

Neem contact op met een dierenarts en geef hem informatie over wat voor soort chocolade, hoe lang geleden en hoeveel je denkt dat ze gegeten hebben. 

Als je kat een van de bovenstaande symptomen van chocoladevergiftiging vertoont, twijfel dan niet en neem direct contact op met een dierenarts.

Wat zijn de symptomen van chocoladevergiftiging bij een kat?

In het beginstadium van chocoladevergiftiging kunnen de symptomen bestaan uit veel drinken, braken, diarree, een opgeblazen buik en over het algemeen onrustig zijn. Daarna kan de ziekte verdergaan en kunnen de symptomen zijn dat je kat koorts krijgt, wiebelig op zijn poten staat en/of stijf lijkt, trilt en aanvallen begint te krijgen. Andere symptomen zijn een snelle ademhaling en hartslag, en licht blauw tandvlees.

Er zijn waarschijnlijk ook andere symptomen die je niet kunt zien, maar die een dierenarts zou opmerken, zoals een verandering in de bloeddruk of het hartritme. Helaas kunnen de ernstigste gevallen leiden tot hartfalen of coma. De symptomen bij een kat hangen af van hoeveel er gegeten is en wat voor soort chocolade ze gegeten hebben. In het algemeen geldt: hoe meer cacao in de chocolade, hoe meer theobromine en cafeïne en dus hoe erger de effecten.

Hoe lang nadat een kat chocolade heeft gegeten, treden de symptomen op?

Dit hangt af van de hoeveelheid chocolade die de kat heeft gegeten en het type, waarbij donkere chocolade giftiger is. De symptomen van chocoladevergiftiging bij katten treden meestal op binnen 6 tot 12 uur nadat je kat de chocolade heeft gegeten, maar soms kan het tot een dag duren.

Hoe wordt chocoladevergiftiging bij katten vastgesteld?

De diagnose is meestal gebaseerd op het feit dat je als verzorger de dierenarts vertelt dat je vermoed dat je kat chocolade heeft gegeten. Maar als dat niet bekend is, wordt de diagnose gebaseerd op de symptomen die de kat vertoont, samen met een onderzoek door de dierenarts en eventueel het afnemen van bloed en urine om te zien of de chocolade schade heeft veroorzaakt aan de lichaamssystemen.

Hoe weet ik of mijn kat chocolade heeft gegeten?

Helaas, tenzij je je kat chocolade hebt zien eten, zijn de eerste tekenen die je zult zien tekenen zoals veel drinken, braken, diarree, een opgeblazen buik en over het algemeen onrustig lijken. Deze symptomen zijn echter niet specifiek voor het eten van chocolade en veel aandoeningen kunnen deze veroorzaken. Maar als dit vrij snel verslechtert en je een wankele kat ziet, met stijve poten of een aanval, is het waarschijnlijk dat je kat chocolade heeft gegeten. Bel dan onmiddellijk een dierenarts.

Hoe wordt een vergiftiging bij katten behandeld na het eten van chocolade?

De behandeling hangt af van hoe lang geleden je kat de chocolade heeft gegeten en welke symptomen ze vertonen. Als je je kat letterlijk net chocolade hebt zien eten, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts. De dierenarts zal je waarschijnlijk aanraden de kat binnen te brengen om het dier te laten braken en hopelijk te voorkomen dat er gifstoffen in het systeem van de kat terechtkomen.

Als je kat al tekenen van chocoladevergiftiging vertoont, zal de behandeling worden gericht op de symptomen. Als de kat trilt, epileert of hartritmestoornissen vertoont, moet hij waarschijnlijk vocht en behandeling in de ader krijgen en zijn temperatuur en urine in de gaten houden. In ernstige gevallen kunnen de symptomen 3-4 dagen aanhouden en na de episode wordt je waarschijnlijk aangeraden om je kat een aantal dagen licht voedsel te geven. Vanwege het hoge vetgehalte van veel chocoladeproducten kan pancreatitis 24 tot 72 uur na inname optreden.

Wanneer moet ik naar een dierenarts?

Als je hebt gezien dat je kat chocolade heeft gegeten, vraag dan onmiddellijk advies aan een dierenarts. Als je bang bent dat je kat chocolade heeft gegeten, maar je weet het niet zeker, vraag in dit geval ook voor advies aan een dierenarts. Een zo vroeg mogelijke behandeling leidt tot een beter resultaat.

Welke alternatieve lekkernijen zijn er voor katten?

Er zijn zoveel traktaties voor katten verkrijgbaar die veilig zijn en waar je kat waarschijnlijk de voorkeur aan geeft. Welke traktaties je ook aan je katten geeft, zorg ervoor dat ze maximaal 10% van hun dagelijkse voeding uitmaken en dat ze veilig en niet giftig zijn. Vraag bij twijfel advies aan een dierenarts.

Andere dingen die een kat wel of niet mag hebben:

Wellicht ook interessant:

Wat vond je van dit advies artikel?

Bedankt voor je feedback !

Bedankt voor je feedback !

Laat een reactie achter
Log in om een reactie te plaatsen